15 C
Budapest
2024. február. 27. kedd

Már csak egy dollárt ér egy euró, azaz 1 USA-dollár egyenlő 1,01 euró

Dátum:

Megosztás:

A paritást nyalogatja a dollár ellen az euró, mert küszöbön áll az éves Jackson Hole-i találkozó, ahol Jerome Powell elnök megerősítheti, hogy a Federal Reserve lecsap az inflációra, még akkor is, ha ezzel recessziót okoz.

Európa a visszaesés tetejébe tartósan magas inflációra is számíthat, az euró ezért gyengült ismét történelmi szintekre, ledöngölve a forint árfolyamát is, azaz 1 magyar forint egyenlő 0,0024 euró, magyarul 405 és 409 között ugrált a magyar forint, naponta többször változott tegnap.

Akkor is emelnie kell a kamatait az Európai Központi Banknak, ha Németország recesszióba csúszik – nyilatkozta hétfőn Joachim Nagel, a Bundesbank elnöke.

A hírre esni kezdtek az európai részvények, az euró számára azonban túl későn és túl magányosan érkezett a megnyugtatás, és másfél hónap után másodszor elérte az utóbbi évtizedek leggyengébb szintjét a dollár ellen: egy euró már csak egy dollárt ér. Az ok: közeleg a pénteki Jackson Hole-i jegybanki konferencia Amerikában, ahol Jerome Powell elnök várhatóan ugyanazt mondja az amerikai monetáris politikáról, mint amit Nagel az euróövezetiről mondott – csak meggyőzőbben. Annyira, hogy a piacokon előre elhiszik.

US Federal Reserve Chairman Jerome Powell testifies before a Senate Banking, Housing and Urban Affairs Committee hearing, on Capitol Hill in Washington, DC, July 15, 2021. (Photo by Nicholas Kamm / AFP)
Fotó: Nicholas Kamm / AFP

Miután tavaly elkezdett meglódulni az infláció az Atlanti-óceán mindkét oldalán, mostanra több évtizedes csúcsokra ért. Az EKB sokkal később reagált a drágulásra, mint a Fed – csak az év elején elismerve, hogy tartós veszélyeket hordoz -, mivel a kamatemeléseit több hónapos késéssel kezdte és határozatlanabbul, ráadásul Jerome Powell és társai az amerikai jegybank döntéshozói pozícióiban kihasználták azt az egyébként is létező – és az eurózónában hiányzó – vélekedést, hogy a megugró infláció ellen mindent bevetnek.

Egy évvel ezelőtt az euró még majdnem 1,2 dollárt ért, a zöldhasú azonban az amerikai jegybanki szigorba vetett nagyobb bizalom miatt folytatta az elmúlt évek száguldását, és pénteken már 1,005-nél tartott, a hétfői európai korai kereskedésben pedig – amikor az amerikai piacok még zárva vannak – elérte a paritást, azaz egy euróért csak egy dollárt adtak. Sok piaci szakember szerint lesz ennél rosszabb is az európai fizetőeszköz számára, hiszen a fejlett országok csak most haladnak befelé a magas inflációval és gazdasági visszaeséssel jellemezhető időszakba.

Képletesen ez egy olyan helyzet, amikor egyszerre két irányból jön a vihar. Az Egyesült Államok gazdaságáról az a kép él, hogy a Fed egy irányba koncentrál, szembeszáll az inflációs szelekkel, emiatt nagy verést szenved el a recesszió hullámaitól, de tartva az irányt, gyorsan kiér a csendes vizekre. Eközben Európáról, illetve az EKB-ról a befektetők azt hiszik, hogy nem tudja az irányt, ide-oda rángatják a szelek, és azt sem tudni, mennyi ideig.

Ez a különbség látszik meg az euró dollárárfolyamán. A forintén is, hiszen amikor az eurót eladják, a dollárt veszik, a közép-európai devizák hüvelykujjszabály-szerűen gyengülnek mindkét világdeviza ellenében, a tavaly a régióban elkezdődött határozott jegybanki kamatemelések ellenére.

 

Bár a Magyar Nemzeti Bank az élen haladt a szigorításban, a forint érzékenyebbnek bizonyult a régiós társaknál az év eleji átmeneti pozitív nemzetközi hangulatban és az azt követő, máig tartó viharos időkben is. Ebben jöhet változás, mivel

az egyre gyalázatosabb gazdaságiteljesítmény-adatok után a cseh és a lengyel jegybank is

úgy tűnik, befejezte a szigorítást. Ha az MNB tovább szigorít, a nagy mozgások idején akkor is az euró és a dollár erőviszonya az úr.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Ennek példájaként hétfőn, miközben az euró közelítgette, majd át is szakította a paritást, a forint több mint fél százalékot gyengült az euró ellenében – a cseh korona és a zloty ezúttal valamivel kevesebbet –, 404,5 környékéről egy időre 407,5-en túlra.

 

Európából mostanában aligha érkeznek jó hírek, a dollár oldaláról pedig várhatóan fokozódik a nyomás a napokban, a pénteki Jasckson Hole-i szimpóziumhoz közeledve.

A szigorú Fedet segíti a fő kereskedelmi partnerek vesszőfutása, amelyek a magas energiaáraktól és a gyengébb exportpiacoktól szenvednek

– írta az ING jegyzetében Chris Turner, a bankház fő devizastratégája.

A héten várhatóan folytatódik a trend, és Jerome Powell Fed-elnök gazdasági kilátásokról való pénteki beszéde után érheti el a csúcsot

– tette hozzá.

vg

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

15 évvel hamarabb szabadulhat a kisgyermekes kolléganőjét halálra szurkáló játékfüggő férfi

Aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt jogerősen életfogytig tartó fegyházra ítélte a Győri Ítélőtábla azt a 27 éves...

Túszul ejtettek egy fiatal nőt a VII. kerületben, lövés is dördült, túsztárgyalóval ment ki a TEK

Túszul ejtette a nőismerősét egy kábítószer hatása alatt álló férfi Budapesten, egy VII. kerületi lakásban. A Budapesti Rendőr-főkapitányság...

Elhunyt Roberto Messina, a Bud Spencer és Terence Hill filmjeinek egyik visszatérő mellékszereplője – videó

90 éves korában érte a halál Floridában, Isten nyugosztalja! Videó Hirmagazin.eu