Home Hírek Főhírek Már meg is van Novák Katalin utódja?

Már meg is van Novák Katalin utódja?

0
Facebook

Megindultak a találgatások arról, hogy kit jelöl az államfői posztra a kétharmados parlamenti többséggel rendelkező Fidesz-KDNP. A kormánypártok próbálják megtalálni a közvélemény számára legelfogadhatóbb jelöltet, de nagy kérdés, megfelelő személyt „mérnek-e”.

Mi történt? Egy nappal azelőtt, hogy Novák Katalin lemondott a köztársasági elnöki posztról, a kormány vagy kormánypártok (netán valamely hozzájuk közelálló szervezet) elkezdte méretni valaki más személyes népszerűségét egy erre szakosodott céggel. Azután, hogy csütörtökön telefonos közvélemény-kutatással mérték, hogy a pedofil ügyben elítélt K. Endrének adott köztársasági elnöki kegyelem mennyit rontott Novák Katalin és Varga Judit megítélésén, pénteken már arról azt vizsgálták, hogy mennyire szimpatikus Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

A lap szerint a Call Express ezeket a kérdéseket tette fel a honvédelmi miniszterről:

  • „Követi a közösségi médiában a honvédelmi minisztert?”
  • „Mi jut róla először eszébe?”
  • „Milyen véleménye van róla?”

Emellett pedig különböző szempontok szerint kellett skálázni, hogy a megkérdezett szerint milyennek kell lennie egy honvédelmi miniszternek, és ehhez képest milyen Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Novák Katalin és Szalay-Bobrovnoiczky Kristóf – Fotó: Szalay-Bobrovnoiczky Kristóf / Facebook

Mit jelent ez? Könnyen lehet, hogy egyszerű véletlen a közvélemény-kutatás időzítése, ugyanakkor egy ilyen felmérésnek azért is jelentősége lehet, mert a köztársasági elnök egyben a Magyar Honvédség főparancsnoka is. A jelenlegi geopolitikai helyzetben ráadásul meghatározhatja a köztársasági elnöki castingot a katonai és külpolitikai képesség, a volt nagykövet, mai honvédelmi miniszternek pedig nyilvánvalóan van diplomáciai tapasztalata is.

Szalay-Bobrovniczky Kristófról azonban nemcsak a főparancsnoki kvalitásai miatt készülhet népszerűségi kutatás.

Kiről van szó valójában? A mai honvédelmi miniszter már évek óta szereplője a magyar gazdasági és közéletnek.

A lehetséges jelölt, honvédelmi miniszter vagyonnyilatkozata szerint, röviden, ezzel rendelkezik:

  • két lakása a XII. kerületben, az egyik 74, a másik 85 négyzetméteres,
  • van egy 3455 négyzetméteres badacsonytomaji szőlője, rajta egy házzal,
  • Tabajdon egy földje, ami 10 373 négyzetméteres,
  • és ugyancsak Tabajdon két erdeje is, ezek 35 és 42 ezer négyzetméteresek,
  • Gyulakeszin pedig szőlője és legelője van, ezek együtt 6745 négyzetméteresek.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf változatlanul a Hold Alapkezelőnél tartja pénze egy részét, annak névértéke kicsivel több, mint 50 millió forint. Életbiztosításának összege is változott: míg tavaly csupán 2,9 milliós volt, mostanra 3,6 millióra emelkedett ennek összege.

Mikor derül ki, mennyire komoly a jelölés ötlete? Az elnöki jogállásról és javadalmazásról törvény értelmében a köztársasági elnök az Országgyűléshez intézett írásbeli nyilatkozatával mondhat le a megbízatásáról, ezután még 15 napon át a parlamenti többség megpróbálhatja maradásra bírni az államfőt.

Ez Novák Katalin esetében nem fog megtörténni, legalábbis a Fidesz-frakcióvezető Kocsis Máté reagálása alapján lényegében elfogadták, sőt, megköszönték Novák és Varga Judit döntését is.

Azaz az új államfőt 30 napon belül kell megválasztania a parlamentnek.

Az Országgyűlés tavaszi ülésszaka a tervek szerint február 26-án kezdődik, a jelölési és választási procedúra végéig a köztársasági elnök feladat- és hatásköreit az Országgyűlés elnöke, Kövér László gyakorolja.

Forrás nyomán

Hirmagazin.eu

Exit mobile version
Megszakítás