Home Külföld Kiemelt külföldi hírek Megbénult Németország: elegük van a gazdáknak a kormányból – videók

Megbénult Németország: elegük van a gazdáknak a kormányból – videók

0
Tüntetnek a német gazdák Berlinben 2024. január 8-ánFORRÁS: ANADOLU VIA AFP/2024 ANADOLU/OMER SERCAN KARKUS

Nagyszabású gazdatüntetés kezdődött hétfőn Németországban, ahol országszerte, több tucat helyszínen blokádokkal tiltakoznak a gazdák az agrártámogatások csökkentése ellen. Hétfő délelőttre már több autópálya-szakaszt is lezártak, és megbénult a közlekedés Berlin belvárosában is.

A feldühödött gazdák a német kormánykoalíció által tervezett, a mezőgazdasági gázolajra és a mezőgazdasági járművekre kivetett adóemelések ellen tiltakoznak. Bár a szövetségi kormány csütörtökön a napok óta tartó tiltakozások miatt lemondta a mezőgazdasági gépjárművek adómentességének eltörlését, a mezőgazdasági gázolaj adókedvezményének eltörlését több lépcsőben, de végre akarják hajtani.

Tüntetnek a német gazdák Berlinben 2024. január 8-ánFORRÁS: ANADOLU VIA AFP/2024 ANADOLU/OMER SERCAN KARKUS

EZ NEM NYUGTATTA MEG A GAZDÁKAT, MEGELÉGELTÉK, HOGY NEM BESZÉL VELÜK A KORMÁNY.

A gazdatüntetések tavaly decemberben kezdődtek Németországban, miután a kormány – a saját maga okozta költségvetési nehézségek miatt – megszorításokat jelentett be. Ezzel pedig a Német Gazdaszövetség szerint hadat üzentek a mezőgazdaságból élőknek. Az indulatok azóta sem csitultak, a minap valóságos lincshangulat alakult ki, amikor Robert Habeck gazdasági miniszter visszatérve üdüléséből, gazdák százaival kellett szembenézzen.

Videó

Mivel a gazdák továbbra is úgy érzik, hogy a német kormány nem hajlandó szóba állni velük, hétfőre nagyszabású demonstrációt szerveztek: országszerte, több mint 20 helyszínen tilatakoznak.

Joachim Rukwied, a mezőgazdasági termelők szövetségének elnöke azzal vádolja a kormányt, hogy

A MEGSZORÍTÁSOK VALÓJÁBAN EGY „FELSZÁMOLÁSI FORGATÓKÖNYVET” JELENTENEK, ÉS AZT EREDMÉNYEZIK, HOGY RENGETEG GAZDASÁG MEHET CSŐDBE. 

Az első blokádokat Németország északi és keleti részén alakították ki az elkeseredett gazdák.

Videó

Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban és Alsó-Szászország északnyugati részén is több utat, köztük az autópályát is lezárták, írja a Deutsche Welle.

Videó

Alsó-Szászország északnyugati részén, Cloppenburg körzetében mintegy 40 jármű zárta le a szövetségi autópályát.

Videó

A Bild német lap közlése szerint Brandenburgban több mint 140 tiltakozó gyűlt össze. A brandenburgi gazdálkodók elnöke, Henrik Wendorff békés tüntetésre szólított fel: „Bízom népünk körültekintésében és felelősségvállalásában, és civilizált tiltakozásra szólítok fel” – fogalmazott.

A január 8-án kezdődő tüntetések a tervek szerint egy hétig tartanakFORRÁS: DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP/CHRISTIAN CHARISIUS

A tiltakozók reggel 9-re két város bejáratát már teljesen elzárták. Cottbus és Brandenburg an der Havel blokád alá került.

Videó

Ezzel párhuzamosan több száz traktor és gazdálkodó indult el a potsdami államkancellária felé, hogy ott tiltakozzanak. A Bild információi szerint több mint 500 jármű gyűlt össze Beelitzben – mintegy 30 kilométerre Brandenburg állam fővárosától – mondta a potsdami rendőrség szóvivője.

Videó

Videó

Berlinben, a fővárosban a Brandenburgi kapu környékén blokkolják a forgalmat a gazdák.

Facebook-videó

Az első járművek már vasárnap este megérkeztek a fővárosba. 

Videó

A rendőrség délelőtt 10 óráig 566 traktort, teherautót, személygépkocsit, kisteherautót és pótkocsit, valamint 550 embert számolt össze a Brandenburgi kapu környékén. A belvárosnak ezen a részén megbénult a forgalom a Deutsche Welle tudósítása szerint.

A német baloldali kormány megszorítási tervei miatt tüntetnek Berlinben a gazdákFORRÁS: DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP/JORG CARSTENSEN

Videó

De Münchenben is hatalmas torlódások vannak.

Videó

A MÜNCHENI HATÓSÁGOK MÁR REGGEL MINTEGY 5500 JÁRMŰVET SZÁMOLT ÖSSZE, AMELYEK SZÁMA AZÓTA TOVÁBB EMELKEDETT. A SZERVEZŐK 7 EZER TRAKTOROSRÓL ÉS 10 EZER EMBERRŐL BESZÉLNEK. 

Videó

Németország-szerte más szakmai csoportok, például a teherautósofőrök és a halászok is szolidaritást vállaltak a gazdákkal. Csak Brémában a rendőrség arra számít, hogy Alsó-Szászországból akár 2000 jármű is felvonulhat a hanzavárosba csillag alakban.

Videó

A dolgok szerdától még rosszabbak lesznek 

Szerdától sok németországi ingázó életét nehezíti majd, hogy a mozdonyvezetők szakszervezete, a GDL sztrájkot tervez többek között a Deutsche Bahnnál.

Videó

A SZTRÁJK A TERVEK SZERINT SZERDA HAJNALI 2 ÓRÁTÓL PÉNTEK ESTE 6 ÓRÁIG TART.

A tapasztalatok szerint más vasúttársaságokat is érinthet, ha például a jelzőállomásokon dolgozók sztrájkolnak. A Deutsche Bahn bejelentette, hogy sürgősségi fellebbezést nyújt be a sztrájk ellen a frankfurti munkaügyi bírósághoz – írja a Krone online kiadása.  

Forrás

HIRMAGAZIN.EU

Exit mobile version
Megszakítás