6.7 C
Budapest
2022. december. 3. szombat

Meddig tarthat a tőzsdei lendület?

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

2015 04 30 071941

Az év első négy hónapjában óriási rally zajlott Európában, ráadásul Közép-Európa különösen jól teljesített. A magyar tőzsde teljesítménye a régión belül is kiugró – mondta egy mai sajtóbeszélgetésen a Pioneer Alapkezelő részvényigazgatója. A támogató makrokörnyezet fennmaradására utaló jelek biztatóak, az európai monetáris élénkítés zajlik tovább, és Magyarországon is újabb monetáris élénkítés van kilátásban. Mire elég ez a hatalmas lendület?

A monetáris élénkítés mellett az alacsony olaj- és alapanyagárak alakulása nagymértékben segíti az európai gazdasági növekedés beindulását. A gyenge euró és az alacsony kamatok, a válság idején rendbe rakott vállalati mérlegek segítik a növekedés beindulását, a banki hitelezés és a beruházási kedv javulását. Erre a kedvező képre folyamatosan árnyékot vetnek a politikai kockázatok; Görögország remélhetőleg megállapodik az Európai Unióval, hiszen a kilépés árát nagyon megfizetné a vele járó bankválság és egy súlyos recesszió formájában.

Pálinkás Ervin, a Pioneer Alapkezelő részvényigazgatója szerint megvan a kedvező folyamatok fennmaradásának az esélye, hiszen az alacsony olajár továbbra is deflációs félelmeket gerjeszt, ami arra készteti az EKB-t, hogy fenntartsa a monetáris élénkítést. A kedvező folyamatok elérték Közép-Európát és azon belül Magyarországot is. A régió a befektetők érdeklődésének középpontjába kerülhet, nagy nyertese ugyanis az olajár csökkenésnek, mérséklődnek az adósságrátái, kevesebbet költ a jóléti rendszerek fenntartására, és általában alacsonyabb a munkaerőköltsége, illetve nagyobb a termelékenységi potenciálja.

Mindezek hatására a régió tőzsdéit jellemző CETOP20 index idén forintban számítva 14 százalékot emelkedett, a BUX pedig közel 40 százalékkal áll decemberi záróértéke felett. A magyar indexen belül a legnagyobbat kétségtelenül az OTP futotta, a januárban még 3500 forint alá is benéző részvény árfolyama most alulról súrolja a 6000 forintot. A részvény fantasztikus teljesítménye mögött elsősorban a kedvező makrogazdasági adatok, a különadó csökkentésének kilátásba helyezése, valamint a felminősítések megindulása áll, de kedvez az árfolyamnak a devizahitel-kockázat csökkenése és az orosz–ukrán válság csillapodása is. A jövőbeli kilátások alakulása miatt ugyanakkor nagyon fontosak lesznek a következő eredményadatok.

Az index másik meghatározó jelentőségű részvénye, a MOL ugyancsak jelentős emelkedésen van túl: a januári 11 000 forintos ár helyett most 15 300 forint körül jegyzik a cég részvényeit. Itt a legfontosabb tényező az alacsony olajár, ami jelentősen csökkenti a cég finomítói költségeit, és a piacok elismerik a cég költségcsökkentési programját is. Az emelkedés okai között a nemzetközi hangulat javulása is jelen van, mindazonáltal az első negyedév adatai itt is döntő jelentőségűek lehetnek.

A piac harmadik nagy szereplője, a Richter ugyancsak jól kezdte az évet. A papír a januári mélypont után történelmi csúcsa közelébe emelkedett. A befektetők számára ugyanakkor nagy kockázatot jelent, ha a társaság nem tudja igazolni az originális termékeihez fűzött befektetői várakozásokat.

A Magyar Telekom a piac nagy súlyú részvényeihez képest mérsékeltebb emelkedést produkált, az első négy hónapban 330 forintról 400 forint fölé kúszott fel az árfolyam. A cégtől azt várják a befektetők, hogy hamarosan visszaszerzi osztalékfizetési képességét – ez a bizakodás az alacsony hozamkörnyezetben fontos szempont a befektetők szemében.

A magyar részvénypiacot továbbra is segítik a várakozásokat rendre meghaladó növekedési adatok és a kedvező külkereskedelmi pozíció. Emellett számos olyan – korábban meghatározó – kockázat kifutott, mint a devizahitelek kezelésének kérdése, és kevésbé fenyeget az államháztartási hiány kedvezőtlen alakulásának problémája. Az alacsony olaj- és energiaárak tovább javítják az ország növekedési potenciálját, és nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a magyar tőzsdei cégek jól vezetett társaságoknak bizonyultak a válság idején – hangsúlyozta a Pioneer Alapkezelő részvényigazgatója.

Forrás: Debmédia

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Elon Musk kitálalt a Twitter belső titkairól: így zsonglőrködött a politikai pártok között a korábbi vezetés

A Twitterhez az előző vezetés idején mindkét politikai oldal rendelkezett eléréssel, de vállalat alkalmazottai túlnyomóan az egyik oldalhoz...

A Doktor, a Gyűjtő, a Tál és az Álarcos – Íme, a Schadl-ügy lehallgatási anyaga: a lehallgatók vagy viccesek, vagy éhesek voltak, amikor a...

Büntető ügyek befolyásolására kért több tízmillió forintokról, de százról is szó esik azokban a beszélgetésekben, amelyeket a szakszolgálat...

Az oroszok üzentek: még soha nem volt ennyire közel az atomháború – videók

Az orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy jövőre jelentősen növelik a katonai kiadásokat, felpörgetik a hadiipart és különös figyelmet...

Félelmetes ragadozó piráját találtak a Sebes-Körösben – videó (látványetetés)

Az elpusztult példányra Nagyváradon bukkantak. lpusztult vöröshasú piráját (Pygocentrus nattereri) találtak Nagyváradon a Sebes-Körösben – közölte pénteken az Ebihoreanul.ro bihari...