4.8 C
Budapest
2022. november. 30. szerda

Már 16 tonna szemetet hagytunk a Marson azzal, hyogy a kutatók ott szemetelnek, pedig hétköznapi ember még egy lépést sem tett meg a felszínén..

Dátum:

Megosztás:

Hiába küldtünk már műszerekkel teli robotokat a Marsra, a felfedezésre váró bolygó egyelőre a legtöbbünkből könnyen csodálatot vált ki ismeretlensége miatt.

Elsőre talán meglepő lehet, de a vörös égitest felszíne már közel sem olyan érintetlen, mint fél évszázaddal ezelőtt, mivel egy kutató szerint 15 694 kilónyi törmeléket helyeztünk el (dobáltunk szét) már rajta.

Bizonyos értelemben nem meglepő, hogy szemetet hagyunk hátra a Mars felszínén. Mulatságos törmelékdarabok már korábban is a címlapokra kerültek itt, mint például júliusban egy tésztaszerű tárgy, amely miatt a NASA tudósai a fejüket vakarták, mielőtt végül megerősítették, hogy csak egy korábbi leszállásból visszamaradt, széttépett hálódarabról van szó.

Twitter

De tekintettel arra, ahogyan eddig a Földdel bántunk, kissé kellemetlen belegondolni, hogy egyre nagyobb hatással vagyunk bolygószomszédunkra is. A Nyugat-Virginiai Egyetem kutatója, Cagri Kilic szerint a marsi törmelék három fő forrásból származik: kidobott hardverekből, inaktív űreszközökből és lezuhant űreszközökből.

Az egyik oka annak, hogy ennyi törmelék maradt hátra, a bolygó felszínén való landolás jelenlegi módszere. Ahhoz, hogy biztonságosan belépjen és áthaladjon a légkörön, az űrhajó egy eldobható hőpajzsba burkolózva érkezik, és időben ejtőernyőt bont, hogy lelassuljon, mielőtt megközelítené a földet. Természetesen az összes szükséges cuccot ezután eldobják. Még az aktív roverek is hátrahagyják az eldobott hardvereket, mint például a Curiosity Rover a kerekeit.

A legfrissebb hírek itt!

Jelenleg kilenc darab ilyen hever a sivatag homokjában, amelyeket Kilic elemzése szerint jobb lenne történelmi ereklyének tekinteni, mint szemétnek. Emellett 2-4 lezuhant űrhajó is romokban hever valahol a Mars felszínén, ünnepélyes emlékeztetőül arra, hogy a bolygóra való leszállás bizonytalan feladat, amely aprólékosan megtervezett végrehajtást igényel.

A szennyezés önmagában nem nagy dolog, de a NASA tudósait leginkább az aggasztja, hogy veszélyeztetheti a jelenlegi és a jövőbeli küldetéseket. Az utolsó dolog, amit szeretnének, hogy valami szemét belegabalyodjon egy olyan korszerű roverbe, mint a Perseverance. Fennáll a veszélye annak is, hogy a rover által gyűjtött minták beszennyeződnek – de egyelőre ezt a kockázatot alacsonynak tartják.

Futurism nyomán

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

A pálya csúcsán – romantikus, igaz történet, .. gyönyörű, megható film, Kevin Costner főszereplésével – videó

Igaz történet alapján, .. nagyon szép, .. romantikus film, csak ajánlani tudom mindenkinek! Kellemes szórakozást!   Erről Te sem maradhatsz le!   Teljes...

Orbán Viktor a finn kormányfőnek: Svédország és Finnország egyetlen percet sem veszít a NATO-tagságából

A miniszterelnök egyebek közt ezt üzente a Twitteren. Sanna Marin a YLE rádiónak adott interjúban azt mondta, ha találkozik...

Műholdfelvételek bizonyítják, nő az orosz erők száma Fehéroroszországban

A csapattelepítések viszont nem Ukrajna északról történő újbóli megtámadásának előkészítésére utalnak. Az amerikai Institute for the Study of War...

Napelemesek veszélyben: akár már 2024-től megszűnhet az éves szaldóelszámolás

A Magyar Közlönyben megjelentek szakági értelmezése szerint mindenkinek megszűnik az éves szaldóelszámolás. Egy hónap telt el azóta, hogy a...