26.6 C
Budapest
2022. május. 21. szombat

Még vonzóbb lesz a Velencei-tó – videó

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Félidejéhez érkezett a Velencei-tó fejlesztése. A rekonstrukciós munkálatok célja a tó vízminőségének javítása, a part menti területek természetközeli állapotának magasabb színvonalú megőrzése, illetve környezettudatos rehabilitációja.

A projektet az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósítja meg, részben európai uniós támogatásból, részben a Széchenyi 2020 program keretein belül – hangzott el az M1 Forint, fillér című műsorában.

A 70-es években kialakított csónakkikötők és a partfalak

ma már nem felelnek meg a kor igényeinek.

A Velencei-tó környéki városvezetők egyetértenek abban, hogy ez sokat jelent majd minden város számára, és örömmel fogadták a beruházásokat.

A városvezetők és a projektfelelősök április közepén jelentették be, hogy a velencei-tavi partfal komplex felújítása elérte a 25 százalékos készültséget. Arról is beszéltek, hogy 2021-ig befejeződnek a munkálatok.

Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta, fontos figyelembe venni, hogy a munkálatok idején a tó élni szeretne. A turisztikát nem lehet elzárni a tótól, tehát amit elkezdtek építeni, azt ugyanabban a szezonban be is kell fejezni. Ez azt jelenti, hogy ha például a felújítás során a strandok partfalát ősszel kibontják, azt tavasszal be kell fejezni, hogy a nyáron üzemelhessen a strand. És a kikötők felújítását is hasonlóképp kell elvégezni – mondta Csonki.

Őszre elkészülhet a teljes oldalfal-rekonstrukció

A kivitelezés során megvalósul a partfal rekonstrukciója, a vízfolyások és hordalékfogó tározók rendezése, az öböl- és áramlásjavító kotrás, az úgynevezett zagyterek és a természetes halbölcsők kialakítása. Jól látszik, hogy a turisztikai igények mellett a természetvédelmi szempontok is szerepet játszottak a projekt kidolgozásakor.

Csonki emlékeztetett:

a régi partfal függőleges volt, ami az evezés szempontjából hátrányos volt,

hiszen a szélső pályán olyan káros visszaverődést okozott a hullámzás, hogy az befolyásolta a versenyeket. Ellenben horgászati szempontból ez jó volt, hiszen közvetlenül a partról lehetett horgászni, így a horgászok könnyen elérték a mélyebb vízterületeket is – tette hozzá.

Többlépcsős egyeztetés után született meg a ma már több helyen látható megoldás. A tónak és környezetének széles kör igényeit kell kielégítenie. Őszre el kell készüljön a teljes oldalfal-rekonstrukció, ugyanis szeptember 11–15. között rendezik meg az evezős Masters regattát, a veteránok legnagyobb seregszemléjét.

Jól teljesít a turizmus a Velencei-tónál is

A Velencei-tónál is jelentős a turizmus, amely miatt elengedhetetlen, hogy a víz minőségét időről időre javítsák. Gárdonyban például a főváros közelsége miatt sok az egynapos üdülő. Tóth István, a város polgármestere elmondta, százezer fölötti vendégéjszakaszámmal büszkélkedhetnek éves szinten, ugyanakkor ennél több vendégük van.

Mint mondta, a gárdonyi nyolc kilométeres partszakasz és az agárdi gyógyfürdő rengeteg egynapos vendéget fogad.

Velence közkedvelt turisztikai helyszínné vált

Velencén megközelítőleg 200 ezer vendégéjszakával számolnak évente. Éppen ezért a polgármester üdvözli a fejlesztést, de a horgászok és a turisták érdekeit védve igyekszik folyamatos egyeztetésekkel megakadályozni például a további kikötők elbontását, addig, amíg újak nem kerülnek kialakításra.

Koszti András, Velence polgármestere elmondta, 2014-ben megfogalmazták, hogy sportközponttá szeretne válni Velence, és a turizmust is a csúcson járatnák, vagyis

visszahoznák Velence fénykorát.

Mára ezt – a polgármester szerint – el is érték.

Hozzátette: egyre több vendégéjszakát töltenek a turisták a településen, ezáltal egyre nagyobb a befolyó idegenforgalmi adó is.

A partfal a felújítást követően megfelel majd a nemzetközi evezős versenykiírásoknak is, a horgászok élvezhetik a könnyebb bejutási lehetőségeket, az új kikötőket és nem utolsósorban a várhatóan megnövekvő halállománnyal járó sikeresebb horgászatot. A strandolók pedig a vízminőség további javulását tapasztalhatják majd, amikor befejeződik a velencei-tavi partfal-rekonstrukció.

Téged is vár a Velencei-tó, videó

m1

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Erdély lesz a NATO elrettentő hadseregének a központja

A NATO romániai harccsoportját (Battle Group Forward Presence – BGFP) azoknak a többnemzetiségű szövetséges csapatoknak az átminősítésével alakítják...

Török harci repülőgépek sértették meg a görög légteret egy amerikai támaszpont közelében

Athén a történtek miatt tiltakozását fejezte ki a török nagykövetnél, s tájékoztatta az ügyről az EU-t, a NATO-t...

Gárdony polgármestere szerint a kutyasétáltatók vigyék haza a kutyaürüléket – Szólj hozzá!

Tóth István, Gárdony polgármestere egy Facebook-posztban számolt be arról, hogy a családjával idén is részt vett a TeSzedd! országos szemétszedő akción,...

Vége a találgatásoknak: Kiderült, ennyit ér Berki Krisztián hagyatéka

Berki Krisztián halálával nem csupán egy fiú, egy apa, egy férj és egy barát távozott, de egy márka...