8.4 C
Budapest
2023. március. 27. hétfő

Medál készülhet szeretteink hamvaiból Tatabányán.. – Szólj hozzá!

Dátum:

Megosztás:

Elsőre érdekes (vagy inkább morbid .. – szerk.) lehet elhunyt hozzátartozóink hamvait magunkon viselni nap mint nap, mégis több mint száz ilyen jellegű rendelést teljesített a tatabányai emlékékszer-készítő az elmúlt három évben.

Interjú a halottak hamvaiból medált készítő vállalkozóval!

Ribai-Földi Alexandra szerint a kegyeleti ékszerek pozitív jelentéstartalommal bírnak: szívünk felett hordhatjuk szeretteinket akkor is, ha már nincsenek közöttünk.

– Öt évvel ezelőtt kezdtem foglalkozni különleges ékszerekkel. Kezdetben állatszőrök és fogak felhasználásával készültek– kezdett történetmesélésbe Ribai-Földi Alexandra, akinek mindig volt háziállata, főként kutyája és így lett személyes történetből munka. Eltelt néhány év, 2020-at írtunk, amikor férje tanácsát meghallgatva, érdeklődni kezdett a kegyeleti ékszerek iránt.

– A gondolatot hamar tettek követték és a világhálón kezdtem kutakodni a kegyeleti ékszerek után. Egye jobban ástam bele magam a történetbe – folytatta Alexandra, akinek ebben az időben érkezett első ilyen jellegű megrendelése is és elkészítette első, hamvakból készült ékszerét.

– Sokszor egészen megrendítő dolgokat hallok. Némi túlzással azt is mondhatnánk, hogy a megrendelők elmondásaiból ismerem az elhunytak történetét. Ez a munkám velejárója, viszont a másik része sokkal örömtelibb. Egyfajta kapaszkodót adok és hiszem, hogy szerettünk így tovább él az emlékezetünkben – vallja Alexandra, miközben tisztában van vele, mennyire megosztó a kegyeleti ékszerek társadalmi elfogadottsága. Szerinte az első reakció sok esetben a teljes megdöbbenés, de az évek múlásával elfogadóbbak, mondhatni nyitottabbak lettek az emberek.

– Egyre kevesebb nemtetsző reakciót kapok. Mindenki szeretné megőrizni egy-két szeretett emléket, és ennek ez egy jó módja lehet – mondta az ékszerkészítő, aki jól tudja, esetében a hibázási lehetőség komoly vesztességgel járhat.

A legfrissebb hírek itt!

Alexandra többször is egyeztet a megrendelővel, mielőtt elkezdené a munkát. Semmit sem bíz a véletlenre. Műhelyben dolgozik és sok esetben akkor, amikor már mindenki alszik. Jól tudja, hogy a folyékony alapanyagból mekkora adagot kell kikeverni, mielőtt öntőformákba vagy fémalapokba kerülne.

– A hamvakat vagy felületre, vagy az anyagba dolgozom. Ha felületre, akkor nincs „felesleg”. Ha belekeverem az anyagba, akkor lehet olyan, hogy kicsit több marad bedolgozva. Ebből ajándék medál készül – tette hozzá a tatabányai vállalkozó, aki szívesen dolgozik fém és bőr kiegészítőkkel, amit ékszerrel szerel össze. Egy emlék­ékszer ára körülbelül 15 és 20 ezer forint között mozog, ha nagyobb ékszerről van szó, akkor már 25 ezer forintnál kezdődik az ár.

Típustól függ, hogy a megrendeléstől számítva mikor lesz kézzelfogható az ékszer. Alexandra jelenleg egy német megrendelésen dolgozik és csak ezután tud a következő feladatra összpontosítani. Azt mondja, legalább két hetet kell várni, de hat hétnél tovább biztosan nem. Lapunk kérdésére, hogy volt-e elégedetlen vásárló, elmondta, egyszer fordult elő. Abban az esetben is inkább az ékszer méretével volt probléma.

– Választható több forma, szín és méret. Népszerű a szív alakú nyaklánc és nem is a kegyeleti ékszerek, hanem az emlékdarabok fogynak leginkább. Sok édesanya kér meg, hogy kisbabája első hajtincsét formázzam ékszerré – mondja Alexandra, aki háromgyermekes anyukaként ugyancsak őriz néhány saját készítésű medált kertvárosi otthonában.

Forrás nyomán

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

A magyarok megbosszulják a spliti döntőn elszenvedett vereséget

A magyarok megbosszulják a spliti döntőn elszenvedett vereséget Horvátország és Magyarország néhány száz kilométerrel odébb, fél évvel később újabb...

60 éves Quentin Tarantino – képgaléria

Quentin Tarantino, .. filmek, képgaléria Forrás Hirmagazin.eu

A Disney és az április újdonságok – filmek rövid bemutatói

ÁPRILISI ÚJDONSÁGOK   PÁN PÉTER ÉS WENDY PETER PAN & WENDY DISNEY+ ORIGINAL FILM   Április 28. Kizárólag a Disney+ kínálatában A fiatal lány, Wendy Darling...

Tévhit, hogy a vízben található baktériumok okozzák a hüvelyfertőzéseket

Edzett hüvelyflórával induljunk a Húsvét ünnepének.. A legfrissebb hírek itt!   Erre ügyeljünk a húsvéti wellnesskor: Tévhit, hogy a vízben található...