26.2 C
Budapest
2023. szeptember. 21. csütörtök

Már az űrből is látszik: pokoli hónapok jönnek a Földön

Dátum:

Megosztás:

Úgynevezett Kelvin-hullámokat rögzített a Sentinel-6 űrszonda.

A jelenség az El Niño előfutára, ami alapvetően befolyásolni fogja a világ jelentős részének időjárását az elkövetkező időszakban. Mi várható a nagyvilágban, és mi Európában, ha az anomália megérkezik?

Vészjósló műholdas felvételek kerültek nyilvánosságra

A NASA az El Niño korai jeleit azonosította az űrből, miután egyik műholdja márciusban és áprilisban meleg vizet észlelt a Csendes-óceánban, amely kelet felé, Dél-Amerika nyugati partjai felé mozgott.

A legfrissebb hírek itt!

A tengerszintet figyelő Sentinel-6 a Csendes-óceánon átvonuló Kelvin-hullámokat azonosított. Ezek a hosszú óceáni hullámok mindössze 5-10 centiméter magasak, de több száz kilométer szélesek. Az El Niño előfutárának tekintik őket, amikor az Egyenlítőnél alakulnak ki, és a meleg felső vízréteget a Csendes-óceán nyugati része felé mozgatják.

A Sentinel-6 űrszonda művészi ábrája. FORRÁS: AFP/-

Mint sólyom a prédáját, úgy fogjuk figyelni az El Niñót. Ha a jelenség erős lesz idén, rekord meleg várható a bolygón”– idézte a Live Science tudományos portál Josh Willist, a NASA Sugárhajtárú laboratóriumának kutatóját.

A Sentinel-6 műhold április 24-i adatai magasabb vízállást és melegebb óceánvizet mutatnak az Egyenlítőnél és Dél-Amerika nyugati partjainál. FORRÁS: NASA/JPL-CALTECH

Kisfiú és Kislány: mi tulajdonképpen az El Niño és milyen gyakran alakul ki?

A Csendes-óceánban normál körülmények között a passzátszelek az Egyenlítő mentén nyugat felé fújnak, és meleg vizet szállítanak Dél-Amerikából Ázsia felé. A meleg víz pótlására hideg víz emelkedik fel a mélyből, ezt a folyamatot feláramlásnak nevezik.

AZ EL NIÑO ÉS A LA NIÑA KÉT ELLENTÉTES ÉGHAJLATI JELENSÉG, AMELY MEGZAVARJA A FENTI FOLYAMATOT.

Ketten együtt határozzák meg az ún. ENSO jelenségkört.

Az El Niño idején a passzátszelek gyengülnek. A meleg víz keletre, az amerikai kontinens nyugati partvidéke felé tolódik. Az El Niño spanyolul Kisfiút jelent. A dél-amerikai halászok az 1600-as években figyeltek fel először a Csendes-óceánban szokatlanul meleg vízzel jellemezhető időszakokra. Az általuk használt teljes elnevezés El Niño de Navidad volt, mivel az El Niño jellemzően december környékén tetőzik.

A legfrissebb hírek itt!

Az El Niño jelentősen befolyásolhatja időjárásunkat. A melegebb víz hatására a csendes-óceáni futóáramlat (jet stream) elmozdul a semleges helyzetéből és délebbre tolódik. Ennek az elmozdulásnak a hatására az USA és Kanada északi területei szárazabbak és melegebbek lesznek a szokásosnál. A Mexikói-öböl és az Egyesült Államok délkeleti részén azonban ezek az időszakok a szokásosnál csapadékosabbak, és nagyobb az árvizek kialakulásának veszélye.

Illusztráció. FORRÁS: AFP/MARK RALSTON

Az El Niño a Csendes-óceán partjainál a tengeri élővilágra is nagy hatással van. Normál körülmények között a feláramlás a mélyből hidegebb és tápanyagokban gazdagabb vizet hoz a felszínre. Az El Niño idején a feláramlás gyengül vagy teljesen leáll. A mélyből érkező tápanyagok nélkül kevesebb fitoplankton található a partoknál, ez pedig a teljes táplálékláncot megzavarhatja, emellett tájidegen, trópusi, illetve szubtrópusi fajokat csalhat a korábban hűvösebb vizű területekre.

Az El Niño hatására a csendes-óceáni futóáramlat délre mozdul és keletebbre terjed. A tél folyamán ez a szokásosnál csapadékosabb körülményekhez vezet az Egyesült Államok déli részén, északon pedig melegebb és szárazabb idő lesz. FORRÁS: NOAA

Az El Niño ellenpárja a La Niña, ami spanyolul Kislányt jelent. A La Niña események idején a passzátszelek még a szokásosnál is erősebbek, így több meleg vizet szállítanak Ázsia felé. Az amerikai kontinens nyugati partjainál a feláramlás fokozódik, ami hideg, tápanyagban gazdag vizet hoz a felszínre. A hideg csendes-óceáni vizek észak felé tolják a futóáramlatot. Ez általában szárazsághoz vezet az Egyesült Államok déli részén, valamint heves esőzéseket és áradásokat okoz a Csendes-óceán északnyugati részén és Kanadában.

Illusztráció. FORRÁS: NURPHOTO VIA AFP/COPYRIGHT [C] 2014 XINHUA NEWS AGENCY ALL RIGHT RESERVED/ROUELLE UMALI

A La Niña évében a téli hőmérséklet délen melegebb, északon pedig hűvösebb a szokásosnál. A La Niña az oka a súlyosabb hurrikánokkal tarkított időszakoknak is. La Niña idején a Csendes-óceán partjainál a víz hidegebb és a szokásosnál több tápanyagot tartalmaz. Ez a környezet kedvezőbb a tengeri élőlényeknek, és több mélytengeri fajt is a felszín közelébe csalogathat.

A La Niña hatására a futóáramlat észak felé mozog és gyengül a Csendes-óceán keleti részénél. A La Niña időszak alatt a tél délen a szokásosnál melegebb és szárazabb. Északon és Kanadában általában csapadékosabb és hidegebb az időjárás. FORRÁS: NOAA

Az El Niño és a La Niña egyaránt globális hatással lehet az időjárásra, az erdőtüzekre, az ökoszisztémákra és a gazdaságokra. Általában 9-12 hónapig tartanak, de néha évekig is aktívak lehetnek.

AZ EL NIÑO ÉS LA NIÑA ESEMÉNYEK ÁTLAGOSAN 3-5 ÉVENTE FORDULNAK ELŐ, DE NEM RENDSZERES IDŐKÖZÖNKÉNT.

Az El Niño általában gyakrabban jelentkezik, mint a La Niña.

A legfrissebb hírek itt!

Az utolsó El Niño 2019-ben volt, és hat hónapig, februártól augusztusig tartott.

Nagy az esély egy erősebb El Niñóra

Ahogyan arról korábban írtunk, május 11-én a Nemzeti Légkör- és Óceánügyi Hivatal (NOAA) friss elemzést adott ki, amelyben leírta, hogy idén 90 százalékos valószínűséggel jelentkezhet El Niño. 80 százalék az esély arra, hogy a jelenség mérsékelt erejű lesz, így az óceánok hőmérséklete 1 Celsius-fokkal emelkedhet.

NEM ELHANYAGOLHATÓ AZONBAN AZ ERŐSEBB EL NIÑO KIALAKULÁSÁNAK VALÓSZÍNŰSÉGE SEM, EBBEN AZ ESETBEN AKÁR 1,5 CELSIUS-FOKOS HŐMÉRSÉKLET NÖVEKEDÉS IS ELKÉPZELHETŐ.

A JPL május 12-én kiadott közleménye szerint a Sentinel-6 műhold által március eleje és április vége között készített felvételek azt mutatják, hogy a Kelvin-hullámok a melegebb vizet kelet felé mozgatják, és Kolumbia, Ecuador és Peru partjainál gyűjtik össze.

Az alábbi animáción a piros és fehér foltok a melegebb vizet és a magasabb tengerszintet jelzik.

Animáció, amely az El Niño korai jeleit mutatja. FORRÁS: NASA/JPL-CALTECH

Az óceáni hullámok szétterítik a bolygónkon a hőt, és nedvességet visznek a partjainkhoz, ezzel megváltoztatják az időjárásunkat”

– mondta Nadya Vinogradova Shiffer, a NASA munkatársa.

A NOAA és a NASA az elkövetkező hónapokban tovább figyeli a Csendes-óceánon zajló eseményeket, így pontosabban meg fogják mondani, hogy bekövetkezhet-e az El Niño, és ha igen, mikor, illetve milyen erejű lehet.

A világ egyik részét szárazság, másik részét áradások fogják sújtani

A Csendes-óceán Egyenlítőhöz közeli területeinek erős felmelegedésével járó éghajlati jelenség

A VILÁG SZÁMOS TERÜLETÉN ERŐTELJESEN BEFOLYÁSOLJA AZ IDŐJÁRÁST, SZEREPET JÁTSZVA A HEVES ESŐZÉSEK, ÁRADÁSOK ÉS ASZÁLYOK KIALAKULÁSÁBAN, VALAMINT HATÁSSAL VAN A GLOBÁLIS ÁTLAGHŐMÉRSÉKLETRE IS.

Az El Nino gyakran közrejátszik a világ déli és keleti szárazföldi területeit – Ausztráliát, Indonéziát, a Fülöp-szigeteket, Malajziát és a Csendes-óceán középső részén fekvő szigeteket – sújtó forróság és szárazság kialakulásában, emellett enyhébb teleket eredményez Északnyugat-Kanadában és Alaszkában.

IllusztrációFORRÁS: AFP/EITAN ABRAMOVICH

A jelenségnek van pozitívuma is, hatására általában kevesebb és gyengébb hurrikánok alakulnak ki az Atlanti-óceán térségében.

Mit jelent az El Niño Európára és Magyarországra nézve?

Az El Niño és a La Niña elsősorban a világ trópusi és szubtrópusi részein érezteti hatását, normál esetben Európában nem okoz súlyosabb zavarokat.

TÖBBEK KÖZÖTT EZÉRT NAGYON NEM MINDEGY, MILYEN ERŐSSÉGŰ LESZ AZ IDEI EL NIÑO JELENSÉG.

Ha a vártnál gyengébb lesz, nem tapasztalható majd komoly változás az európai időjárási mintázatban. Ha viszont erősebb, illetve tartósabb lesz, akkor szélsőséges időjárási körülmények várhatóak kontinensünkön is.

A legfrissebb hírek itt!

Az extrém erejű El Niño enyhe-csapadékos telet, tikkasztó nyarat hoz kontinensünk nagy részére, ugyanakkor Észak-Európában nagyobb szárazság jelentkezhet télen, ami hideggel párosul.

MAGYARORSZÁGRA VÁRHATÓAN ELŐBBI LESZ JELLEMZŐ, A NYÁR FORRÓ, ÉS VIHAROKBAN GAZDAG LEHET, ILLETVE A SZOKÁSOSNÁL ENYHÉBB, CSAPADÉKOSABB TÉL VÁRHATÓ.

Viharos szél által kidöntött fa Budapesten (Illusztráció). FORRÁS: AFP/ATTILA KISBENEDEK

Biztosat azonban nem lehet mondani, és a klímaváltozás is jelentősen befolyásolhatja az El Niño hatásait.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Hét gólt hozott a Bayern–Manchester United BL-rangadó – videó

A Bayern München többször is lezárhatta volna az ezer sebből vérző Manchester United elleni BL-rangadót, igaz, a német...

Az első fotók az esztergomi robbantás helyszínéről – Meghalt a férfi is, aki tegnap megölt egy rendőrt és több másikat megsebesített – részletek

A helyszínen részleteket tudott meg a Blikk az Esztergomban szerda este történt robbantásról, amelyben már hivatalos személy sérelmére...

Magyar oktatás: tizenöt hazai egyetem került be a legkiválóbb európai intézmények közé

Több magyar intézmény is ott van a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási intézményeket értékelő nemzetközi rangsorának európai listáján. Az örömteli...

Hamis alkatrészeket találtak több légitársaság gépeinek hajtóműveiben

Már európai, amerikai és ausztrál légitársaságoknál is találtak beszerelve ilyeneket. A repülőgép-alkatrészekre vonatkozó szigorú eljárásokat és dokumentációs kötelezettséget megkerülve,...