23.5 C
Budapest
2022. augusztus. 15. hétfő

Magyarország olajkincse a termálvíz

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: M1/Kék bolygó

A termálvízzel lehetőségünk van rá, hogy a lakó-, ipari és irodaépületeket helyi energiaforrások felhasználásával fűtsük. A földhő szempontjából különösen szerencsés helyzetben van a Dél-Alföld.

Lajkó Csaba a Geotermikus Szolgáltató Kft. szakembere az M1 – Kék bolygó című műsorában kifejtette, a hidrogeológusok szerint a Dél-Alföldön vékonyabb a földkéreg, ezáltal a hőfeláramlás a mélyből sokkal intenzívebb.

Ezt használja ki egyre több város, köztük Szeged is, ahol sorra cserélik le az intézményekben, ipari és lakóövezetekben a megszokott fűtési rendszert. Decembertől már Szeged egyik legnagyobb épületét, az újszegedi 16 emeletes toronyházat is termálvízzel fűtik, ezáltal mintegy 25 százalékkal kerül majd kevesebbe a lakások fűtése.

A városban az egyetemi épületeket és több önkormányzati ingatlant is termálvízzel fűtenek. A forró vizet előbb légtérfűtésre, a kevésbé meleget padlófűtésre használják, és fürdéshez, mosogatáshoz alkalmas meleg vizet is nyernek belőle.

Lajkó Csaba kifejtette a fűtési szezon elkezdődésével, illetve, amikor hőigény már jelentkezik a fogyasztói oldalon, elindítják a kitermelést, ezzel párhuzamosan a visszasajtolást, és amíg a jó idő be nem köszönt, ez a rendszer körforgásban működik.

A geotermikus rendszer kiépítését egy éve kezdték meg Újszegeden. A szakember szavai szerint 2000 méter talpmélységű termálkutat mélyítettek, amiből 95 Celsius-fokos vízből tudnak kinyerni óránként 80-90 köbmétert. A víz tározótartályba kerül, onnan pedig nyomásfokozó szivattyúkkal szűrés után juttatják a rendszerbe a termálvizet.

Ezzel 12 épületet, köztük az újszegedi sportcsarnokot és uszodát látják el termálhővel. A szinte teljesen lehűlt vízzel télidőben fagy- és hómentesítik a sportcsarnok körüli járdákat, parkolókat és közterületeket. Ezután a termálvizet speciális kutakon juttatják vissza abba a földtani közegbe, ahonnan kinyerték.

Az újszegedi termálkörrel a városrész üzemeltetése évente 30 millió forinttal kerül kevesebbe, a város levegője több mint 2000 tonna szén-dioxidtól mentesül.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Fizetés nélkül kitolta a telepakolt bevásárlókocsit, de ezzel még nem érte be – videó

Lopás vétsége miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki nem aprózta el a bolti...

Milák Kristóf aranyérmes 100 méter pillangón, és ezütérmes a csapatban! Gratulálunk a kimagasló sportteljesítményhez!

Milák Kristóf címét megvédve aranyérmet nyert 100 méter pillangón vasárnap a római úszó Európa-bajnokságon. A szám olimpiai ezüstérmese és...

Légtérellenőrzés ma délután

Légtérberepülést tart a Magyar Honvédség augusztus 15-én a kora délutáni órákban Budapesten, az augusztus 20-i légibemutató előkészítéseként - közölte...

Tömegkarambol tegnap az M7-esen, akik a Balaton felől autóztak, későn értek haza..

Az útinform tegnap, a baleset után felhívta a közlekedők figyelmét arra, hogy aki teheti, a Balatonvilágos csomópontnál hajtson...
facebook