2.7 C
Budapest
2022. november. 28. hétfő

Megdöbbentő: fekete lyuk keletkezett a Földön

Dátum:

Megosztás:

A fekete lyuk-analóggal az igazi fekete lyukaknál elméletileg létező, ám nehezen érzékelhető sugárzást keresték a tudósok.

A fekete lyuk eseményhorizontját szimuláló, egysoros atomláncot használva egy fizikuscsoport megfigyelte az általunk Hawking-sugárzásnak nevezett jelenség megfelelőjét

– írja a Science Alert cikke.

Ezek olyan részecskék, amelyek a fekete lyuk téridő törése által okozott kvantumingadozások zavaraiból származnak.

A kutatók szerint a kísérlet eredményeivel egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy feloldjuk a feszültséget a világegyetem leírására szolgáló két, látszólag összeegyeztethetetlen elmélet között: az egyik az általános relativitáselmélet, amely a gravitáció viselkedését egy téridőnek nevezett folytonos mezőként írja le, a másik a kvantummechanika, amely a diszkrét részecskék viselkedését írja le a valószínűségszámítás matematikájával.

A KVANTUMGRAVITÁCIÓ UNIVERZÁLISAN ALKALMAZHATÓ, EGYSÉGES ELMÉLETÉHEZ E KÉT „KIBÉKÍTHETETLEN” MODELLT KELL VALAHOGYAN ÖSSZEEGYEZTETNI EGYMÁSSAL.

Itt jönnek a képbe a fekete lyukak, a világegyetem talán legfurcsább, legszélsőségesebb objektumai. Ezek a hatalmas tömegű objektumok olyan hihetetlenül sűrűek, hogy bizonyos távolságon belül képesek bármit csapdába ejteni, még a fénysebességet is. Ezt a távolságot, amely a fekete lyuk tömegétől függően változik, eseményhorizontnak nevezzük. Ha egy objektum átlépi az eseményhorizontot, onnantól kezdve rejtély, mi történik vele, mert nincs semmi, ami információt adna további sorsáról. Stephen Hawking azonban 1974-ben előállt egy elmélettel, amely szerint az eseményhorizont által okozott kvantumingadozások megszakadása egy olyan típusú sugárzást eredményez, amely nagyon hasonlít a hősugárzáshoz.

A legfrissebb hírek itt!

Ha ez a Hawking-sugárzás létezik, akkor túl gyenge ahhoz, hogy jelenlegi eszközeinkkel észleljük, sőt, az sem kizárt, hogy sosem fogunk rábukkanni. Laboratóriumi körülmények között, fekete lyuk-analóg létrehozásával viszont megvizsgálhatjuk a tulajdonságait.

Egy fekete lyuk illusztrációja. FORRÁS: AFP

A hollandiai Amszterdami Egyetem kutatócsoportja, Lotte Mertens vezetésével egy egydimenziós atomláncot alkotott, ami lehetővé tette, hogy az elektronok egyik pozícióból a másikba ugráljanak. A kutatók az ugrálások hangolásával bizonyos tulajdonságok eltűnését okozták. Ezzel gyakorlatilag egyfajta eseményhorizontot hoztak létre, amely zavart okozott az elektronok hullámszerű természetében.

A HAMIS ESEMÉNYHORIZONT OLYAN HŐMÉRSÉKLET-EMELKEDÉST EREDMÉNYEZETT, AMELY MEGFELELT A FEKETE LYUKAKKAL KAPCSOLATOS ELMÉLETI ELVÁRÁSOKNAK.

A sugárzás akkor jelentkezett, ha a lánc egy része túlnyúlt az eseményhorizonton. Vagyis az eseményhorizonton átnyúló részecskék összefonódása hozzájárul a Hawking-sugárzás létrejöttéhez.

Fontos megjegyezni, hogy a szimulált Hawking-sugárzás csak az ugrási amplitúdók egy bizonyos tartományában volt termikus, és csupán olyan szimulációk során jelent meg, amelyekben a téridőmodell lapos volt. Ez arra utal, hogy a Hawking-sugárzást csak egy bizonyos tartományban lehet hőmérséklet-emelkedésként észlelni, és akkor, ha a gravitáció miatt megváltozik a téridő görbülete.

A legfrissebb hírek itt!

Nem világos, hogy ez mit jelent a kvantumgravitáció szempontjából, de a modell lehetőséget kínál a Hawking-sugárzás keletkezésének tanulmányozására egy egyszerűen létrehozható kísérletben.

Az eredmények a Physical Review Research című szakfolyóirat legújabb számában jelentek meg.

Nyitókép: Egy fekete lyuk illusztrációja. FORRÁS: AFP

origo

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Az ORFK-t is elérte a rezsiválság: 129 rendőrségi épületet zárnak be

A fűtési szezon megkezdését követően 129 rendőrségi épületet bezártak, avagy a Belügyminisztérium a használatukat ideiglenesen korlátozta. „A rendőrségi területi...

Januártól megszűnhet a benzinárstop

A benzin árstop további fenntartásának egyre több feltétele lenne. Az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalansága mellett a százhalombattai finomító folyamatos...

Miért vonattal ment Zelenszkijhez Novák Katalin? – Kulisszatitkok a különleges biztonsági intézkedésekről…

Szűk hálókocsiban zötyögött a belga miniszterelnökkel egy vonaton az ukrán fővárosba Novák Katalin. A TEK fegyveresei egyetlen percre...

Viperával és baseball ütövel agyba főzbe vertek egy miskolci férfit: “Meghalsz!”

A testvérpár kezükben baseball ütővel és teleszkópos bottal bementek haragosuk házába, és a fotelben ülő férfit olyan súlyosan...