8.4 C
Budapest
2023. március. 27. hétfő

Magyarországon örülünk, hogy van a TEK, de biztosan kevesen tudjátok, hogy pontosan kik is ők! Így most, bemutatjuk! Akit egy kicsit is érdekli a maga, családja és szerettei biztonsága, az olvassa el és ossza meg! Hirmagazin.eu

Dátum:

Megosztás:

Terrorelhárítási Központ

Kép: 24.hu

Terrorelhárítási Központot (TEK) a második Orbán-kormány hozta létre a 232/2010. (VIII. 19.) kormányrendelettel, 2010. szeptember 1-jével, a belügyminiszter irányítása alatt, a nemzetközi és hazai terrorizmus, valamint az egyre növekvő erőszakosságot mutató szervezett bűnözés elleni fellépéshez rendelkezésre álló személyi, tárgyi és költségvetési források hatékonyabb, centralizáltabb felhasználása érdekében.

Kép: 888.hu

Az új szervezet feladatául szabták az állam legfelső vezetőinek teljes körű védelmét is, amit addig a Köztársasági Őrezred látott el. Első főigazgatója Hajdú János rendőr vezérőrnagy, aki az ezt megelőző hét évben civilként Orbán Viktor személyes testőrségét vezette, egyúttal az ellenzéki Fidesz biztonsági igazgatója volt.

Kép: 24.hu

Hajdu Jánost a Pintér Sándor belügyminiszter 2010. június 21-én nevezte ki a Terrorelhárítási Központ létrehozásával kapcsolatos feladatok miniszteri biztosának. Vezérőrnagyi kinevezését, főigazgatói megbízását, valamint a TEK alapító okiratát pedig a 2010. szeptember 1-jei alakuló állománygyűlésen kapta meg. A szervezet 600–800 fős állományát a különböző belügyi szervektől és az Alkotmányvédelmi Hivataltól csoportosították át, induló költségvetése 10 milliárd forint volt. A TEK országos hatáskörű állami szervezet. Központja a fővárosi Maléter Pál laktanyában, a budapesti Zách utcában van.

Budapest, 2016. október 28.
A Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai a VII. kerületi Szövetség utca egyik lakóházánál 2016. október 28-án, miután bejelentés érkezett arról, hogy egy lakónál fegyvert vagy annak utánzatát látták. A TEK munkatársai az ingatlanban elfogtak két férfit, akiket átadtak a kerületi rendõrkapitányság beosztottjainak. Az elsõdleges adatok szerint a férfiaknál airsoft-, vagyis szabadidõs célú, mûanyag golyót kilövõ fegyver volt.
MTI Fotó: Lakatos Péter

Feladatai

A TEK feladatai ellátásának részletes szabályait a 295/2010. (XII. 22.) kormányrendelet határozza meg. Eszerint:

  • elemzi és értékeli Magyarország terrorfenyegetettségének helyzetét;
  • szervezi és koordinálja a terrorcselekmények megelőzését és elhárítását végző szervek tevékenységét (a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok és az Információs Hivatal kivételével):
  • ellátja a Terrorellenes Koordinációs Bizottság működésével kapcsolatos előkészítő, végrehajtó és adminisztrációs feladatokat;
  • személyvédelmi feladatai körében védi a miniszterelnököt, az Alkotmánybíróság elnökét, a Kúria elnökét és a legfőbb ügyészt. (A köztársasági elnököt és az Országgyűlés elnökét már más szervezetek védik.)
Kép: mno

További feladatok, amelyeket a TEK a rendvédelmi szervek részére kizárólagos hatáskörrel, míg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint az ügyészség tekintetében felkérésre végez:

  • a szándékos bűncselekmény elkövetésén tetten ért, vagy ilyennel gyanúsított fegyveres személyek elfogása és előállítása;
  • ön- vagy közveszélyes állapotban lévő fegyveres személyek megfékezése;
Kép: index.hu

továbbá szükség esetén, a rendvédelmi szervek felkérésére:

  • személy elleni erőszakos bűncselekmények megszakítása, az elkövetők elfogása;
  • fogva tartott veszélyes személy kísérése;
  • hatósági eljárás során lefoglalt, a közbiztonságra különösen veszélyes anyagok, valamint különösen nagy értékű kábítószer szállítása.
Budapest, 2016. december 20.
A Terrorelhárítási Központ (TEK) páncélozott szállító harcjárműve Budapesten, a Vigadó utcában 2016. december 20-án. A december 19-i berlini merénylet után megerősítik a rendőri biztosítást azokon a magyarországi helyeken, ahol nagy tömeg tartózkodik, így például a karácsonyi vásárokon.
MTI Fotó: Marjai János

Szervezete

A TEK szervezetében szakmai feladatainak megfelelő ellátása érdekében igazgatóságokat alakítottak ki. Ezek a következők: Felderítési, Műveleti, Személyvédelmi, Ügyeleti és Objektumvédelmi, valamint Operatív Technikai és Informatikai Igazgatóság, tovább a szervezet működéséért felelős Gazdasági és HR Igazgatóságok. Az igazgatóságok szakmai feladataik alapján főosztályokra és osztályokra tagolódnak

Kép: Hirmagazin.eu

A szervezet eredményei

A TEK eddigi működése során sok segítséget nyújtott a rendvédelmi szerveknek fegyveres bűnözők elfogásához. Több esetben külföldről is hozott haza túszokat; ezeknek az akcióknak a részleteit azonban szigorúan titkosan kezelik, azonban fellelhető pár videó, a TEK legfontosabb eredményeiről, amelyekből médiánk is mutat be majd anyagot a későbbiekben.

Kép: nlcafe

Putyin orosz elnök 2017. februári budapesti látogatása kapcsán például az orosz fél kifejezte elégedettségét a TEK munkájával!

Kép: index.hu

Díjak, elismerések

Fővárosért Emlékzászló (2014)

Fővárosért Emlékzászló díj: a Terrorelhárítási Központ részére a főváros lakosságának biztonságához és védelméhez szilárd garanciát jelentő, magas szakmai színvonalon nyújtott szolgálata elismeréseként. A kitüntetést átvette: Hajdu János főigazgató.
Kép: Budapest Portál

Annál nagyobb elismerés azonban nem kell, mint amikor a dolgozó ember, aki tett, tesz, tenni akar és tenni fog Magyarországért, a hazáért, elismerően, egyfajta boldogságtudattal nyugtázza a TEK jelenlétét. Hirmagazin.eu

A mai ellenzéki tüntetés margójára:

Szemely_es_letesitmenybiztositasi_intezkedes_2018_majus_8

És most nézzétek meg ezt a kis bemutatót a TEK emberfeletti tevékenységéről, a párizsi és brüsszeli tömeggyilkosok magyarországi tartózkodásának kontrolljáról!

ppt

A későbbiekben bemutatunk olyan videókat, amelyek a TEK nagyszabású akcióiról, vagy akár mindennapos tevékenységéről szólnak!

Olvassátok minden nap a Hirmagazin.eu online médiát! Híreink és cikkeink Nektek, az olyan átlagos magyar embereknek szólnak, mint amilyenek mi magunk is vagyunk! Hirmagazin.eu

Források: Dr. Bebesi Zoltán: A Terrorelhárítási Központ. In Dr. Kobolka István (szerk.): Nemzetbiztonsági alapismeretek: Közös modul. Budapest: Nemzeti Közszolgálati és Tankönyv Kiadó Zrt. 2013. ISBN 978-615-5344-32-9;

További források: TEK hivatalos honkapja, Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

A magyarok megbosszulják a spliti döntőn elszenvedett vereséget

A magyarok megbosszulják a spliti döntőn elszenvedett vereséget Horvátország és Magyarország néhány száz kilométerrel odébb, fél évvel később újabb...

60 éves Quentin Tarantino – képgaléria

Quentin Tarantino, .. filmek, képgaléria Forrás Hirmagazin.eu

A Disney és az április újdonságok – filmek rövid bemutatói

ÁPRILISI ÚJDONSÁGOK   PÁN PÉTER ÉS WENDY PETER PAN & WENDY DISNEY+ ORIGINAL FILM   Április 28. Kizárólag a Disney+ kínálatában A fiatal lány, Wendy Darling...

Tévhit, hogy a vízben található baktériumok okozzák a hüvelyfertőzéseket

Edzett hüvelyflórával induljunk a Húsvét ünnepének.. A legfrissebb hírek itt!   Erre ügyeljünk a húsvéti wellnesskor: Tévhit, hogy a vízben található...