22.8 C
Budapest
2023. szeptember. 23. szombat

Megdöbbentő bejelentés: idegen életre utaló jeleket találhattak a Szaturnusz holdján

Dátum:

Megosztás:

Csillagászok egy csoportja hatalmas vízgőzfoszlányokat észlelt a Szaturnusz jeges holdján, az Enceladuson. Valószínűleg az élet építőkövei rejtőzhetnek bennük.

A felfedezést a nemrég felbocsájtott új csúcsteleszkóp, a James Webb űrtávcső tette még 2022 novemberében, de megfigyelését csak most sikerült megerősíteni.

Az eredményeket a baltimore-i Űrteleszkóp Tudományos Intézet május 17-i konferenciáján ismertették, a teljes tanulmány pedig a Nature magazinban olvasható.

Nem ez az első alkalom, hogy vízkilövellést észleltek az Enceladuson, ám a mostani vízsugarak sokkal magasabbra és távolabbra jutottak, mint azt korábban gondolták.

Művészi illusztráció az Enceladus gejzírjeiről. FORRÁS: AFP

A VIZSGÁLATOK SZERINT A VÍZSUGARAKBAN METÁN, SZÉN-DIOXID ÉS AMMÓNIA LEHET, VAGYIS OLYAN SZERVES MOLEKULÁKAT TARTALMAZNAK, AMELYEK NÉLKÜLÖZHETETLENEK AZ ÁLTALUNK ISMERT LÉTFORMÁK KIFEJLŐDÉSÉHEZ.

A víz egy újabb bizonyíték az Enceladuson való lehetséges életre. Az Enceladust teljes egészében vízjég borítja, a fagyott kéreg alatt azonban egy hatalmas, folyékony óceán rejtőzik.

A legfrissebb hírek itt!

A tudósok szerint a James Webb űrteleszkóp és a Cassini által észlelt vízsugarak a rejtett óceán fenekén található hidrotermális kürtőkből származnak. Ezt a feltételezést támasztja alá, hogy a kigőzölésekkel szilícium-dioxid-szemcsék is távoznak az űrbe.

A NASA tervei

A NASA az élet nyomait kutató szondát indítana a jeges holdhoz. A tervezett Orbilander fél évig keringene az Enceladus körül, közben figyelné a vízgőz kilövelléseket, és a gőzfelhőkön átrepülve mintákat venne belőlük. Ezután az űreszköz leereszkedne a hold felszínére. Az Orbilander molekulák mérésére és elemzésére szolgáló műszerekkel, DNS-szekvenálóval és egy mikroszkóppal is fel lenne vértezve.

Művészi ábra a leendő szondáról. FORRÁS: NASA
Ezenkívül az amerikai űrügynökség egy robotkígyóval is készül, ami a felszín alatti óceánban kutakodna.

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Helyszíni felvételek: így nézett ki a brutális baleset az M5-ösön – videó

Csütörtök hajnalban két autó rohant egymásba az M5-ös autópályán. Az ütközésben egy román sofőr és egy 63 éves...

Az eltévedt kisoroszlán a szabadkai országúton kóborolt..

Kisoroszlánra bukkantak a Szabadka-Csantavér úton az arra utazók, a rendőrséget értesítették az eltévedt állat hollétéről – adta hírül a Magyar Szó. Az...

Esztergomi robbantás: A belügyminiszter hősi halottá nyilvánította az elhunyt rendőrt

Magyarország belügyminisztere hősi halottá nyilvánította és soron kívül rendőr főhadnaggyá nevezte ki néhai Kónya Gábor Lajos rendőr törzszászlóst,...

Váratlan döntést hozott Amerika, Zelenszkij megint őrjöngeni fog

Egy amerikai tisztviselő szerint az ATACMS nem lesz része az Ukrajnának szánt amerikai csomagnak, amelyet a pénteki nap...