13 C
Budapest
2022. október. 1. szombat

Meddig és miért késik a magyar helyreállítási pénz?

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Sem a magyar helyreállítási tervekkel kapcsolatos brüsszeli kifogásokról, sem pedig az első részlet megérkezésének várható időpontjáról nincs pontos információ.

Annyi bizonyos, hogy Budapest és Brüsszel újabb ügyekben keveredett éles konfliktusba.

Bár már két hete lejárt a rendelkezésre álló határidő, mégis csak a napokban erősítette meg az Európai Bizottság, hogy a magyar helyreállítási terv értékelését szeptember 30-ig szeretnék meghosszabbítani.

Még több külföldi hír

Ezt a brüsszeli testület javasolhatja, az adott tagállamnak pedig el kell fogadnia. A bizottsági szóvivő úgy fogalmazott kedden, hogy Magyarország konstruktívan állt a javaslathoz.

Mindez azonban azt jelenti, hogy az eredetileg két hónapra tervezett értékelési időszak legalább négy és fél hónapig fog tartani.

Az Európai Bizottság értékelése és ajánlása nélkül a tagállamok nem hagyják jóvá a nemzeti tervet, anélkül pedig nem kezdődhetnek meg a kifizetések. Erre a pénzügyminiszterek tanácsa a megfelelő fórum, amely legközelebb szeptember 10-én ül össze – a szeptember 30-ig meghosszabbított magyar dosszié vélhetően nem áll készen eddig. Azt követően azonban – az ülésnaptár szerint – csak november 9-én lesz pénzügyminiszteri tanácsülés. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lehet rendkívüli ülést tartani – rendkívüli helyzetben.

Még több külföldi hír

Az uniós tagállamok többsége azonban már azt várja, hogy megérkezzen a finanszírozás első részlete, amely a teljes összeg 13 százaléka. (Magyarország esetében ez 326 milliárd forintot jelent.) Két részletben már 16 ország nemzeti fejlesztési terve kapta meg a jóváhagyást.

Ezek: Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Németország, Görögország, Olaszország, Lettország, Luxembourg, Portugália, Szlovákia, Spanyolország, Litvánia, Horvátország, Ciprus és Szlovénia.

Hét ország esetében – ide tartozik Magyarország is – hosszabbítottak, míg két kormány – a bolgár és a holland – még be sem adta a tervét, mert a közelmúltban választásokat tartottak és az új kabinet nem készült el a javaslattal. Az írek tervének jóváhagyása szeptember 10-én várható.

Az Európai Unió tagállamai több mint egy éve döntötték el, hogy a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítésére egy 750 milliárd eurós alapot hoznak létre, amelyből nagyobb részben hitel, kisebb részben pedig vissza nem térítendő támogatás formájában igényelhetnek tagállamonként maximált összegeket a kormányok.

Még több külföldi hír

Ennek a gerincét a 672,5 milliárd eurós Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz alkotja – ennek keretén belül kell a nemzeti terveket elkészíteni és benyújtani. A pályázatokat egy pontrendszer alapján értékeli az Európai Bizottság.

A szempontokról általánosságban elmondható, hogy a pályázati elemeknek a helyreállítás keretein belül a gazdaság zöldítésére és a digitalizálásra kell összpontosítaniuk. Magyarország jelenleg 2511 milliárd forintos vissza nem térítendő részre korlátozódott tervet nyújtott be. Erről a tervről folyik az egyeztetés Budapest és Brüsszel között május 12-e óta.

Azt látjuk, hogy más országok esetében tulajdonképpen zökkenőmentesen zajlik az értékelési és elfogadási folyamat.

Akik még nem kaptak uniós jóváhagyást, azok jelentősen a határidőt követően nyújtották be a pályázatukat.

Sok olyan ország van, amelyek a dokumentumaikat jóval a magyar tervek május 12-i leadását követően juttatták el Brüsszelbe, most azonban már napokon belül megkapják a finanszírozás első részletét.

Még több külföldi hír

Arról, hogy mi a késedelem oka, alapvetően két megközelítéssel találkozhatunk. A magyar kormány szerint a háttérben a gyermekvédelmi törvény áll, ennek visszavonásához köti Brüsszel a támogatás megadását. Az Európai Bizottság folyamatosan arra hivatkozik, hogy ennek a jogszabálynak a helyreállítási tervhez semmi köze, ugyanis külön kötelezettségszegési eljárásban kérik egyes részeinek visszavonását. Ezek a kifogások egyáltalán nem vonatkoznak a pedofilokkal szembeni szigorúbb fellépésre, vagy a szülők azon jogának kétségbe vonására, hogy jogosultak lennének a gyermekük oktatásáról dönteni.

A bírálatok kereszttüzében a jogszabály módosításai állnak.

A kormány tagjai többször is emlegettek egy brüsszeli, 54 oldalas levelet, amelyben a helyreállítási alappal összefüggésben kérik a gyermekvédelmi törvény módosítását. Ez a levél a kötelezettségszegési eljárást megindító felszólító levél, ahogy azt Varga Judit igazságügyi miniszter július 19-én Brüsszelben, egy sajtótájékoztatón konkrétan el is mondta.

A másik megközelítés, az a sokat emlegetett – de hivatalosan nem megerősített és nem is cáfolt – kitétel, amely szerint az Európai Bizottság garanciákat szeretne arra, hogy irányítását bármikor kifejthesse akkor, amikor a kormány nem úgy “ugrál, ahogy ő fütyül”. Ebben viszont semmi új nincs – a Bizottság évek óta szeretne ezen a téren előrelépést látni, most azonban kínálkozik egy olyan lehetőség, hogy visszatartja a 2511 milliárd forintot, hogy elérje célját.

Még több külföldi hír

Nyitókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott kép Orbán Viktor magyar kormányfő és Ursula von der Leyen bizottsági elnök áprilisi találkozójáról   –   Szerzői jogok  MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivi/

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Putyin az ukránokra küldi a világ legbrutálisabb harcosát: a másfélmázsás legenda beáll a hadseregbe

Igazi politikai nagyágyút, az ökölvívás nehézsúlyú orosz világbajnokát is besorozza Oroszország katonának az Ukrajna ellen vívott háborúban. A boksztörténelem...

Ilyen még nem volt, közvetlen közelről lőtte egymást a harcban álló két fél – videó

21. századi tankcsata: közvetlen közelről lőtték egymást az oroszok és az ukránok https://twitter.com/i/status/1575267764805070848 Twitter, mandiner Hirmagazin.eu

Bagdad bekérette Irán nagykövetét a halálos áldozatokkal járó iráni dróntámadások miatt

Az iraki külügyminisztérium közleménye szerint bűncselekmény történt, mert a halálos áldozatok között polgári személyek is voltak. A legfrissebb hírek...

Kunhalmi: Ha a Fidesz azt hiszi, hogy ettől több gyermek fog születni, akkor téved!

Az MSZP-s politikus a szülészetek rendbetételét követelte a kormánytól. Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, szerdán tüntetést szervezett több, az...