15.8 C
Budapest
2023. június. 1. csütörtök

Majomhimlő: Az WHO közlése szerint a nyugati országokban az esetek többségét férfiakkal szexuális kapcsolatban lévő férfiak esetében észlelték, majd tőlük már bárkire tovább tud terjedni.. – Szólj hozzá!

Dátum:

Megosztás:

Rusvai Miklós biztos abban, hogy a majomhimlő Magyarországon is megjelenik, de úgy véli, járványra nem kell számítani..

Szlávik korábban beszélt arról, miért tartja aggasztónak a kórt. A WHO árgus szemmel figyeli, és úgy véli, bár sok a tisztázatlan kérdés, egyelőre kézben tartható a helyzet.

A vírusok korát éljük – figyelmeztettek már jó előre kutatók, virológusok, infektológusok. Akiben ennek kapcsán volt némi szkepticizmus, sajnos nagyon úgy tűnik, dobhatja a sutba. Alig lélegeztünk fel ugyanis a pár hónappal ezelőtt még a mindennapjaink szerves részét képező covidból, máris új betegség nevét tanulhattuk meg: a majomhimlőét.

Alábbi cikkünkben összeszedtük, mit tudunk erről a rendkívül rusnya, kiütéseket okozó kórról.

Svájc, Izrael, Németország, Hollandia, Portugália, Spanyolország, Belgium, Ausztrália, Egyesült Királyság, Olaszország, Svédország, Franciaország, Egyesült Államok, Kanada – néhány ország abból az eddigi 16-ból, amelyikben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regisztrálta a majomhimlőt, összesen 250 esetben.

Ennél még aggasztóbb, hogy a betegség már a közvetlen közelünkben, Prágában és Bécsben is felütötte a fejét.

Mi a majomhimlő és honnan jön?

A majomhimlő a poxvírusok csoportjába tartozik a tehénhimlő és – a védőoltásoknak köszönhetően a föld színéről eltüntetett – feketehimlő mellett. A majomhimlő okozta tüneteket 1958-ban egy kísérleti majomkolónián fedezték fel, innen kapta a nevét. Akkoriban még csak az állatok között terjedt, később valószínűleg rágcsálóktól kaphatta el az ember. 1970-ben Kongóban találták az első fertőzött embert, a megbetegedés a 2000-es év elejéig csak Afrikában fordult elő, ekkoriban hurcolták be a vírust Európa néhány országába és az Egyesült Államokba – mondta múlt héten Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

A fekete- és a majomhimlő egyébként ugyanúgy kezdődik: akár 21 napos lappangási idővel, lázzal, izomfájdalommal, hát- és fejfájással, a különbség viszont, hogy míg a majomhimlőben szenvedők nyirokcsomója megnagyobbodik, addig a feketehimlőnél ilyesmit nem írtak le.

A majomhimlő másik tipikus tünete a bárányhimlőszerű kiütések, ami a betegség második-harmadik napján jelentkezik az arcon, majd onnan kezd lefelé terjedni az egész testre. Ezek a kiütések rendkívül viszketnek és fájdalmasak is lehetnek, a betegség lefolyása alatt először hólyagokká alakulnak, majd elgennyesednek, végül kipukkadnak, aztán bevarasodnak, de heg formájában akár meg is maradhatnak.

Hogyan terjed a vírus?

A vírus nem légutakon, hanem szoros kontaktusok segítségével terjed,

a kiütéseken keresztül adható át nedvekkel, nyálkahártyaérintkezéssel. Tehát nem kapható el a villamoson, ha egy fertőzött rátüsszent az emberre. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése szerint a nyugati országokban az esetek többségét férfiakkal szexuális kapcsolatban lévő férfiak esetében észlelték.

A WHO kutatja a vírus átadásának lehetséges módjait. Szlávik ezt azzal egészítette ki, hogy már olyan érintetett is találtak, aki nem homoszexuális. Mindenesetre azt, hogy szex közben is terjed, egyelőre nem bizonyították, de a szoros kontaktus miatt nagy rá az esély. Rusvai Miklós víruskutató a fertőzési lehetőségek között a szülő-gyerek kapcsolatot, az élettársi kapcsolatot, a szexuális viszonyt, ápolt és ápoló közötti kapcsolatot is említette..

Állatról emberre is terjed, méghozzá a majmok, rágcsálók simogatásával bőrön keresztül, a három hét lappangás pedig bőven elég arra, hogy a fertőzött behordozza a kórt akár egy másik országba. Szlávik szerint egyelőre azonban semmi jele annak, hogy a majomhimlőből a koronavírushoz hasonló járvány alakuljon.

Mennyire veszélyes a lefolyása?

A majomhimlőnek két változata is van. Az a törzs, amely Európában már jelen van – a nyugat-afrikai majomhimlő – viszonylag alacsony halálozással jár: százból egy eset végződik tragédiával. Ezzel szemben a kongói majomhimlő mortalitási aránya egy a tízhez. A vírusos esetek többsége egyébként enyhe, néha bárányhimlőre emlékeztet, és néhány héten belül magától elmúlik.

Hogyan lehet diagnosztizálni?

A Nemzeti Népegészségügyi Központban vérből ki tudják mutatni a vírust.

Mivel ritka betegség, a bőrgyógyászok nem szokták valószínűsíteni kiütéses esetek hátterében, most viszont Szlávik szerint szükség van arra, hogy ezt is számításba vegyék. Ha felmerül a betegség gyanúja, az érintettet azonnal izolálni kell, ha nincs semmi komolyabb baja, az otthonában, ha van, a kórházban. A betegség lefolyása akár három hét is lehet, a hegek gyógyulásához is sok idő kell, de szerencsére nem vészes a lefolyás.

Van-e ellene védőoltás?

Jó hír, hogy a himlők elleni oltás körülbelül 85 százalékban a majomhimlő ellen is jó.

„Természetesen ez nem azt jelenti, hogy bárkit be kellene oltani, de jó hír, hogy van ilyen vakcina”

– hangsúlyozta Szlávik.

Rusvai úgy véli, annak, aki megkapta a fekete himlő elleni vakcinázást – az 1979 előtt születettek – nem kell tartaniuk a megfertőződéstől, ők biztonságban vannak.

A WHO egyik képviselője a napokban arra hívta fel a figyelmet, hogy a vakcinát időközben továbbfejlesztették, a gond viszont az, hogy a fekete himlő elleni oltások már nem állnak rendelkezésre nagyobb mennyiségben, ezért most ki kell dolgozni, hogy különösen mely csoportok szorulnak védelemre.

Szlávik szerint a gyógyszer már nehezebb kérdés: van egy-két olyan gyógyszer, amiről azt feltételezik, hogy hatékony lehet, de „miután hála a Jóistennek, rendkívül enyhe lefolyású ez a betegség, ezekre egyelőre nincsen szükség”.

Lesz-e belőle járvány?

Ennek kapcsán a szakértők nyilatkozatai megnyugtatók. Szlávik szerint éppen azért, mert nem terjed légutakon keresztül, egyelőre semmi jele annak, hogy a majomhimlőből a koronavírushoz hasonló járvány kerekedjen. Rusvai is egyetért ezzel, hozzátéve, hogy egyébként is rendelkezésre áll már a védőoltás ellene, csak elő kell venni a stratégiai tartalékokból, és attól kezdve a védekezés biztosított lehet.

A víruskutató mindenesetre biztos abban, hogy a fertőzés Magyarországon is megjelenik.

Szerinte szórványos esetek és sajnos családi és közösségi halmozódások is lesznek majd.

Szlávik korábban aggasztónak nevezte, hogy – egy kivételtől eltekintve – a most érintettek nem jártak a betegségüket megelőzően Afrikában, tehát a frissen azonosítottak nem behurcolt esetek. Ez pedig azért különös Szlávik szerint, mert a majomhimlő csak Nyugat-Afrikában és Közép-Afrikában fordult elő eddig. Mint rámutat, a tudományos közösség attól fél, hogy megváltozott a vírus, és esetleg könnyebben terjed emberről emberre. De az sem kizárt, hogy a kórokozó egy ideje már Angliában cirkulál.

Mindenesetre – mint fogalmaz – a koronavírus vége felé riasztó lenne egy újabb kórokozóval szembenézni. Ám erre szerinte erre egyelőre kicsi az esély, mindenesetre gyanús, hogy sem a portugál, sem a spanyol eseteknél nincs meg az indexeset, vagyis az a személy, aki behurcolhatta a kórt.

A WHO szerint nincs bizonyíték, hogy mutálódott volna

Az Egészségügyi Világszervezet szerint nincs bizonyíték arra, hogy a majomhimlővírus mutálódott volna. Rosamund Lewis, az (WHO) himlőfertőzésekben illetékes titkárságának vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a Nyugat- és Közép-Afrikában endémiás fertőző betegség kevésbé hajlamos a változásra. Hozzátette, hogy a fertőzöttektől vett minták genetikai szekvenálása segít majd jobban megérteni a mostani járványt. A helyzet a WHO szerint kézben tartható, mindenesetre az is tény, hogy sok fontos kérdést a vírussal kapcsolatban még nem sikerült tisztázni.

Fotó: Brian W.J. Mahy/AFP 

mandiner nyomán, infostartnyomán

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Világsztár hegedűművész Budapesten péntek este

Egy varázslatos nyitókoncert, Dohnányi Ernő Ünnepi nyitánya, melyet anno Budapest 50. évfordulójára írt, Daniel Lozakovich világsztár hegedűművész a...

Összefüggést találtak az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség és a méhnyakrák között

Összefüggést mutattak ki az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség és a méhnyakrák kialakulása között a Semmelweis Egyetem...

Összeverekedtek a Roma- és Sevilla-szurkolók Zuglóban, több ember kórházban

Hét lengyel férfit állítottak elő a rendőrök azután, hogy két foci szurkolótábor egymásnak esett Zuglóban. Többen meg is sérültek....