21.2 C
Budapest
2023. június. 1. csütörtök

Még vonzóbb lesz a Velencei-tó – videó

Dátum:

Megosztás:

Félidejéhez érkezett a Velencei-tó fejlesztése. A rekonstrukciós munkálatok célja a tó vízminőségének javítása, a part menti területek természetközeli állapotának magasabb színvonalú megőrzése, illetve környezettudatos rehabilitációja.

A projektet az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósítja meg, részben európai uniós támogatásból, részben a Széchenyi 2020 program keretein belül – hangzott el az M1 Forint, fillér című műsorában.

A 70-es években kialakított csónakkikötők és a partfalak

ma már nem felelnek meg a kor igényeinek.

A Velencei-tó környéki városvezetők egyetértenek abban, hogy ez sokat jelent majd minden város számára, és örömmel fogadták a beruházásokat.

A városvezetők és a projektfelelősök április közepén jelentették be, hogy a velencei-tavi partfal komplex felújítása elérte a 25 százalékos készültséget. Arról is beszéltek, hogy 2021-ig befejeződnek a munkálatok.

Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta, fontos figyelembe venni, hogy a munkálatok idején a tó élni szeretne. A turisztikát nem lehet elzárni a tótól, tehát amit elkezdtek építeni, azt ugyanabban a szezonban be is kell fejezni. Ez azt jelenti, hogy ha például a felújítás során a strandok partfalát ősszel kibontják, azt tavasszal be kell fejezni, hogy a nyáron üzemelhessen a strand. És a kikötők felújítását is hasonlóképp kell elvégezni – mondta Csonki.

Őszre elkészülhet a teljes oldalfal-rekonstrukció

A kivitelezés során megvalósul a partfal rekonstrukciója, a vízfolyások és hordalékfogó tározók rendezése, az öböl- és áramlásjavító kotrás, az úgynevezett zagyterek és a természetes halbölcsők kialakítása. Jól látszik, hogy a turisztikai igények mellett a természetvédelmi szempontok is szerepet játszottak a projekt kidolgozásakor.

Csonki emlékeztetett:

a régi partfal függőleges volt, ami az evezés szempontjából hátrányos volt,

hiszen a szélső pályán olyan káros visszaverődést okozott a hullámzás, hogy az befolyásolta a versenyeket. Ellenben horgászati szempontból ez jó volt, hiszen közvetlenül a partról lehetett horgászni, így a horgászok könnyen elérték a mélyebb vízterületeket is – tette hozzá.

Többlépcsős egyeztetés után született meg a ma már több helyen látható megoldás. A tónak és környezetének széles kör igényeit kell kielégítenie. Őszre el kell készüljön a teljes oldalfal-rekonstrukció, ugyanis szeptember 11–15. között rendezik meg az evezős Masters regattát, a veteránok legnagyobb seregszemléjét.

Jól teljesít a turizmus a Velencei-tónál is

A Velencei-tónál is jelentős a turizmus, amely miatt elengedhetetlen, hogy a víz minőségét időről időre javítsák. Gárdonyban például a főváros közelsége miatt sok az egynapos üdülő. Tóth István, a város polgármestere elmondta, százezer fölötti vendégéjszakaszámmal büszkélkedhetnek éves szinten, ugyanakkor ennél több vendégük van.

Mint mondta, a gárdonyi nyolc kilométeres partszakasz és az agárdi gyógyfürdő rengeteg egynapos vendéget fogad.

Velence közkedvelt turisztikai helyszínné vált

Velencén megközelítőleg 200 ezer vendégéjszakával számolnak évente. Éppen ezért a polgármester üdvözli a fejlesztést, de a horgászok és a turisták érdekeit védve igyekszik folyamatos egyeztetésekkel megakadályozni például a további kikötők elbontását, addig, amíg újak nem kerülnek kialakításra.

Koszti András, Velence polgármestere elmondta, 2014-ben megfogalmazták, hogy sportközponttá szeretne válni Velence, és a turizmust is a csúcson járatnák, vagyis

visszahoznák Velence fénykorát.

Mára ezt – a polgármester szerint – el is érték.

Hozzátette: egyre több vendégéjszakát töltenek a turisták a településen, ezáltal egyre nagyobb a befolyó idegenforgalmi adó is.

A partfal a felújítást követően megfelel majd a nemzetközi evezős versenykiírásoknak is, a horgászok élvezhetik a könnyebb bejutási lehetőségeket, az új kikötőket és nem utolsósorban a várhatóan megnövekvő halállománnyal járó sikeresebb horgászatot. A strandolók pedig a vízminőség további javulását tapasztalhatják majd, amikor befejeződik a velencei-tavi partfal-rekonstrukció.

Téged is vár a Velencei-tó, videó

m1

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Világsztár hegedűművész Budapesten péntek este

Egy varázslatos nyitókoncert, Dohnányi Ernő Ünnepi nyitánya, melyet anno Budapest 50. évfordulójára írt, Daniel Lozakovich világsztár hegedűművész a...

Összefüggést találtak az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség és a méhnyakrák között

Összefüggést mutattak ki az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség és a méhnyakrák kialakulása között a Semmelweis Egyetem...

Összeverekedtek a Roma- és Sevilla-szurkolók Zuglóban, több ember kórházban

Hét lengyel férfit állítottak elő a rendőrök azután, hogy két foci szurkolótábor egymásnak esett Zuglóban. Többen meg is sérültek....