10.3 C
Budapest
2022. október. 4. kedd

Már a legfinomabb pezsgő is Tokajban készül – videó

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A magyar borászok szaktudása és az ágazat technológiai színvonala ugrásszerű fejlődésnek indult az elmúlt években.

Ennek egyik bizonyítéka az is, hogy egyre több borvidéken készül ma már pezsgő, például, Tokajban is.

Demeter Zoltán 26 éve vesz részt tevékenyen Tokaj-Hegyalja életében, pincészetét 1996-ban alapította. A borvidék ebben az időszakban éledt újjá a rendszerváltozás után.

Hiába beszélünk egy 500 éves borvidékről,

a 90-es évek elején mindent elölről kellett kezdeni.

Tokaj-Hegyaljának az egyik legintenzívebb, legforradalmibb, energiával telt és megújulási szándékkal megjelenő időszaka volt a 90-es és 2000-es évek. Ilyen jellegű „forradalom” most is zajlik, elég csak a pezsgőre gondolni, amely most kezd igazán keresetté válni – mondta Demeter Zoltán borász az M1 Magyar gazda című műsorában.

Megújult a pezsgőkultúra hazánkban 

Az elmúlt harminc év alatt a régió virágzásnak indult, számos pincészet készít finomabbnál finomabb nedűket. Demeter szerint bebizonyosodott, hogy Tokaj mindent tud, mindenre képes. És bátran fordultunk a 2000-es évjárattól kezdődően a száraz borok készítésére, ugyanígy 2009-ben bátran fordultunk a pezsgőkészítésre.

A borász meggyőződése, hogy

a magyar pezsgőkultúra 2013-ban újult meg,

amikor egy kormányrendelet révén a kisebb termelők is lehetőséget kaptak a pezsgőkészítésre. A borász szerint ez forradalmasította az ágazatot.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A kormány úgy döntött, hogy termelői szinten is megteremti a lehetőséget a pezsgőkészítésre. Előtte súlyos jövedéki letétet kellett biztosítani, hogy ehhez a lehetőséghez hozzáférjen a borász. Mint mondta, 2010-ben megírta a Borászok 12 pontját, amelyben arra kérte a mindenkori kormányt, hogy az adminisztrációs környezeten próbáljon változtatni, és ezeket a korlátokat és kötöttségeket bontsa le, mert ez olyan mezőgazdasági ágazat, kultúrágazat, amely nagy jövő előtt áll.

Helyi összefogás segíti a Tokaj-hegyaljai borvidéket

Demeterék szerint a fogyasztói trendek átalakulásával a száraz borok vagy a pezsgők egyre fontosabb szerephez juthatnak a régióban. Mint Demeter Anett, a Tokaj Alapítvány vezetője mondta, a pezsgő szerencsés új vonala lehet a tokaji borvidéknek, legyen az színezett vagy fehér nedű.

Szerinte 2019-ben nemcsak a történelmi hagyományokra kell építeni, hanem meg is kell újulni a hagyományokat és az alapokat nem elfeledve. Azt is el kell fogadni, hogy

más trendek és ízlések uralják a hazai és nemzetközi piacot,

amelyhez a minőségi bor- és pezsgőkészítésnek és a meghatározó Tokaj-hegyaljai borvidéknek igazodnia kell.

Demeter Zoltánék 2014-ben alapítványt hoztak létre, hogy különböző ötletekkel és a helyi összefogás ösztönzésével támogassák Tokaj-Hegyalja borkultúráját.

Demeter Anett úgy gondolja, hogy minden ott élőnek kötelessége képességeihez és lehetőségeihez mérten hozzájárulni a térség fejlődéséhez. A Demeter család borászatként szakmai vonalon tesz hozzá a fejlődéshez. A tokaji borászokkal közösen a Demeter család is azon dolgozik, hogy újjáélessze a termőhelyeket, a pezsgőkészítéssel pedig új lendületet adjon a tokaji borvidéknek.

m1

 

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Luxus lesz a jogsi! Egy átlagos vagy nem jó tanulónak, akár 350-400 ezer Ft-ba is kerülhet! – Egyre kevesebb a tanuló

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki vezetői engedélyt szeretne A jogosítvány megszerzése eddig sem volt olcsó mulatság, hiszen...

Fulladás

Niedermüllerék hűségesküt tettek az amerikai nagykövetnek – adta hírül a PestiSrácok.hu. Ahogyan elnézem ezt a fényképet, ezt a tülekedést, amint...

Elindult a határ felé Putyin nukleáris fegyvereket szállító tehervonata – Sokkoló üzenet a Nyugatnak

Az orosz nukleáris katonai vonat mozgásban van, vélhetőleg azért, hogy Oroszország figyelmeztesse a Nyugatot: Putyin kész eszkalálni ukrajnai...

Erről dönt ma a kormány: szóba került a tanársztrájk és a pedagógusok béremelése is – indul a feszültség a Parlamentben

Tárgyal és határoz is a kormány normakontroll-javaslatáról kedden az Országgyűlés, amely ezt követően szavaz négy, az Európai Bizottsággal...