23.3 C
Budapest
2022. augusztus. 8. hétfő

Megállt az élelmiszerár-emelkedés decemberben

Dátum:

Megosztás:

A FAO élelmiszerár-indexe érdemi éves növekedést produkált 2021 során

Róma, 2022. január 6. – Csökkent a legfontosabb élelmiszer-alapanyagok ára a nemzetközi piacokon decemberben, főként a növényi olajoké és a cukoré – jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

FAO élelmiszerár-index 0,9%-ot csökkent az év utolsó hónapjában, de még így is 23,1%-kal haladta meg a 2020. decemberi értéket. A mutatón belül, amely a nemzetközileg legfontosabb élelmiszer-alapanyagok árváltozását követi havi lebontásban, egyedül a tejtermékek drágulása jelentett kivételt.

A 2021-es év átlagát tekintve az index 28,1%-kal szárnyalta túl a korábbi éves értéket.

„Míg a magas árak általában ösztönzőleg hatnak a termelésre, a termelési tényezők megnövekedett költsége, a világjárvány és a kiszámíthatatlan időjárási helyzet nem sok teret hagy az optimizmusra, hogy 2022-ben visszatérhet a stabilitás a piacokra” – mondta a FAO vezető közgazdásza, Abdolreza Abbasszian.

A gabonafélék árindexe 0,6%-kal csökkent november óta, ahogy a búza iránti mérsékelt kereslet – és a bőséges termés a déli féltekén – ellensúlyozni tudták a kereslet és a tartós brazil szárazság indukálta magasabb kukoricaárat. Az egész évet vizsgálva azonban a gabonafélék 10 éves csúcsot döntöttek, miután 27,2%-ot drágultak éves szinten, ezen belül a kukorica 44,1%-ot, a búza 31,3%-ot, egyedül a rizs került kevesebbe 4%-kal.

A FAO növényi olaj árindexe 3,3%-kal zsugorodott decemberben, ahogy a járvány felerősödése gyengébb keresletet generált a pálma- és napraforgó olajok piacán. 2021-ben 65,8%-os ugrásával a részindex történelmi rekordot ért el.

A öthavi negatív rekordot döntött a cukor nemzetközi ára 3,1%-os december havi esésével, az omikron variáns globális keresletre gyakorolt hatása miatti aggodalmak, továbbá a gyenge brazil reál és az alacsony etanolárak okán. 2021-ben a cukor 29,8%-ot drágult, 2016 óta nem látott szintre lépve.

A húsárak jórészt változatlanok maradtak decemberben, míg az egész évet nézve 12,7%-os emelkedést produkáltak.

A tejtermékek árindexe volt az egyetlen, amely nőtt az év utolsó hónapjában (+1,8%), miután a vaj és tejpor nemzetközi jegyzése a erősödött a nyugat-európai és csendes-óceáni termelés csökkenése mellett. A sajtfélék ára marginálisan, de csökkent. A tavalyi év során a tejtermékek árindexe összesen 16,9%-kal haladta túl az azelőttit.

 Forrás és kapcsolat:

PLÁNTEK LEA                      

Kommunikációs munkatárs

ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO)

Budapest

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Gyönyörű nő lett Geronazzo Mária! .. Szerinted is?

Maria Geronazzot azóta jegyzi a celebvilág, amióta plasztikáztatta arcát. Ennek nagy részét felduzzasztott ajkai foglalják el. Ha nem is...

Kapaszkodjatok meg! Jakab követői szerint a Jobbik frakciójának tagjai megélhetési politikusokká váltak (Jakab még a frakció tagja)

A Nép Pártján szerint a Jobbik vezetősége és frakciója megélhetési politikusokból áll. A dolog szépséghibája: jelenleg Jakab Péter...

További elsőajtós felszállós buszok jönnek, szombaton a 7-es..

Bliccelés kizárva, most már egyre több lesz azoknak a buszoknak a száma a fővárosban, ahol az első ajtón...

Hat hengerrel is halhatatlan – Mercedes-Benz 250 (1971) veteránteszt – képek

Elnyűhetetlen technika egyszerű, de harmonikus csomagolásban, igényes futóművel és minőségi kidolgozással: az „állólámpás Merci" mércének számított új korában,...
facebook