29.1 C
Budapest
2022. augusztus. 7. vasárnap

Mai marsi időjárásjelentés: hűvös, elszórtan porördögökkel

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Ne felejtsünk el pulóvert csomagolni, ha kirándulni indulnánk az Elysium Planitia-ra. Pár napja már elérhető a NASA JPL marsi időjárásjelentése az új leszállóegység, az InSightjóvoltából.

„Az InSight a marsi egyenlítőhöz közel, kicsit északra helyezkedik el, tehát ott most tél van.” – mondta Don Banfield, a küldetés Auxiliary Payload Subsystem (APSS) berendezésének vezetője. Ez egy sor meteorológiai berendezésnek ad helyet, melyek a marsrengések észlelésében is segítenek.

„Az APSS segít kiszűrni a zajt a mérési adatainkból és megmutatja, mikor látunk marsrengést, illetve mikor nem.” – mondta Banfield. „Mivel folyamatosan működik, így az időjárásról is részletesebb képet kapunk, mint a legtöbb felszíni eszköz, melyek általában csak alkalmanként pár órán keresztül végeznek ilyen méréseket.” Jelenleg a Mars északi féltekéjén tél van — a viharos évszak.

Időjárás a Marson február 24. és 26. között. Fentről lefelé látható a levegő hőmérséklete, a légnyomás, valamint a szélsebességek. A vízszintes tengelyen látható az InSight leszállóegység helyi ideje, míg a felső vízszintes tengely jelzi a földi időket. Forrás: NASA/JPL-Caltech/Cornell/CAB

„Mivel a leszállóegység közel van az egyenlítőhöz, nem gondoltam, hogy látunk majd a 60. szélességi fok körüli viharokra bizonyítékot, de már látjuk az időjárást befolyásoló magas és alacsony légnyomású hullámokat.” – tette hozzá Banfield. „Ezek a hullámok egészen az egyenlítőig lenyúlnak és meglepően nagyok.” A nyomáshullámok 2,5 sol (a marsi nap elnevezése, kb. 24 óra és 39 perc hosszú) periódussal oszcillálnak és a földi nyomáshullámokhoz képest egyszerűbben előrejelezhetőek.

„A magas és alacsony légnyomások az időjárási rendszereket jelzik előre. A Marshoz képest a Föld elég kaotikus. A Marson közel tökéletes, sima, szinuszos hullámok láthatóak — egy roppant szabályos, metronóm pontosságú mérleghinta. Ehhez képest a Földön a légnyomást mintha egy hiperaktív gyerek szabályozná.”

A NASA Mars Reconnaissance Orbiter keringőegysége által készített 2012-es felvétel egy több mint 1 km-re a magasba nyúló marsi porördögről. (NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona)

A küldetés kutatói szerint a leghidegebb, akár -60 °C-os hőmérséklet hajnali 5 óra felé fordul elő, míg a legmelegebb állapot -5 °C volt. Mikor a Nap felmelegíti a marsi felszínt, erős konvektív feláramlásokat figyeltek meg. „Képzeljünk magunk elé egy forrásban levő lábas vizet — a víz erőteljesen áramlik fel és lefelé. Ez történik a Marson is.” – mondta Banfield. „A felszínhez közeli légkör csak úgy bugyog felfelé. Ez a folyamat a Földön is lejátszódik, csak nem érezzük annyira. A Marson mindez jóval erőteljesebb.”

A Spirit marsjáró felvétele egy marsi porördögről. (NASA)

Másik meglepetés volt, hogy a kutatók úgynevezett „porördögöket” figyeltek meg. Ezek a marsi talajból álló kísérteties, alacsony légnyomású, tornádószerű forgószelek. „Közel 100 km/h sebességgel forognak” – mondta Banfield. „A leszállóegységet is rázzák, ezt már többször láttuk. Még a talajt is képesek megdönteni, melyet a roppant érzékeny szeizmométerünknek hála tudunk. A földi sivatagokban kialakuló hasonló porördögök valószínűleg 15 m átmérőjűek és közel 1 km magasak lennének. A Marson ezek akár 5 – 10 km magasra is nőhetnek, a legnagyobbak átmérője pedig a 100 métert is meghaladhatja.”

Az InSight tavaly november végén landolt és jelenleg is a bolygó belső szerkezetének vizsgálatára készül. A leszállás utáni teendőkről itt olvashatnak részletesebben.

Forrás: phys.org

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Olekszandr Argat, az ukrán Militarnyi társalapítója: “Rájöttünk, hogy a világ sok polgárának számos oka van arra, hogy bosszút álljon Oroszországon. De csak manapság van...

Az ukránok létrehoztak egy szolgáltatást, amely felajánlja, hogy visszafizeti Oroszországnak az összes történelmi gonosz tettét és háborús bűntettét. A...

Megkezdődött: Százezer katonával támogathatja Kim Dzsongun Putyint, cserébe gabonát kér..

A háborúnak még koránt sincs vége. Most Észak-Korea ad katonákat Putyinnak, majd a kínaikat fogják támogatni az Ukrajna elleni...

Kossuth tér: széket hoztak a tüntetők, azun ülve hallgatták a szónokakat..

Ettől intenzívebb tüntetés soha ne legyen, akkor ez ellenzék nem fog sok vízet zavarni.. – Addig nem lesz változás,...

Balatoni árak, és ez csak egy átlagos számla

A számlát Kovács Karolina küldte! Köszönjük szépen, aki tud, küldjön még számlákat, fotókat ide: [email protected] Hirmagazin.eu
facebook