-1.8 C
Budapest
2023. december. 5. kedd

Magyarország olajkincse a termálvíz

Dátum:

Megosztás:

forrás: M1/Kék bolygó

A termálvízzel lehetőségünk van rá, hogy a lakó-, ipari és irodaépületeket helyi energiaforrások felhasználásával fűtsük. A földhő szempontjából különösen szerencsés helyzetben van a Dél-Alföld.

Lajkó Csaba a Geotermikus Szolgáltató Kft. szakembere az M1 – Kék bolygó című műsorában kifejtette, a hidrogeológusok szerint a Dél-Alföldön vékonyabb a földkéreg, ezáltal a hőfeláramlás a mélyből sokkal intenzívebb.

Ezt használja ki egyre több város, köztük Szeged is, ahol sorra cserélik le az intézményekben, ipari és lakóövezetekben a megszokott fűtési rendszert. Decembertől már Szeged egyik legnagyobb épületét, az újszegedi 16 emeletes toronyházat is termálvízzel fűtik, ezáltal mintegy 25 százalékkal kerül majd kevesebbe a lakások fűtése.

A városban az egyetemi épületeket és több önkormányzati ingatlant is termálvízzel fűtenek. A forró vizet előbb légtérfűtésre, a kevésbé meleget padlófűtésre használják, és fürdéshez, mosogatáshoz alkalmas meleg vizet is nyernek belőle.

Lajkó Csaba kifejtette a fűtési szezon elkezdődésével, illetve, amikor hőigény már jelentkezik a fogyasztói oldalon, elindítják a kitermelést, ezzel párhuzamosan a visszasajtolást, és amíg a jó idő be nem köszönt, ez a rendszer körforgásban működik.

A geotermikus rendszer kiépítését egy éve kezdték meg Újszegeden. A szakember szavai szerint 2000 méter talpmélységű termálkutat mélyítettek, amiből 95 Celsius-fokos vízből tudnak kinyerni óránként 80-90 köbmétert. A víz tározótartályba kerül, onnan pedig nyomásfokozó szivattyúkkal szűrés után juttatják a rendszerbe a termálvizet.

Ezzel 12 épületet, köztük az újszegedi sportcsarnokot és uszodát látják el termálhővel. A szinte teljesen lehűlt vízzel télidőben fagy- és hómentesítik a sportcsarnok körüli járdákat, parkolókat és közterületeket. Ezután a termálvizet speciális kutakon juttatják vissza abba a földtani közegbe, ahonnan kinyerték.

Az újszegedi termálkörrel a városrész üzemeltetése évente 30 millió forinttal kerül kevesebbe, a város levegője több mint 2000 tonna szén-dioxidtól mentesül.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ítéletidő tombol Németországban – a kifutópályához fagytak a repülőgépek Münchenben

A bajor főváros repterét órákra le kellett zárni a havazás és a fagy miatt. Az X-en megjelent videó kísérő...

Döbbenetes videó arról, hogy mit okozhat az autó tetején szállított fenyőfa

Hogyan szállítsuk a fenyőt, ha autóval mentünk vásárolni és meglehetősen nagy fát választottunk? Videón magyarázzák el. A karácsonyi fenyő...

Életveszély: a világ legpofátlanabb bliccelőjét fotózták le az 1-es villamos hátulján – videó

Nem mindennapi megoldással utazott valaki a budapesti 1-es villamoson. Egy potyautas a jármű hátuljára kapaszkodott fel, és élvezte...

Mi történt? A közönségkedvenc nem tér vissza a Dancing with the Stars leginkább várt produkciójába

Az egyik produkció nem lesz teljes a Dancing with the Stars szombati döntőjében. A korábbi közönségkedvenc nem vesz...