14.7 C
Budapest
2023. március. 20. hétfő

Medvegyev: Moszkva megtalálja a módját, hogy segítsen olajat szerezni Havannának

Dátum:

Megosztás:

Oroszország meg fogja találni a módját annak, hogy segítsen Kubának biztosítani a kőolaj- és kőolajtermék-ellátást

– jelentette ki szombaton Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök egy interjúban.

Medvegyev ígéretet tett a kubai energiaágazat fejlesztésének elősegítésére a szigetországban a héten tett látogatása során, ám nem jelentett be semmilyen rövid távú intézkedést, amely a szigorúbb amerikai szankciók miatt kialakult kubai üzemanyaghiányon segítene.

A Reuters hírügynökség megjegyzi: bár a venezuelai olajszállítmányok jelentettek némi segítséget, két legközelebbi szövetségesének támogatása aligha oldja meg Kuba égető üzemanyag-problémáját, amely miatt a kormány kiterjesztette az elmúlt hónapban bevezetett számos energiatakarékossági intézkedést.

A kérdésre, lehetséges-e, hogy orosz hajók nyújtsanak kíséretet a Kubába tartó olajszállító tartályhajóknak, Medvegyev a Rosszija-1 orosz állami televíziós csatornának azt mondta: „azt hiszem, hogy találunk más módot arra, hogy segítsünk Kubának kőolajat és kőolajtermékeket szerezni”.

„Ma megvitattuk ezt, és megállapodtunk abban, hogy munkatervet dolgozunk ki a kubai energiaellátáshoz, szem előtt tartva a hagyományos energiaforrásokat, a szénhidrogéneket, és esetleg más, rendelkezésre álló lehetőségeket” – tette hozzá.

Havanna szeptember 11-én jelentette be, hogy nincs elegendő finomított üzemanyaga a hónap hátralévő részére az amerikai szankciók miatt.

Az Egyesült Államok ugyanis nemrég súlyosbított a Kubával szembeni, hat évtizede érvényben tartott kereskedelmi és pénzügyi embargóján újabb intézkedésekkel, köztük olyannal, amelynek értelmében Washington megbünteti azokat a hajózási társaságokat, amelyek kőolajat szállítanak a szigetországba.

Az Egyesült Államok arra hivatkozva fokozta a Kubára nehezedő nyomást, hogy a szigetország politikai és katonai támogatást nyújt Nicolás Maduro venezuelai elnök rendszerének, amely egyébként szintén Moszkva pártfogását élvezi.

A szigetország üzemanyag-problémáit súlyosbítja, hogy a venezuelai válság következtében drasztikusan csökkent a Kubának, legnagyobb regionális szövetségesének szánt venezuelai olajszállítmányok száma.

Kuba olajtermelése a becslések szerint szükségleteinek körülbelül 40 százalékára elég. A maradékot szinte teljes egészében Venezuela elégítette ki egy megállapodás keretében, amelynek értelmében Kuba cserébe orvosi szolgáltatásokkal segítette Venezuelát.

Medvegyev elmondása szerint Oroszország és Kuba megállapodást írt alá a kubai vasúti rendszer felújításáról, és megvitatták orosz repülőgépek eladását Kubának. Az orosz kormányfő hozzátette: Oroszország, a világ legnagyobb búzaexportőre szükség esetén búzával is elláthatja Kubát.

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Esti torna mindenkinek – videó

Mozogj többet, élj tovább! Videó forrása Hirmagazin.eu

Esti mese gyermekeknek – videó

Jó éjszakát gyerekek! Esti mese - videó Videó forrása Hirmagazin.eu

Ma este: Jackie Chan – Kém a szomszédban;.. Holnap este: Anthony Quinn, Kevin Costner, Madeleine Stowe – Revans – videó

Bob Ho (Jackie Chan) a beépített szuper-spéci titkos ügynök diktátorokat, terroristákat és gonosz birodalmakat vont ki a forgalomból,...

Szakértő a Blikknek: ha Putyin Magyarországra jönne, letartóztatnák… Vagy mégsem?

A Nemzetközi Büntetőbíróság háborús bűncselekmények miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen. A hágai intézmény közleménye szerint megalapozott a...