11.2 C
Budapest
2024. április. 20. szombat
HomeHírekHáborúMajdnem másfél millió ember zsúfolódott össze, káosz uralkodik, humanitárius válság fenyeget...

Majdnem másfél millió ember zsúfolódott össze, káosz uralkodik, humanitárius válság fenyeget…

A Hamasz újabb állásait semmisítették meg az izraeli egységek a Gázai-övezetben – közölte pénteken az izraeli hadsereg szóvivője. Tovább kutatnak a terroristák után a Nasszer kórházban is, ahová előző nap hatoltak be a különleges egységek. Közben egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik a zsidó államra a készülő rafahi offenzíva miatt. A városban összezsúfolódott palesztin civileknek ugyanis nincs hová menekülniük.

Káosz uralkodik a dél-gázai Hán Júnisz legnagyobb, még működő kórházában. Az épület egy részében nincs áram, az ortopédiai osztály romokban hever, a betegek a folyosókon összezsúfolt hordágyakon várják, hogy ellássák őket.

Az izareli különleges egységek csütörtökön hatoltak be az egészségügyi intézménybe, arra hivatkozva, hogy a Hamasz fegyveresei a civilek közé vegyülve befészkelték magukat az épületbe, és korábban az Izraelből elhurcolt túszok egy részét is itt tarthatták fogva. A művelet pénteken is folytatódott, a hadsereg szóvivője közölte, hogy már több, mint húsz terroristát vettek őrizetbe, akiknek a a gyanú szerint közük volt az október 7-i merényletekhez.

Az izraeli légierő péntek hajnalban újabb csapásokat mért Rafahra is. Palesztin források szerint a támadásokban legalább 10 ember meghalt. Az egyiptomi határ közvetlen közelében fekvő gázai városban és környékén már több, mint másfél millió palesztin zsúfolódott össze. Sokan az övezet északi részéről menekültek ide. Az emberek egyre elkeseredettebbek, Izrael ugyanis nemrég bejelentette, hogy átfogó katonai műveletre készül Rafahban.

Nincs hová mennünk, észak felé nem engednek bennünket, a szomszédos Hán Júnisz megtelt, déli irányban pedig az egyiptomi határ le van zárva. Senki sem tudja, mi vár ránk, panaszolta egy menekült férfi.

Ezt a felvételt egy egyiptomi emberi jogi szervezet munkatárai készítették a határ túloldalán, a síani félszigeten. A Reuters hírügynökség több forrásból is úgy értesült, hogy Egyiptom egy zárt menekülttábort épít a gázai határ közvetlen közelében, ahol szükség esetén elhelyzheti a palesztin menekülteket. Ezt az egyiptomi kormányzat nem erősítette meg.

Joav Gallant izareli védelmi miniszter pénteken kijelentette:

„Izraelnek nem áll szándékában Egyiptomba kitelepíteni a rafahi civileket”.

A dél-gázai helyzet miatt a zsidó államra egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik. Sajtóinformációk szerint a pénteken kezdődő müncheni biztonságpolitikai konferencia több résztvevője kétoldalú találkozókon próbálja győzködni az izraeli vezetőket, hogy ne indítsák el a rafahi offenzívát, míg nem tudják szavatolni a palesztin civilek biztonságát.

Bátor katonáink nagyon nehéz körülmények között harcolnak Gázában, de Izrael így is lehetővé teszi, hogy a palesztinokhoz eljusson a humanitárius segély. Senkit nem akarunk deportálni a Gázai övezetből. A Hamasz az, aki terrorista műveletekre használja az iskolákat, kórházakat, mecseteket. Mi biztonságos zónákba irányítjuk a civileket, azt a Hamasz próbálja akadályozni, mondta az újságíróknak az izraeli külügyminiszter Münchenben.

A rafahi helyzetről is beszélt egymással telefonon Benjamin Netanjahu izralei kormányfő és Joe Biden amerikai elnök. A 40 percig tartó egyeztetés után, péntek reggel Netanjahu közleményben hangsúlyozta, hogy

„Izrael továbbra is ellenzi az önálló palesztin állam létrehozását, és nem fogad el nemzetközi utasításokat a konfliktus rendezésről”.

Több tucat ember próbált megrohamozni pénteken egy segélyszállítmánnyal megrakott teherautót a rafahi határátkelőnél a Gázai övezet déli részén, ahol rendkívül kis területen mintegy 1,3 millió menekült zsúfolódott össze.

A rendőrség közbelépett és sikerült visszaszorítania a tömeget – közölte a radikális iszlamista Hamász által irányított hatóság.

A közösségi médiában megosztott felvételeken embereket lehetett látni, amint behatolnak a határátkelő vámkezelő területére. Lövések zaját is hallani lehetett és fekete füst is látható volt. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a biztonságiak a tömegbe lőttek és megöltek egy fiatalt. A gázai hatóságok egyelőre nem nyilatkoztak az ügyben.

Az egyiptomi határon található Rafahban kerestek menedéket a palesztin térség más területeiről harcok elől elmenekült lakosai, hatalmas sátortáborok alakultak ki, de sokan az utcákon kénytelenek élni. Segélyszervezetek alig képesek őket ellátni a legalapvetőbb dolgokkal.

A segélyek Egyiptom felől érkeznek a határátkelőn keresztül, miután az izraeli hatóságok ellenőrizték a szállítmányokat.

Az izraeli hadsereg titkosszolgálati információk alapján elfogta a Hamász palesztin iszlamista szervezet számos fegyveresét a hán-júniszi Nasszer kórházban, a Gázai övezet déli részén, köztük húsz olyat, aki részt vett az izraeli települések elleni október 7-i terrortámadásban – jelentették be pénteken hivatalosan.

A kórház átkutatásakor találtak olyan gyógyszereket, amelyeken a Hamász által túsznak elhurcolt izraeliek közül néhánynak a neve szerepel. Ennek amiatt lehet jelentősége, hogy az Izrael és a Hamász között katari és amerikai közvetítéssel megkötött megállapodás keretében a Gázai övezet civil lakosságának bejuttatott gyógyszersegélyből az izraeli túszoknak is kapniuk kell.

A Hamász felügyelte gázai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy a Nasszer kórházban négy beteg meghalt áramhiány miatt. Leálltak a generátorok, és ez az intenzív osztályon lélegeztetőgépre kapcsolt betegek, illetve az inkubátorba tett koraszülöttek életét veszélyezteti.

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter pénteken azt közölte, hogy Izrael birtokába került titkosszolgálati információk szerint az ENSZ palesztin segélyszervezetének, az UNRWA-nak több mint harminc alkalmazottja vett részt az október 7-i terrortámadásban, és segédkezett izraeli túszok Gázába hurcolásában.

Közülük tizenkét palesztin nevét és fényképét, köztük az UNRWA iskoláiban oktató tanárok nevét nyilvánosságra hozta az izraeli hadsereg, és Galant bemutatta ezeket a külföldi újságíróknak tartott tájékoztatóján.

A palesztin szélsőségesek által október 7-én a Gázai övezetbe elhurcolt izraeliek közül sokan meghaltak, az életben maradtak pedig rendkívül nehéz körülmények között kénytelenek élni – közölte pénteken a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet fegyveres szárnya, az Izzedín al-Kasszám Brigádok.

A Hamász tavaly október 7-én összehangolt terrortámadást követett el Izrael több déli települése ellen. A támadásban 1200 ember meghalt, több mint háromezer megsebesült, és a fegyveresek Gázába hurcoltak túsznak 240 embert, akik közül sokan még mindig fogságban vannak. Válaszul Izrael nagyszabású hadműveletet indított a Gázai övezetben, ammelyben immár több mint 28 ezer palesztin vesztette életét a helyi egészségügyi hatóságok szerint.

A tavaly november végi egyhetes tűzszünet keretében több mint száz túsz kiszabadulhatott cserébe Izraelben fogva tartott 240 palesztin szabadon engedéséért.

„Sokan meghaltak az izraeli túszok közül, a még életben lévő foglyok pedig rendkívül nehéz körülmények között tengődnek” – mondta Abu Obeida Hamász-szóvivő egy hangfelvételen.

„Számtalanszor figyelmeztettünk, hogy milyen veszélyeknek vannak kitéve azok, akiket túszul ejtettünk. Nem akartuk, hogy a helyzet ideáig fajuljon, de Izrael vezetése nem hallgatott ránk” – mondta.

„Hónapokig próbáltuk megkímélni ezeknek a túszoknak életét, és ellátni őket, mert legfőbb humanitárius célunk kiszabadítani saját embereinket, és érvényesíteni népünk legitim jogait” – tette hozzá Obeida.

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője kedden arról számolt be, hogy még 136 túsz van a Gázai övezetben, akik közül 31-et halottnak hisznek.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work