22.8 C
Budapest
2023. szeptember. 23. szombat

Már tizenkét éve, hogy itt hagyott bennünket mindenki Ötvös Csöpije: a nyughelyén állítanak szobrot Bujtornak

Dátum:

Megosztás:

A Bujtor István Filmfesztivál díjait is átalakították idén a szervezők.

Idén lesz 12 éve, hogy elhunyt az ország egyik legnépszerűbb színésze, Bujtor István. Ötvös Csöpi megformálójának emlékét szerettei, rajongói máig őrzik, a róla elnevezett filmfesztivált idén 12. alkalommal rendezik meg, a Blikk pedig megtudta: az augusztusi megnyitóra felavathatják második szobrát is.

2013-ban a balatonfüredi Vitorlás téren már szobrot állítottak a színésznek, ám most Balatonszemesen, végső nyughelyén is egy műalkotással tiszteleghetnek előtte, amelyet a tervek szerint augusztus 19-én avatnak fel.

„A fesztivál korábbi díja Bujtor legendás hajóját, a Tamangót ábrázolta, ám Bujtor Judittal gondolkodva arra jutottunk, hogy a legautentikusabb mégiscsak az volna, ha a színészt ábrázoló mellszobrot vehetnék át a Bujtor István Filmfesztivál győztesei” – kezdte lapunknak a fesztivál igazgatója, Lutter Imre.

A művész hamarosan találkozik a színész családjával is, hogy minden részletet átbeszélhessenek A művész hamarosan találkozik a színész családjával is, hogy minden részletet átbeszélhessenek

„Utána jött szóba, hogy igaz, Füreden már van Bujtor-szobor, de milyen jó lenne, ha az ide érkezők is látnák őt. Fivérét, Latinovits Zoltánt is Szemesen helyezték végső nyugalomra, s neki is van köztéri szobra, ezért kezdeményeztük, hogy Istvánnak is legyen. Természetesen egyeztettünk a színész özvegyével, Judittal és a fiával, Balázzsal, akiknek tetszett az ötlet.

A szobrász, Belánszky Beáta már el is készített egy modellt, de a mesterpéldány véglegesítése előtt szeretne majd találkozni és minden apró részletet egyeztetni a családdal” – folytatta Lutter Imre, aki elmondta, május 15-ig lehet nevezni a fesztiválra fikciós rövid- és egész estés játékfilmekkel, kísérleti, dokumentum- és ismeretterjesztő filmekkel, animációs alkotásokkal és versfilmekkel.

Bujtor eddigi egyetlen szobra Balatonfüreden található /Fotó: MTI Jászai Csaba Bujtor eddigi egyetlen szobra Balatonfüreden található /Fotó: MTI Jászai Csaba

Azt egyelőre nem tudni, hogy a balatoni településen belül hol lesz felavatva a mellszobor, de a szervező Latinovits Emlékmű Alapítvány szeretné, ha forgalmas, jól megközelíthető helyen állna.

A színész özvegye, Bujtor Judit, aki a fesztivál védnöke, illetve fia, Bujtor Balázs hegedűművész már tudnak a szobor tervéről, s mivel minden évben jelen vannak a filmfesztiválon, így az avatásnál is ott lehetnek majd a filmesekkel és a rajongókkal. Lapunk megkereste a színész testvérét, Frenreisz Károlyt, mit szól a szoborhoz.

Bujtor István özvegye, Judit (balra), illetve fia, Balázs és lánya, Anna is támogatják, hogy legyen újabb szobor /Foró: Grnák László Bujtor István özvegye, Judit (balra), illetve fia, Balázs és lánya, Anna is támogatják, hogy legyen újabb szobor /Foró: Grnák László

„Nagyon örülök neki. Sokan szeretik őt, és megérdemli, hogy legyen még egy emlék róla” – mondta a Kossuth-díjas zenész.

Híres filmje adta az ihletet

Belánszky-Demkó Beáta szobrászművész megtisztelőnek érzi, hogy a díjakon felül a mellszobrot is ő készíthette el.

„A Pogány Madonnát néztem végig kockáról kockára, majd fotóztam ki belőle Bujtort minden oldalról, így készült el a szobor. Természetesen a füredi szobrot is megnéztem, de ez másmilyen lesz, mert itt se szemüveg, se sapka nem lesz majd. Bízom benne, hogy hamarosan találkozhatok a színész családjával, és nagyon boldog lennénk, ha tetszene nekik az alkotás, ha ők is felismernék benne Ötvös Csöpit, és akkor elkészülne a végleges bronzszobor” – mondta lapunknak a művész.

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu

Fotó: GREB

 

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Helyszíni felvételek: így nézett ki a brutális baleset az M5-ösön – videó

Csütörtök hajnalban két autó rohant egymásba az M5-ös autópályán. Az ütközésben egy román sofőr és egy 63 éves...

Az eltévedt kisoroszlán a szabadkai országúton kóborolt..

Kisoroszlánra bukkantak a Szabadka-Csantavér úton az arra utazók, a rendőrséget értesítették az eltévedt állat hollétéről – adta hírül a Magyar Szó. Az...

Esztergomi robbantás: A belügyminiszter hősi halottá nyilvánította az elhunyt rendőrt

Magyarország belügyminisztere hősi halottá nyilvánította és soron kívül rendőr főhadnaggyá nevezte ki néhai Kónya Gábor Lajos rendőr törzszászlóst,...

Váratlan döntést hozott Amerika, Zelenszkij megint őrjöngeni fog

Egy amerikai tisztviselő szerint az ATACMS nem lesz része az Ukrajnának szánt amerikai csomagnak, amelyet a pénteki nap...