9.2 C
Budapest
2024. március. 2. szombat

Már tudományos tény: létezik a házassági bérprémium

Dátum:

Megosztás:

Egy nemrég készült felmérés azokat a tényezőket vizsgálta, amik az úgynevezett házassági bérprémiumot eredményezik.

Az egyik legfontosabb megállapítás az volt a házasság esetén, hogy a partner jövedelme olyan támogatást ad, ami lehetővé teszi a másik félnek, hogy álláskereséskor kitartson a jobb munka reményében.

A kutatás szerint a házasok hajlamosabbak gyorsabban előlépni a munkahelyi ranglétrán és a fizetésemelés is könnyebben eléri őket.

A legfrissebb hírek itt!

A bérkülönbség nem ismeretlen jelenség a társadalomban. A fizetési szintek több tényezőtől is függhetnek, és a gazdasági adatok azt mutatják, hogy a kapcsolati állapot is befolyással lehet rájuk – írta meg a Big Think.

A felmérés szerint a házasság általában magasabb jövedelmet jelent. A házasok többet keresnek, mint az egyedülállók, a házastársak között pedig általában a férfiaknak magasabb a keresete.

NEWLYWED COUPLE STANDING ON US EUROS, Wedding couple figurine standing on a pile of Euros, házasság, marrage, pénz, money, cash, jövedelem, bevétel, támogatás, család
Béremelés, az anyagi előnyök mellett jobb egzisztenciát is jelent a házasság
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images

Sok hipotézis van azzal kapcsolatban, hogy a házas férfiak miért érnek el magasabb fizetést a munkahelyükön, mint más dolgozói csoportok. Az American Economic Journal: Macroeconomics című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint ez nagymértékben függ attól, hogy

a házasságban élő férfiak számára jelentős biztonságérzetet nyújt a partner által nyújtott anyagi támogatás.

A magasabb bér is a házasság előnyei közé tartozik

A tanulmány arról nem szól, hogy mi a jó házasság titka, de az előnyét, legalábbis az egyiket egyértelműen megmutatja. Az, hogy a házasságban élők többet keresnek, mint az egyedülállók, statisztikailag megalapozott. Nemtől és végzettségtől függően változik, hogy mekkora a bérelőnyük.

A fizetéseik többlete 4,5-től 32,6 százalékig is terjedhet.

Ez a szakadék a férfiak és a nők esetén is fennáll, de általában a férfiaknál jelentkezik erőteljesebben.

A legfrissebb hírek itt!

Több olyan megközelítés van, ami magyarázni igyekszik a házassági bérprémium jelenséget. Az egyik ilyen, hogy nem maga a házasság az oka a magasabb bérezésnek, hanem az eleve többet keresők vonzóbb partnerré válnak, így könnyebben alakítanak ki hosszú távú kapcsolatot. Egy másik lehetőségként emlegetik, hogy a házas férfiak többet tudnak a munkára és a karrierjükre koncentrálni, tekintve, hogy a feleségük elvégzi a házimunka nagy részét.

Félmillió alá fékezett itthon az átlagbér

A munkaerőpiaci is megérezte a válságot, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 342 900 forintra mérséklődött augusztusban a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján.

American Economic Journal: Macroeconomics tanulmánya szerint ezek a tényezők valóban hatással vannak a magasabb fizetésekre a házasok esetén, de mint írják, nem ezek vannak a legnagyobb hatással az egyedülállókkal szembeni bérkülönbségre. A kutatók szerint az, hogy a házasoknak ott van a párjuk, aki többek között anyagi támogatást nyújt, lehetővé teszi, hogy a partnerük jobb döntéseket hozhasson álláskeresés közben. Munkahelykeresés közben sok szempontot kell figyelembe venni és mindig jelentős a kockázat. A kutatók felállítottak egy modellt, ami azt szimulálta, hogy az egyedülállók és a házasok hogyan keresnek munkát.

A házasság magával hozza a béremelést?

A modell egyik fő felismerése az volt, hogy a házasok támaszkodhatnak a partnerük jövedelmére munkakeresés közben. Ez azt jelentette, hogy több idejük volt keresni és válogatósabbak lehettek.

Az egyedülállók, akik csak a saját bevételükre támaszkodhattak, kénytelenek voltak az első munkát elvállalni, amit lehetett, hogy ne maradjanak pénz nélkül.

Ez együtt jár azzal, hogy egy szingli nem várhat akár több hónapot egy valóban jól fizető állásra, kénytelen megalkudni.

A modell másik nagyobb eredménye, hogy rávilágított arra, hogy a házasságban élők hajlamosabbak gyorsabban felfelé lépkedni a munkahelyi ranglétrán. Ez a vizsgálatok szerint azért lehetséges, mivel a házasok tisztában vannak azzal, hogy a jövedelmüktől nem egyedül függenek, így folyamatosan keresik a jobb pozíciókat és tesznek az elérésükért. Mondhatni a házasok a családjuk érdekében sosem pihennek meg a munkában.

A legfrissebb hírek itt!

Ez a két jelenség erősíti egymást a kutatók szerint. Az egyik házas fél magasabb fizetése lehetőséget jelent a partnerének az alaposabb munkakeresésre, miközben a munkahelyen is fontos folyamatosan előrelép, hogy meglegyen az anyagi háttér arra az esetre, ha a házastársnak idő kell egy új, jobban fizető munka megtalálásához.

Bajban az esküvőipar, tervezhetetlen a következő szezon

A koronavírus-járvány miatt egyébként is megviselt állapotban lévő esküvőipart tovább tépázza az energia- és élelmiszerárak drasztikus emelkedése. A talpon maradt szolgáltatók rugalmas szerződésekkel igyekeznek javítani a párok biztonságérzetén.

Az anyagi biztonság titka a jó házasság

Vannak olyan elképzelések, miszerint a nők iskolai és munkahelyi előmenetele ronthatja a férfiak bérprémiumát. Ez azon a logikán alapszik, hogy a feleségnek a magasabb végzettség vagy a magasabb beosztás mellett kevesebb ideje jut a ház körüli teendőkre, amit így a férjével nagyobb arányban kell megosztani. Az elmélet támogatói szerint ez a férjtől elveszi a lehetőséget, hogy építse a karrierjét. Természetesen ez az elmélet fordítva is értelmezhető.

Hozzá kell tenni, hogy a American Economic Journal: Macroeconomics folyóiratban megjelenő tanulmány cáfolta azt a megközelítést.

A kutatók szerint mind a két félnek előnyös, ha a partnere előrébb lép a tanulmányokban vagy a munkában.

vg

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Dúvadrekord a Bakonyban – képek

A Képesfa Vadásztársaság mesébe illő területén mutatta be a Bakonyi tájegység idei dúvadterítékét. Az egy híján száz dúvaddal...

Acsa: eladó villa, kastély 13 szobás – 5,197,5 millió Ft, de akkor ez mennyi? .. Te mit gondolsz?

5 Milliárd 197 Millió 500 ezer, vagy 5,197,5 millió Ft, azaz 51.975.000.000.- Ft? Na ne nézzük meg a képeket,...

Szellemvárosként pusztul Hajmáskér egykori csodája

Hajmáskér arculatának bő egy évszázada meghatározó eleme egy impozáns épülettömb. A hajdani tüzérségi laktanya kastélyszerű parancsnoki épülete és...

Március 4-e az Elhízás elleni világnap: A bélflóra lehet a fogyókúra titkos fegyvere!

Ez lehet a hatékony testcsúlykontroll alapja a gyógyszerész szerint.. Március 4-én az Elhízás elleni világnapon a figyelem középpontjában az...