8.5 C
Budapest
2024. március. 2. szombat

Matolcsy György fineszes lépése megmentette a forintot

Dátum:

Megosztás:

Szeptember végén a forint ellen spekuláltak a befektetők, alaposan megrángatva az árfolyamot, egy időre a 390-es szint fölé gyengült a hazai fizetőeszköz. Október elejétől azonban többségben vannak a magyar deviza melletti pozíciók, annak ellenére is, hogy a Matolcsy György vezette jegybank folyamatosan vágja a kamatokat. Sokan a forint gyengülésére számítottak, de meglepetés érte őket.

forinttal kapcsolatos piaci pozíciók szintjét az MNB ábrakészletéből tudjuk kideríteni, ebben az látszik, hogy október elejétől többségben vannak a forint melletti pozíciók, bár ezek volumene nem kiugró. Több szereplő a jegybank kamatvágását és a régiós illetve fejlett piaci kamatszintek közötti különbség csökkenését nézve a magyar deviza gyengülésére számított.

Forrás: Magyar Nemzeti Bank
Forrás: Magyar Nemzeti Bank

A negatív várakozások azonban nem igazolódtak be, a forint erősödött.

Ennek több oka is van, amit Horváth András, az MBH Bank vezető elemzője részletezett lapunknak: 

  • a hazai gazdaság külső egyensúlyi pozíciója jelentősen javult,
  • az energiaárak mérséklődtek, ami a külkereskedelmi többletben is látszik. 

Utoljára szeptember végén volt egy kisebb negatív irányú spekulatív pozíciófelvétel a forint ellenében, ahol volt is egy kisebb kilengés a 390-es szint fölé az euróval szemben, tehát ez láthatóan képes elmozdítani az árfolyamot. Cikkünk írásának pillanatában, péntek 18 óra magasságában már a 380-as szintet is áttörte a magyar deviza, kis híján 379 forintot ért egy euró.

Kép: Trading view

Az elmúlt néhány hónap folyamatait nézve a pozitív és negatív irányú összesített pozíciók folyamatosan váltakoznak, és részei a folyamatos devizapiaci kereskedésnek

– világított rá az Economx-nak az MBH Bank vezető elemzője. Mivel lebegő árfolyamrendszerünk van, így ezzel a jelenséggel minden bizonnyal együtt kell élni a szakértő szerint.

Mire spekulálnak a befektetők?

A forint a tavaly februári szintekhez képest igencsak gyenge (akkor még 355 körül mozgott az euróval szemben), innen masszívan gyengült a tavalyi év folyamán, már azt találgattuk, hogy mikor jön el a 430-as euró, ami el is jött, tavaly október 12-én 432 is volt. 

Október 14-én jelentette be Virág Barnabás, az MNB alelnöke, hogy a Matolcsy György vezette magyar jegybank két fontos döntést hozott. Ezekkel célzottan a forint már-már megfékezhetetlen gyengülése ellen akartak fellépni. A jegybank szerint két fő tényező okozta a magyar fizetőeszköz mélyrepülését:

  • A dráguló energiahordozók megvásárlása miatt magas devizaigény keletkezett a forintpiacon, vagyis a folyó fizetési mérleg hiánya közvetlenül is gyengítette a forintot.
  • Felerősödött a forint elleni spekulatív pozíciók felvétele, vagyis egyre többen számítottak a magyar deviza további gyengülésére és emiatt short pozíciókat vettek fel.

Ezek eredményeként gyengült erőteljesen a forint azt követően, hogy az MNB szeptember végén bejelentette a kamatemelések lezárását – 405-ről egészen 430-ig száguldott a magyar deviza árfolyama mindössze két hét alatt. Itt lépett közbe a jegybank a 18 százalékos irányadó kamattal, ami meghozta a carry traderek kedvét a forintvásárláshoz. 

Virág Barnabás
Virág BarnabásKép: Economx / Hartl Nagy Tamás

A carry trade egy olyan pénzügyi stratégia, amelyben a befektető alacsony kamatozású devizában vesz fel hitelt, ezt a pénzt egy magasabb kamatozású devizára váltja, majd az így vásárolt fizetőeszközt állampapírba vagy más magas hozamú eszközbe rakja. Például ha kölcsön veszünk pénzt egy olyan országban, ahol a kamatlábak nagyon alacsonyak, és ezt a pénzt egy másik országban fektetjük be, ahol a kamatlábak magasabbak, akkor profitálhatunk a kamatlábak közötti különbségből. Ez persze csak akkor működik, ha az árfolyamok nem mozognak ellenünk. Ha a magas kamatozású deviza értéke esni kezd, akkor adósságunk az egekbe szökhet, erre jó példa a magyar devizahitelesek esete.

Az októberi jegybanki kamatemelés tehát bevonzotta a carry tradereket, többletkereslet keletkezett a forintpiacon, a negatív irányú spekulációt kivédte a jegybank a nagyon magas, 18 százalékos irányadó kamatszinttel. 

Néhány hónap alatt közel 20 százalékot erősödött a forint például a dollár ellenében, mivel egyre drágább lett a forint elleni spekuláció a magas kamatszint miatt

– emlékeztetett Horváth András. Azóta viszont javult a gazdasági környezet, jelentős mértékben olvadt a hazai infláció, ezért az MNB is folyamatosan csökkentette a kamatokat, jelenleg 12,25 százalékon áll az alapkamat. 

A carry trade pozíciók száma minden bizonnyal folyamatosan csökken, ahogy zárul a kamatfelár a hazai kamatszint és az eddig a carry finanszírozási alapjául szolgáló más régiós vagy fejlett piaci devizák kamatszintje között

– világított rá az MBH Bank vezető elemzője. A szakértőnek felvetettük, hogy legutóbb húsz éve láttunk kétszámjegyű kamatszinteket, és akár lehetnek megegyező elemek a mostani és akkori helyzet között. Horváth leszögezte, hogy a mostani helyzet merőben más, hiszen azóta jelentősen globalizálódtak és automatizálódtak a pénzügyi piacok és a kereskedés is, ma már percek alatt lereagálnak a világ másik felén keletkező piaci folyamatokat az algoritmusok és szereplők. Ráadásul a forint 20 éve még nem szabadon lebegő deviza volt, egészen 2008-ig, így kizárólag és korlátlanul a piaci folyamatoknak kitéve kereskedni sem lehetett vele. Ezen felül Magyarország a közös EU-s tőkepiac része sem volt akkor még, ami ma már jelentős bizalmi tényezőt és stabilitást jelent. Biztos forgatókönyv tehát nem áll előttünk a forint jövőjét illetően, ráadásul a globális gazdasági és geopolitikai környezet is kiszámíthatatlan, hazánk vitorláját pedig jobb híján a nemzetközi szelek fújják, eképpen hánykolódik a felkorbácsolt hullámokon. 

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Elkezdődött Alekszej Navalnij temetése – nagy a tömeg, sok a rendőr – videó

Zengett az utca a temetésen: "Navalnij! Putyin gyilkos!" Az örök nyugalomra helyezett Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista hívei szerint, az...

Újra gyengül a forint..

TikTok Hirmagazin.eu

Ma este egy megható dráma: A fegyvertelen katona – videó (18+)

A Hacksaw Ridge Desmond Doss szinte hihetetlen története, aki a második világháború egyik legvéresebb csatájában Okinawa szigetén...