Hirmagazin.eu
Főoldal » Mától uniós külügyi csúcs
Belföldi hírek

Mától uniós külügyi csúcs

A brüsszeli tanácskozáson nyilatkozatot írnak alá az EU védelmi dimenziójának megerősítését célzó, úgynevezett állandó strukturált együttműködés (PESCO) létrehozásáról.

A találkozó kezdetén a külügyminiszterek megvitatják az aktuális ügyeket, egyebek mellett a mianmari, az iráni és a venezuelai helyzetet, és a sajtóhírek szerint várhatóan szankciókat rendelnek el Venezuela ellen az emberi jogok súlyos megsértése miatt.

EU-zászlók lengenek az Európai Bizottság brüsszeli székháza előtt. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Magas rangú diplomáciai források arról számoltak be, hogy a résztvevők a november végi EU-Afrikai Unió csúcsértekezlet előkészítéseként értékelik a két kontinens közötti kapcsolatokat. Ezután az Európai Unió stratégiai kommunikációjának ügye kerül napirendre, a miniszterek áttekintik az eddigi eredményeket, különösképp az orosz és a dzsihadista propaganda terjedésének megfékezéséről lesz szó, de arról is, hogy miként lehetne hiteles információkkal ellátni a transzatlanti közösségről a balkáni országokat.

A munkaebéden a tagállamok külügyminiszterei mellett a védelmi miniszterek is részt vesznek, és megvitatják a közös biztonság- és védelempolitika főbb kérdéseit. Jelen lesz Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is, akivel az észak-atlanti szövetséggel folytatott együttműködésről fognak egyeztetni a védelmi miniszterek, akik az Európai Védelmi Ügynökség irányítóbizottságának tagjaival is találkoznak majd.

A résztvevők ezután nyilatkozat írnak alá az EU védelmi dimenziójának megerősítését célzó PESCO létrehozásáról, ami szakemberek szerint a “startgomb” lenyomását jelenti a folyamatban.  A közös fejlesztésekről és beszerzésekről, valamint az európai hadiipar erősítéséről szóló francia-német kezdeményezést a várakozások szerint a decemberi EU-csúcson fogják elfogadni az uniós állam- és kormányfők.

A kezdeményezéshez az eddigi információk szerint egyelőre 22 tagország csatlakozik. “Ez már kritikus tömeg, amely azt jelzi, hogy Európa komolyan gondolja a védelmi dimenzió erősítését” – mondta a névtelenséget kérő EU-diplomata.
Azon tagállamok, amelyek most nem írják alá a nyilatkozatot, később még csatlakozhatnak a PESCO-hoz, a lehetőség ráadásul unión kívüli országok számára is nyitva áll, sokan azt szeretnék, ha az unióból való tervezett kilépése ellenére az Egyesült Királyság is részt venne az együttműködésben.

Forrás: hirado.hu

 

Hasonló hírek

Buda-Cash-ügy: a kormány a kifizetésekre koncentrál

info

Esőt, majd sok napsütést hoz a hét

Edit

Migránsnyomás alá kerülhet Makó térsége

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
Betöltés....