19.8 C
Budapest
2023. szeptember. 26. kedd

Már egyetlen doboz energiaital is közelebb visz a véghez

Dátum:

Megosztás:

Nem kell rendszeresen energiaitalt fogyasztani ahhoz, hogy az érrendszerünk károsodjon. Már egy nagyobb doboznyi „pörgetős nedű” elfogyasztása után jelentkeznek a káros hatások – erre jutott amerikai kutatók egy csoportja.

Mai rohanó világunkban alapkövetelmény, hogy agyilag és testileg egyaránt folyamatosan a topon legyünk, a pörgés fenntartásához ugyanakkor a kávét sokszor már nem érezzük elegendőnek.

Többre vágyunk, egy erősebb élénkítő szerre, ezt pedig sokaknak az energiaitalok jelentik.Talán nem árulunk el túl nagy titkot, hogy a jó erős fekete alternatívája korántsem tekinthető egészségesnek (főleg szívünket, gyomrunkat, idegeinket gyötri meg), és ezen még az sem változtatna, ha a gyártók a fogyasztók állapotát szem előtt tartva az alapanyagok variálásával megpróbálnának javítani a helyzeten. 

„De üsse kő – gondolhatja a laikus vásárló –, egyszer-kétszer talán csak megihatok egy-két dobozzal, attól még nem lesz bajom.” Utóbbi csoportot sajnos el kell szomorítanunk egy friss kutatás eredményeivel.

FORRÁS: AMERICAN HEART ASSOCIATION

Az egészségeseket sem kíméli

Amerikai kutatóorvosok egy előzetes, egyelőre csak kis csoportot vizsgáló tanulmányban azt találták, hogy egészséges fiatal felnőtteknél röviddel egy pohár energiaital elfogyasztása után már látványosan romlani kezdett a vérerek állapota.

A kutatás során összesen 44, nem dohányzó, alapvetően egészséges életmódot folytató, 20 év körüli orvostanhallgatót figyeltek meg. A kísérlet megkezdése előtt a vérerek belső felületét borító speciális hámszövetnek, az endotéliumnak a működését tesztelték, majd a fiatalokkal egyenként 24 uncia, azaz átszámítva 7 deciliter energiaitalt itattak meg.

Kilencven perc elteltével a szakértők ismét ellenőrizték az endotélium állapotát; egészen pontosan az artériák úgynevezett áramláshoz kapcsolt értágulását (angolul flow-mediated dilation) tanulmányozták ultrahangos vizsgálat segítségével.Az érátmérő dilatációjának (tágulásának) átlagos értéke az energiaital megivása előtt 5,1 százalék volt, másfél órával később ez 2,8 százalékra csökkent, vagyis az érrendszer működése jelzésértékű romlást mutatott.

Az energiaital pontosan mely összetevője okozta a kedvezőtlen irányú állapotváltozást?

Ez az, amit egyelőre nem tudunk megmondani– válaszolt az Origo kérdésére John P. Higgins kardiovaszkuláris megbetegedésekkel foglalkozó specialista, a houstoni McGovern Medical School at UTHealth kutatója, a hamarosan megjelenő kutatás egyik szerzője.

Azt gyanítjuk, hogy a koffein és valamelyik másik energiaital-összetevő, például a taurin kombinációja az, ami károsodást idéz elő az érrendszer működésében. Annyi biztos, hogy kutatásunkban az endotéliális funkció 90 perccel az energiaital elfogyasztása után gyengült– nyilatkozta Higgins professzor.

John P. Higgins. FORRÁS: MCGOVERN MEDICAL SCHOOL AT UTHEALTH OFFICE OF COMMUNICATIONS6431 FANNIN STREET, B.340HOUSTON, TEXAS 77030/DWIGHT C. ANDREWS

A szakember szerint a legveszélyeztetettebb csoportba különösen a fiatalok, a koffeinre érzékenyek, a várandós nők, az élsportolók, valamint a szív- és érrendszeri betegségekkel küzdők, illetve egyes, stimulánsként ható gyógyszereket szedő páciensek tartoznak.

Mennyire ad releváns eredményt egy ilyen kevés résztvevőt tartalmazó vizsgálat?

Eredményeinket két független bíráló is áttekintette, és a kapott adatok statisztikailag erősen szignifikánsnak számítottak. Ráadásképp más, több alanyt magába foglaló tanulmányok is a miénkhez hasonló megállapításokra jutottak. Véleményünk alapján tehát a végeredmények megbízhatóak– fejtette ki Higgins.

A kutatás természetesen nem ért véget. Higgins professzor elárulta, következőleg azt fogják vizsgálni, az energiaital milyen változásokat okoz egészséges felnőttek szív- és érrendszerében akkor, ha azok komoly fizikai megterhelésnek vannak kitéve (például futópadon edzenek).

A felfedezést bővebben az Amerikai Szív Társaság november 12-én megrendezendő konferenciáján fogják ismertetni. Mi pedig jobban járunk, ha voksunkat inkább a kávé mellett tesszük le.

Forrás: origo.hu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Megtette első balatoni útját a Komáromban készült új komp +fotók, videó

Bemutatták a BAHART új, Komáromban készített balatoni flottájának két már össszeszerelt darabját: a Tihany nevű kompot és a...

Ezért lehet fontos segítség a konyhában egy okosmérleg

Az SKS 707X konyhai mérleg akár okostelefonnal is párosítható Budapest, 2023. szeptember 25. –  A technológia fejlődésének köszönhetően egyes...

NAPÚT – 6: AZ Utolsó vacsora szereplői – Fülöp

A negyedik apostol Fülöp. A rák csillagjegynek sokszoros jelentése is van! Egyrészt ekkor van a nyári napforduló, vagyis június...

Az energia-tévedés – vagy inkább energia-átverés, és a világ kifosztásának egy remek modellje – 3

További egyszerű tények: A Földön mindenhol van kőolaj, csak a geológiai struktúrák miatt van, ahol sokkal gazdaságosabb kitermelni, mint...