23.3 C
Budapest
2022. július. 5. kedd

Még a héten veszélybe kerülhet az Európai Néppárt vezető pozíciója

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Az Európai Néppárt EP-frakciójának összetétele és létszáma a következő hónapokban, de akár már a következő napokban is jelentősen megváltozhat – mondták el az EP-választások eredményét értékelve hazai elemzők a XXI. Század Intézet konferenciáján.

Lánczi Tamás szerint az európai parlamenti választásokkal patthelyzet alakult ki a közösségben, a legtöbb helyen a szuverenitást védelmező erők nyertek, az emberek azt jelezték, valami mást szeretnének.

“Ennek a patthelyzetnek a lényege, hogy a régi mainstream pártok meggyengültek, de még tartják a pozíciójukat, az újak pedig még nem erősödtek meg annyira, hogy áttörést érjenek el.”

A XXI Század Intézet igazgatója az “Új helyzet Európában az EP-választás után” elnevezésű konferencián hozzátette,

ha Európában elmarad a változás, a patthelyzetből bénultság lesz.

Závecz Tibor, a Závecz Research alapító-ügyvezetője szerint a mostani választással az EP színesebb, kiegyenlítettebb lett, éppen ezért a korábbiaknál több kompromisszumra lesz szükség a döntéshozatalban.

“Látom előnyét is mint a kompromisszumok elvének híve, viszont a hátrányát is, hogy ez a gyakorlatban nagyon nehézzé teszi a működését az uniónak.”

G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány elnöke szerint a hagyományos elitpártok a válságukat élik, ez látszik az EPP és a szocialista frakció mandátumvesztésén.

“Elitcsere ez a zöld történet. Azért elitcsere, mert letakarják a zöld témával a migrációt, de valójában Európai Egyesült Államokat akarnak, liberálisok.”

Kiszelly Zoltán, a XXI. Század Intézet regionális igazgatója szerint a Néppárt és a szocialisták népszerűségvesztésének egyik oka a nagykoalíció, ami – hosszú távon – mindkét résztvevő számára hátrányos.

“Berlinben is recseg-ropog ez a nagykoalíció, tehát a német helyzethez tennék egy nagy kérdőjelet. Ha előre hozott választás lesz Németországban, az azt is jelenti, hogy

az unió nem csak a brexit miatt, de a németek miatt is lebénul.”

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezérigazgatója szerint a választások után akár az EPP frakció is átalakulhat.

“Szerintem

a Fidesz most egy nagyon kényelmes pozícióban van; az európai szárazföld legsikeresebb pártja. Kivárhatja azt, hogy mi zajlik az Európai Néppártban;

én nem vagyok benne biztos, hogy ezen a hétvégén, ami számokat most látunk az Európai Néppárt neve mellett, még adott lesz. Hiszen az Európai Néppárt egy zsákmányszerző párt volt, azért jött létre minden ideológiai kérdést háttérbe szorítva, hogy elcsípje az európai pozíciókat. A legnagyobb párt tudott lenni, ez most megszűnhet.”

Horn Gábor, a Republikon alapítvány kuratóriumi elnöke úgy látja, a választások azt mutatják, Európában az illiberalizmus mellett továbbra is van igény a liberalizmusra is.

“Azért ha a számokat nézzük, azt látjuk, hogy

a hagyományos elitnek mondot politikai erők körülbelül 520 fővel rendelkeznek az új EP-ben. Kétségtelen ugyanakkor, hogy a Néppárt és a szocdemek nem tudnak közösen kormányozni, be kell vonniuk valakiket.

Ennek következtében lezárult a Fidesz útja abban, hogy bent maradjon. Nem lesz más választás, mint új szövetségest keresni.”

Horn Gábor a konferencián úgy vélte, az új parlament létrejöttével Orbán Viktornak nehezebb lesz a dolga, mint az előző ciklusban.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
infostart

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Hamarosan otthon hagyhatod a forgalmit és a jogosítványodat

A rendőr most még mérlegelhet ha otthon hagyod a menetokmányaidat és ha a bírság mellett dönt, öttől ötvenezer...

Egy 92 éves férfit kidobnak a bankból, de egy rendőr kézen fogva kíséri vissza – videó

Amikor egy idősebb férfit elutasítottak a bankban, feldúlt volt, és nem tudta, hogy mitévő legyen. Nem sokkal később...

Elhunyt Járosi Tamás, a Malackrumpli tulajdonosa.. 47 éves volt.. Isten nyugosztalja!

Tragikus hirtelenséggel elhunyt a Balaton Gasztroforradalmára, Jánosi Tamás.. A Malackrumpli Bisztró 2013 nyarán nyitott meg a Biobalaton termelői piac...

Szellemek a házban, ufók rabolták el, átjár a falon az erőszakoló: döbbenetes segélyhívások érkeznek a rendőrségre

A rendőrség ügyeleteire rendszeresen érkeznek bejelentések telefonon vagy személyesen "nagyon különleges" esetekről. Volt akit UFO-k raboltak el, máshoz...
facebook