13.2 C
Budapest
2024. február. 28. szerda

Magyarországnak szánja Wass Albert hagyatékát a család

Dátum:

Megosztás:

Mindig szívesen jön Budapestre – és utazik néha innen Erdélybe – Wass Albert fia, Miklós a feleségével, Sophiával.

Wass Albert idézet..

Az Egyesült Államokban, Hendersonban élnek nyugdíjasként és fontos törekvésük, hogy a nagy erdélyi magyar író szellemi hagyatékát gondozzák. A család arra az elhatározásra jutott, hogy a birtokukban lévő tárgyi és irodalmi emlékeket Magyarországnak ajándékozzák.

Wass Albert az egyik legkedveltebb magyar író és költő. Műveit Ceausescu idején Romániában betiltották, Magyarországon is csak 1990 óta jelentetik meg, mégis megőrizte őt a magyar emlékezet. 1944-ben először Sopronba, majd innen Németországba menekült családjával, végül 1951-ben az Egyesült Államokban telepedett le. Hat fia született, egyikük hároméves korában meghalt.

„Németországban kis faluban egy pajtában laktunk, egy farmer fogadott be minket” – mesél ezekről az időkről Wass Miklós. – A tehenek melege szállt fel hozzánk, az volt a fűtés, enni alig volt mit. Gyerekként mégsem éltük ezt meg tragikusan, hét lánya volt a farmernek, jól megvoltunk. Apám soha többé nem térhetett vissza Magyarországra, sem Erdélybe, ez az életébe került volna. Miután Amerikába mentünk, Európába se jött vissza soha.

Ennek azért is jelentősége van, mert felbukkant egy magyar nő, aki azt állítja: ő Wass Albert eltitkolt lánya. Az oltástagadó Pócs Alfréd szervez neki „haknikat”, állítólag még belépőt is szednek.

Wass Albert,hagyaték

Wass Miklós és felesége, Sophia Wass de Czege, hendersoni otthonukban Forrás: Olvasói fotó

„Mindig örültem volna egy huginak, mert csak fiútestvérem van. Ha a hölgynek van szép háza és jól főz, felőlem a húgom is lehet!” – viccelődik Wass Miklós, de komolyra fordítva a szót kijelenti: teljességgel kizárt mindaz, amit a hölgy állít, aki különben elismeri, hogy egy autóbaleset miatt hosszú ideig amnéziája volt. Nem csoda, ha szeretne egy ilyen híres felmenőt, de az bosszantó, hogy állításaival megtéveszti az embereket.

„A család teljességgel fel van háborodva, úgy érezzük, megsérti a kegyeleti érzéseinket” – jelenti ki Sophia Wass de Czege, Miklós felesége. – Képtelenségeket állít Wass Albertről, és rossz színben tünteti fel őt.

A család nem akar ebből rendőrségi ügyet. Azt viszont szeretnék, ha Wass Albert emlékét és munkásságát minél több magyar ember megismerné.

„Számos tárgyi és irodalmi hagyatékot szívesen felajánlanánk testvéreimmel Magyarországnak, amennyiben megfelelően gondozzák édesapánk emlékét. Örülnénk egy állandó Wass Albert-kiállításnak, amihez hozzájárulnánk a Czegei Wass Foundation birtokában Magyarországon lévő hagyaték átadásával” – mondta a Metropolnak Wass Miklós.

wass vegleges borito 600x600 crop center
Vates

Halálra ítélték a románok

Wass Albertet 1946 márciusában távollétében apjával együtt halálra ítélték, koholt vádak alapján. Románia évekig próbálkozott a kiadatásával, de az USA nem látott erre okot. Wass Albert állítása szerint többször is merényletet kíséreltek meg ellene Amerikában. 1998 februárjában halt meg, vannak, akik úgy gondolják, gyilkosság áldozata lett. Munkásságát Magyarországon a rendszerváltás után ismerték el, a Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztjével tüntették ki 1993-ban, magyar állampolgárként halt meg. Hamvait végső kívánságának megfelelően Erdélyben, a marosvécsi egykori Kemény-kastély kertjében helyezték el. 2005-ben egy hazai felmérés során az egyik legkedveltebb magyar írónak bizonyult, A funtineli boszorkány című művét a legnépszerűbb 12 magyar regény közé választották, az 50 legnépszerűbb között pedig még két könyve is szerepelt: az Adjátok vissza a hegyemet és a Kard és kasza.

Nyitókép: hirma

metropol

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ma este egy izgalmas thriller, Mel Gibson főszereplésével – Vonalban vagy – videó

Elvis (Mel Gibson), a népszerű műsorvezető megdöbbentő hívást kap, amelyben egy ismeretlen személy azzal fenyegetőzik, hogy élőadásban megöli...

Demeter Szilárd lett a Nemzeti Múzeum főigazgatója

Demeter Szilárd lesz a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és létrejön a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ – jelentette be...

Milyen anyagú szőnyeget válassz?

Összeszedtük a legfontosabb szempontokat. A nappali szőnyegének kiválasztása jelentősen befolyásolhatja a tér hangulatát. Számtalan lehetőség áll rendelkezésre, az anyagtól...

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége gyakran korlátozza a mesterséges intelligencia (MI) fejlődését.

Különösen a bőrbetegségek esetén nehéz megszerezni a jó minőségű, címkézett adatokat. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP...