12.5 C
Budapest
2022. szeptember. 29. csütörtök

Meddig húzzuk ki, ha egyetlen köbméter gáz sem érkezik hazánkba?

Dátum:

Megosztás:

Hiába a mindenkinél barátságosabb hangnem és régi jó kapcsolat Moszkvával, a nemzetközi játszmák miatt mégis fennállhat a veszélye annak, hogy elmaradoznak az orosz gázszállítások hazánkba.

A hónapok óta tartó gazdasági huzavona és nyilvános fenyegetőzés után Oroszország radikális lépésre szánta el magát: elzárta a gázcsapokat Bulgária és Lengyelország felé. Pontosabban a tranzitot ez nem érinti, vagyis azok a gázcsapok működnek, amik csak áthaladnak például Bulgárián, de Szerbiát és Magyarországot látják el.

A lépést minden érintett – beleértve az EU-t – zsarolásként értékelte, Bulgária azonban fenyegetőzéssel is válaszolt. Bejelentették, felülvizsgálják az orosz gáz Magyarország felé is irányuló tranzitját. Magyarán mérlegelik annak lehetőségét, hogy nem engedik át a saját területükön hazánk felé.

Az alapkonfliktust az okozta, hogy a lengyelek és bolgárok nem voltak hajlandóak egy, a korábbi szerződésben foglaltaktól eltérő módon fizetni Moszkvának, s ennek az adok-kapoknak az oroszokkal jobb viszonyt ápoló Magyarország és Szerbia is kárát láthatja. Oroszország mindenesetre a jelek szerint kész elmenni a falig, hogy rubelben fizessenek az európai országok a gázért. Ennek oka az lehet, hogy csak így tudják stabilizálni a saját valutájukat, amely enélkül még rohamosabb inflációt produkálna, pedig az előrejelzések szerint már így is minimum tíz év kell Oroszországnak, hogy a tavalyi szintre visszajusson.

Holoda Attila energetikai szakértő szerint mindez nem napokon belül, inkább hosszabb távon jelenthet veszélyt.

— A jelenlegi, alacsony gázfogyasztás mellett teljes elzárás esetén is 40 napig húznánk a tartalékainkból, ennyi idő alatt pedig biztosan meg kell oldódnia egy ilyen kérdésnek. Viszont ez az az időszak, amikor fel kell tölteni a tárolókat arra a szintre, hogy a következő telet is kihúzzuk. A lengyelek könnyebb helyzetben vannak, de bizonyos országok, például Magyarország jóval nehezebben tudja kiváltani az orosz gázfüggőséget – magyarázta a szakember, aki úgy véli, van realitása annak, hogy a bolgárok 1-2 nap erejéig demonstratív jelleggel beváltják a fenyegetésüket.

— Oroszországnak se jönne jól 40 napnyi kiesés. Lehet, hogy Európa rá van szorulva az orosz gázra, de Oroszország is rá van szorulva az Európából érkező bevételekre – jegyezte meg Holoda.

Az ukrajnai invázió következményei ugyanakkor nemcsak a gázellátást veszélyeztetik, de a világpiaci árakat is feltornázzák: Németországban egy év alatt duplájára nőttek a háztartások rezsiköltségei. Egy 120 négyzetméteres háznál közel 70 ezer forintnak megfelelő eurót visz el havonta csak a gáz ára. Magyarországon szintén ez a gázár nézne ki rezsicsökkentés nélkül.

A szükség nagy úr

Volt idő, amikor még „csak” számok miatt háborúzott Oroszország Ukrajnával. Egyik ilyen alkalommal, amikor Kijev nem tudott megegyezni Moszkvával a gáz árában, az oroszok elzárták az ukránok felé irányuló csapot, a tranzit viszont ment tovább. Ám Ukrajna elkezdte megcsapolni a saját területén keresztül szállított, de más országba szánt gázt, hiszen óriási szüksége volt rá.

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Idén nem szervez a Főváros karácsonyi vásárt

Szakított” az V. kerület és a főváros, pontosabban annak nonprofit cége, a Budapest Brand a Vörösmarty téri karácsonyi...

Georg Spöttle: Az orosz-amerikai állampolgárokat mentené ki az USA Oroszországból

Biztonsági riasztást adott ki az USA moszkvai nagykövetsége és Oroszország azonnali elhagyására szólította fel az amerikaiakat. A figyelmeztetés...

Orbán Viktor munkája nem volt hiábavaló! .. Jelzésértékű, hogy az EP-ben az európai reneszánszban reménykedő pártok határozottan kiálltak Magyarország mellett!

A támadásokról eleget hallottunk, eleget élvezkedett ezen a baloldali sajtó, arról azonban keveset beszélünk, hogy a vörös többségű...

2023. április 30-ig magánszemélyeket nem tehetnek ki önkormányzati bérlakásból!

Az MTI szerint Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát egyhangúan támogatta a testület.. A döntés értelmében a Fővárosi Önkormányzat vállalta a...