21.7 C
Budapest
2023. szeptember. 25. hétfő

Májbetegséggel kapcsolatos 7 jel, amellyel a tested üzenni próbál

Dátum:

Megosztás:

A májbetegséggel kapcsolatban az az aggasztó, hogy sok beteg nem érez fájdalmat vagy kényelmetlenséget a betegség kezdeti szakaszában. Túl gyakran fordul elő, hogy az emberek kénytelenek fájdalommal küszködni, elvesztik a munkájukat, transzplantációra szorulnak, vagy akár a halállal kell szembenézniük, amelyek korai diagnózissal kiküszöbölhetőek lettek volna.

Vannak olyan figyelemfelkeltő és kevésbé figyelemfelkeltő, májbetegséghez kapcsolódó tünetek, amelyekkel a szervezetünk igyekszik jelezni, hogy érdemes a májunkat megnézetni.

A bőr vagy a szem sárgasága

Bár ez a jelenség viszonylag gyakori az újszülöttekben, a felnőtt sárgasággal teljesen más  a helyzet. A szemek és a bőr sárgulását allergiás gyógyszerreakciók is okozhatják, de az orvosok májkárosító vírusokra is vizsgálnak ilyenkor, például a hepatitis B-re és a C- re.

Sötét színű vizelet

Hacsak nem vagy állandóan kiszáradás közeli állapotban (ez nem valami törekszik!), vagy állsz olyan gyógyszeres kezelés alatt, amely a vizelet színének megváltozását okozza, akkor annak nem lenne szabad narancsszínűnek vagy sötét árnyalatúnak lennie.
A normálnál sötétebb vizelet azt jelezheti, hogy a máj nem képes a bilirubin lebontására, amely gyakran észlelhető azokban, akik májelégtelenségben szenvednek. Ha ez a tünet sápadt, véres vagy kátrány színű székletekkel párosul, akkor biztosan ideje felkeresni egy szakembert.

Viszkető bőr

A májkárosodás egyik jellemző tünete erősen viszkető vagy nagyon száraz bőr. Ez azért történik, a máj működése csökken és nem képes lebontani az epét. A viszketés a májbetegség egyik legalattomosabb tünete, de az egyik legnyilvánvalóbb is.

Egyszerű zúzódás

Persze mindannyian megütjük magunkat néha és lesz véraláfutatásos a bőrünk, de ha azt tapasztalod, hogy ezek a foltok a semmiből bukkannak elő, akkor az azt jelezheti, hogy a májad nem a legjobban funkcionál. Gyakori zúzódások és súlyosabb esetekben ellenőrizhetetlen vérzés is előfordulhat a májbetegeknél, mert a problémás szerv nem képes az alvadáshoz szükséges anyagok előállítására. A titokzatos véraláfutást soha nem szabad figyelmen kívül hagyni!

Folyamatos fáradtság

Természetesen a fáradtság majd minden betegség mellékes tünete, de ha a májról van szó, akkor ez nagy szintű. Az orvosok úgy vélik, hogy ez azért történik, mert sok májbeteg alultápláltságtól és akár hormonális rendellenességektől is szenved. Ez a két dolog hozzájárulhat a test gyengeségéhez és krónikus fáradtsághoz vezethet.

Ingadozó testsúly

Ha a testsúly anélkül emelkedik vagy csökken, hogy komolyabb életmódbeli változtatásokat tettünk volna, előfordulhat, hogy a májjal van probléma. Mindkét esetben a máj csökkent teljesítőképessége a ludas, ugyanis ilyenkor em képes megfelelően feldolgozni a bevitt tápanyagokat és az anyagcsere felborulhat.

Túlhevülés

Bár a májbetegségnek számos oka lehet, az egyik leggyakoribb dolog, amit az orvosok sok betegüknél tapasztalnak, az a magas láz. Mivel a szerv nem működik megfelelően, egyes betegek vérében a toxinok szintje megemelkedik, amit a máj nem tud megtisztítani. erre a szervezete a testhőmérséklet emelkedésével reagál.

A túlzott alkoholfogyasztás következtében kialakult májcirrózisban szenvedő betegek immunrendszere sérül, agy nem képesek felvenni a harcot a fertőzésekkel szemben olyan hatékonyan. Emiatt ilyen esetekben a lebetegedés is sokkal gyakoribb.

Forrás: tudasfaja.com

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ezért lehet fontos segítség a konyhában egy okosmérleg

Az SKS 707X konyhai mérleg akár okostelefonnal is párosítható Budapest, 2023. szeptember 25. –  A technológia fejlődésének köszönhetően egyes...

NAPÚT – 6: AZ Utolsó vacsora szereplői – Fülöp

A negyedik apostol Fülöp. A rák csillagjegynek sokszoros jelentése is van! Egyrészt ekkor van a nyári napforduló, vagyis június...

Az energia-tévedés – vagy inkább energia-átverés, és a világ kifosztásának egy remek modellje – 3

További egyszerű tények: A Földön mindenhol van kőolaj, csak a geológiai struktúrák miatt van, ahol sokkal gazdaságosabb kitermelni, mint...

A legnépszerűbb online játékok, amelyeket 2023-ban adták ki

A legnépszerűbb online játékok, amelyeket 2023-ban adták ki Ahogy a világ egyre inkább digitálissá válik, az online játékok iránti...