9.4 C
Budapest
2022. szeptember. 28. szerda

Már brit és észt katonák is vannak a lengyel–fehérorosz határon

Dátum:

Megosztás:

A több mint 300 katona részvételével kezdődő misszió öt hónapig tart.

Megkezdődött csütörtökön a brit és észt katonák április végéig tartó missziója a lengyel-fehérorosz határon, amely nyár óta a Minszken át érkező migrációs nyomás alatt áll.

A misszió kezdetéről a lengyel államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Iroda (BBN) Twitter közösségi fiókján tettek közzé információt. Andrzej Duda lengyel elnök döntése alapján december 2-tól április 30-ig brit és észt egységek hadmérnöki és felderítő jellegű támogatást nyújtanak a lengyel hadseregnek a határ menti térségben – közölték.

A brit alakulat létszáma maximum 155 fő, az észté pedig maximum 150 fő – olvasható a bejegyzésben.

Pawel Soloch, a BBN főnöke csütörtökön, egy korábbi Twitter-bejegyzésében beszámolt arról a döntésről, amellyel a lengyel elnök jóváhagyta a brit és észt katonák tartózkodását Lengyelország területén. “Köszönjük az Egyesült Királyság és Észtország szolidaritását, politikai és katonai támogatását!” – írta Soloch.

A brit katonák támogatását novemberben jelentették be Ben Wallace védelmi miniszter lengyelországi látogatásakor, közölve:

a hadmérnöki század feladata a határkerítés javítása és a határ menti utak átjárhatóságának biztosítása lesz.

Később a lengyel nemzetvédelmi miniszter, Mariusz Blaszczak megerősítette, hogy Észtország is katonákat küld Lengyelországba a hibrid agresszió elleni védekezés támogatására.

A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország mellett Litvánia és Lettország keleti határához hónapok óta érkeznek illegális migránsok. A fehérorosz-lengyel határon az év elejétől közel 40 ezer határsértési kísérletet regisztráltak. Az utóbbi hetekben a külföldiek többször próbáltak tömegesen átjutni Lengyelország területére, miközben a közelben lévő fehérorosz fegyveresek részéről egy sor provokáció is történt a lengyel határőrség jelentései szerint.

Lengyelország a jövő év közepéig 5 méter magas acélfalat emel a Fehéroroszországgal közös határszakaszon. A határ menti térségben szeptember elejétől keddig rendkívüli állapot van érvényben, ennek intézkedései nagy részét, köztük a belépési tilalmat helyettesítette szerdától az előző este kiadott belügyminiszteri rendelet.

 

Nyitókép: MTI/AP/BelTA/Okszana Mancsuk
Forrás: Infostart.hu / Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Kiderült, mikor érkeznek a III. Károly király portréját ábrázoló bankjegyek

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év...

A kettős tömegű lendkerék feladata és meghibásodása

A kettős tömegű lendkerék feladata és meghibásodása A kettős tömegű lendkerék feladata a motor által termelt mozgási energia tárolása...

Jevgenyij Prigozsin állítja, Ő irányítja a Wagner-csoportot..

Jevgenyij Prigozsin állítása szerint 2014. május 1-jén született meg az orosz magánhadsereg. Jevgenyij Prigozsin Kreml-közeli orosz oligarcha hétfőn hivatalosan...

Putyin: Európának tisztelnie kell Moszkvát és Minszket!

A fehérorosz elnök pedig kijelentette: Európa jövője közös Oroszországéval és Fehéroroszországéval. Az európai országoknak tisztelettel kell viszonyulniuk Oroszországhoz és...