7.8 C
Budapest
2024. április. 24. szerda
HomeFőhírekKülföldMajdnem duplájára nő a Gazprom európai bevétele a szankciók miatt

Majdnem duplájára nő a Gazprom európai bevétele a szankciók miatt

A Gazprom idén 43 százalékkal szállít kevesebb gázt Európába, mint tavaly, ami átlagosan háromszorosára emeli az árakat.

A vállalat európai exportbevétele 53 milliárd dollárról százmilliárdra növekszik

– írta Facebook-bejegyzésében Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitika üzletágának vezetője a Financial Times lapjában megjelent cikkre reagálva.

A lap szerint ugyanis a magasabb gázárak segítenek az orosz Gazprom földgázkitermelő cégnek az ellátáscsökkenés ellensúlyozásában.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A Financial Times pénteken megjelent cikkében arról számolt be, hogy a Gazprom vállalat stabilan tartja a gázeladásokból származó bevételeit, mivel az emelkedő árak kompenzálták az Európába irányuló szállítások csökkentéséről szóló döntését – írja a Híradó.hu.

A Kreml a héten közölte, hogy mindaddig zárva tartja az Északi Áramlat 1-es gázvezetéket, amely a Balti-tengeren keresztül szállít gázt Európába, amíg a Nyugat fenntartja a gazdasági szankcióit.

Ez azt jelenti, hogy a Gazprom most körülbelül napi 84 millió köbméter gázt szállít Európába Ukrajnán és Törökországon keresztül, szemben a tavalyi 480 millió köbméteres napi átlaggal – hívta fel a figyelmet a brit lap.

A szállítások csökkenése azonban várhatóan az idei árakat átlagosan a háromszorosára fogja emelni 2021-hez képest, ami a BCS Global Markets olaj- és gázipari elemzője, Ron Smith szerint segít a Gazpromnak 85 százalékkal, százmilliárd dollárra növelni az összbevételét.

Tavaly a Gazprom köbméterenként átlagosan 310 dolláros áron exportálta a gázt Európába és Törökországba, ami 54 milliárd dolláros bruttó exportbevételt eredményezett. Most Ron Smith becslése szerint 2022 egészét tekintve a vállalat 43 százalékkal kevesebb mennyiséget szállít majd, de köbméterenként ezer dolláros átlagáron.

A Financial Times cikkére Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitika üzletágának vezetője is reagált, és Facebook-bejegyzésében emelte ki, hogy a

„Gazprom idén 43 százalékkal szállít kevesebb gázt Európába, mint tavaly, ami átlagosan háromszorosára emeli az árakat. A vállalat európai exportbevétele 53 milliárd dollárról százmilliárdra növekszik”.

Egy viszonylag kis mértékű mennyiségcsökkenés nagymértékű gázárnövekedést okozhat, ami a kínálatát csökkentő termelő számára a bevételek növekedését eredményezheti. Más szóval, megalapozottan állítható, hogy a Gazprom többet keres azon, hogy kevesebb gázt szállít – mutatott rá Ron Smith elemző.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Szergej Vakulenko, független orosz energetikai elemző becslése szerint a Gazprom a jelenlegi árak és szállítások mellett naponta mintegy 250 millió eurót keres, ami ezt jeleni, hogy ennyit veszítene, ha leállítaná az Európába irányuló gázszállításokat.

Ehhez képest 2019-ben, a világjárvány és az orosz–ukrán háborút megelőzően, ez az összeg átlagosan 290 millió euró volt naponta

– hangsúlyozta a Financial Times.

A Gazprom továbbra is nyereséges

Az orosz gázszolgáltató 2022 első félévében 41,75 milliárd dolláros nettó nyereséget ért el a tavalyi év egészét tekintve 29 milliárd dolláros nyereségről – derült ki a vállalat múlt heti közleményéből. A cég az orosz államnak további 20 milliárd dollár osztalékot fizetett ki.

2019-ben, mielőtt 2020-ban a szállítások koronavírus okozta visszaesése és a következő évben az Európába irányuló áramlások folyamatos beszűkülése miatt a Gazprom 16,3 milliárd dolláros nyereséget jelentett.

A brit lap kiemelte, hogy egyes elemzők szerint az árnövekedés arra késztette a Gazpromot, hogy elégesse a nem szállított gáz egy részét.

Wayne Bryan, a Refinitiv pénzügyi szolgáltató cég elemzője szerint a vállalat az elmúlt hetekben naponta 8,5 millió font értékű árut égetett el.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Oroszország igyekszik más felvásárlópiacok felé nyitni, mivel az Európai Unió felgyorsította azon erőfeszítéseit, hogy megszüntesse az orosz energiától való függőségét.

Az idei év első hét hónapjában a Gazprom legfrissebb rendelkezésre álló adatai szerint a Kínába irányuló gázexport 61 százalékkal nőtt az előző évhez képest, bár a korábbi alacsony szintről. A Gazprom kedden bejelentette, hogy Peking áttér arra, hogy a gázért dollár helyett jüanban és rubelben fizessen.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: A Gazprom orosz állami gázipari monopólium szentpétervári irodaháza (Fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev)

magyarnemzet

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work