11.1 C
Budapest
2024. február. 23. péntek

Még egy, földszerű bolygó lehet a Naprendszerben – itt vannak a jelei

Dátum:

Megosztás:

Akár ötszázszor olyan messze lehet a Naptól, mint a Föld, de már a méretét is sejtik.

Valószínűsíthető egy kilencedik, a Földhöz hasonló méretű bolygó létezése a külső Naprendszerben, állítják kutatók.

Patryk Sofia Lykawka és Takashi Ito, a Kindai Egyetem, illetve a Japán Csillagászati Obszervatórium munkatársai az Amerikai Csillagászati Társaság az American Astronomical Society által Washingtonban kiadott The Astronomical Journalban megjelent cikkükben összegezték az új bolygóval kapcsolatos kutatásaikat.

hirado.hu összegzése szerint a tudósok főleg a Naprendszer egyik régóját, a Kuiper-övet tanulmányozták, az itt található objektumok mozgása utalhat ugyanis a feltételezhető égitestre. Ez a terület a Neptunusz pályáján túl található, korong alakú régióra, amelyben számos törpebolygó is kering. Közülük a leghíresebb a Plútó, melyet 1930-as fölfedezésétől kezdve 2006 augusztusáig a Naprendszer kilencedik bolygójaként tartottak számon, ám azóta a törpebolygókhoz sorolják.

Ilyen, úgynevezett Neptunuszon túli objektum a 2003-ban felfedezett Sedna, egy gömb alakú, vörös törpebolygó, amely mintegy 40 földi nap alatt fordul meg önmaga körül. A régóta potenciális bolygónak tartott Sedna és más objektumok pályája a cikk szerzői szerint bizonyíték egy, a Földhöz hasonló méretű bolygó létezésére.

A kutatócsoport által elvégzett szimulációk szerint a lehetséges bolygó 1,5-3-szor nagyobb lehet a Földnél és a Naptól 250-500 csillagászati egységre található.

(A csillagászati egység a Földnek a Naptól mért átlagos távolsága, ami közel 150 millió kilométer.)

A kutatások a Neptunuszon túli objektumok új, eddig ismeretlen csoportjának létezését is előre jelzik, vagyis a Naprendszeren belül, mintegy 150 csillagászati egységre egy „gravitációs csoportosulás” létezhet.

Azért ilyen jelenségekből következtetnek a kutatók, mert a régiót egyelőre teleszkópokkal nem tudják a kutatók megfigyelni, de a technika fejlődésével remélhetőleg ez is bekövetkezik majd.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ma este egy romantikus vígjáték – Randiguru – videó

Albert (Kevin James), a jámbor könyvelő fülig szerelmes egy hírességbe: az elbűvölő és gyönyörűséges Allegra Cole-ba (Amber Valletta)....

Olcsóbb és teljes körű hozzáférést szeretne az Xbox Game Pass előfizetőknek a Microsoft

Csak azoknak kell a teljes árat fizetniük, akik kitartanak az Xbox-szal rivalizáló játékkonzolok mellett. Folytatódik az Activision Blizzard felvásárlásával...

Brutális állatkínzás Hajdú-Biharban: fejbe lőtt kutyát találtak – 18+

Egy budapesti állatkórházban próbálják megmenteni a püspökladányi kutyát. A püspökladányi Mancsmentő Állatvédő Egyesület a közösségi oldalán osztott meg egy...

Ahogy drágul az üzemanyag, egyre sűrűbben fordul elő, hogy a benzinkúton fizetés nélkül akarnak távozni..

Fizetés nélkül távozni nem csak a boltokból szokás, a szarkák gyakran a benzinkutakat is úgy hagyják ott, hogy...