2.3 C
Budapest
2023. március. 23. csütörtök

Márciusban határozatlan idejű munkabeszüntetésre készülnek a tanárok

Dátum:

Megosztás:

Nem csak tanítás, gyerekfelügyelet sem lenne mindenhol, hogy a következő sztrájk még észrevehetőbb legyen – erről egyezett meg egymással a két legnagyobb pedagógus szakszervezet. A kormány közben – a járványhelyzetre hivatkozva – rendelettel szabályozná a pedagógussztrájkot.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógus Szakszervezet megállapodott a még elégséges szolgáltatásokról, az erről szóló javaslatukat pénteken vitatták volna meg a kormány képviselőivel – mondta el az RTL Híradónak Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának a tagja.

A találkozó azonban meghiúsult, miután a szakszervezetek képviselőit nem engedték be az Emmi épületébe – arra hivatkozva, a a másodfokú bíróság döntése szerint a január 31-i pedagógussztrájk jogellenes volt -, a minisztérium a tárgyalások új időpontjául február 16-át jelölte meg.

Ezt követően, péntek este megjelent a Magyar Közlönyben egy kormányrendelet arról, hogyan, milyen feltételekkel sztrájkolhatnak a pedagógusok. Ebben többek mellett kötelezővé tették a gyerekfelügyeletet, előírták, hogy nem vonhatják össze az osztályokat és azt is, hogy az órák felét meg kell tartaniuk. Mindezt a járványra hivatkozva. A szakszervezetek azt ígérik, tovább szervezik a márciusi sztrájkot. A DK szerint a rendelet alaptörvény-ellenes. A TASZ munkajogásza pedig azt mondja: ez kiüresíti a sztrájkjogot. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy reagált: ők csak a káoszt akarják elkerülni.

A pedagógus szakszervezetek szerint a kormányrendelet alaptörvényellenes, ezért ha kell, nemzetközi bíróságra viszik az ügyet.

A szakszervezetek azt is közölték, március 16-ától továbbra is határozatlan idejű, vagyis akár többnapos munkabeszüntetésre készülnek, teljes sztrájknapokat terveznek, ezek során pedig gyermekfelügyeletet sem biztosítanának mindenhol.

„Azt szeretnénk, hogy ahol sokan vesznek részt a sztrájkban, valóban észrevehető, zárt ajtós sztrájkot tudjanak tartani a tanárok, és csak bizonyos intézményekben legyen gyerekfelügyelet” – fogalmaztak, majd hozzátették: a szakszervezetek azért dolgoznak, hogy elkerüljék a sztrájkot, és elsősorban a tárgyalóasztalnál akarnak megállapodni.

A PDSZ és a Pedagógus Szakszervezet követelései:

  • A pedagógusok és nem pedagógus beosztásban lévők bérhelyzetének rendezése.
  • A munkateher csökkentése.
  • Változzon úgy a kötelező oltásról szóló rendelet, hogy vissza tudják venni azokat a tanárokat, akiknek a pótlása a jelenlegi helyzetben lehetetlen.
13.kerulet.ittlakunk

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Hegyek között – amerikai romantikus dráma – videó

A fotóriporter Alex és a sebész Ben útja Boise városának repterén keresztezi egymást. Alex az esküvőjére, Ben pedig...

Esti torna – videó

Mozogj többet, élj tovább! Esti torna - videó Hirmagazin.eu

Esti mese – videó

Jó éjszakét gyerekek! Esti Mese A kiskakas gyémánt félkrajcárja - népmese Hirmagazin.eu

Közel a harmadik világháború (reméljük nem lesz (szerk..)): amerikai bombázókat fogtak az orosz határon..

"2023. március 20-án a Nyugati Katonai Körzet légvédelmi erőinek szolgálatban lévő radarjai két, az Orosz Föderáció államhatárának irányába...