23.3 C
Budapest
2023. június. 1. csütörtök

Magyarország felszabadítja stratégiai üzemanyag-tartalékait az OMV miatt

Dátum:

Megosztás:

Magyarország felszabadítja stratégiai üzemanyagkészleteinek egy részét, hogy azzal kisegítse az OMV kúthálózatot.

Tekintettel az OMV schwechati finomítójában bekövetkezett üzemzavarra Magyarország megfelelő minőségű és mennyiségű folyékony motorikus üzemanyaggal történő zavartalan ellátása érdekében a biztonsági kőolajtermék készletekből

  • 18 millió liter ESZ 95 motorbenzint és
  • 29 millió liter motorikus gázolajat szabadít fel

– áll a friss Magyar Közlönyben.

A fenti készlethez az OMV Hungária elsőbbségi hozzáférésre jogosult, amely azt kizárólag a magyarországi töltőállomás hálózatában és nagykereskedelmi partnerei részére értékesítheti tovább Magyarország határain belül történő kiskereskedelmi értékesítés céljából – írja a Portfolio.

Az OMV Hungária Kft. a felszabadított készletből értékesítésre kerülő teljes mennyiség 40 százalékát 2022. augusztus 31-ig és 60 százalékát 2022. október 31-ig az MSZKSZ (Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség) részére vissza kell, hogy pótolja, mégpedig a felszabadított készlettel azonos összetételben és az MSZKSZ által meghatározott áron.

Az ügyben a Technológiai és Ipari Minisztérium is közleményt adott ki, ebben azt írják, hogy Ausztriához hasonlóan Magyarország is elérhetővé teszi stratégiai tartalékainak egy részét belföldi felhasználásra, így a schwechati olajfinomító tervezettnél hosszabb leállása ellenére biztosított a magyar üzemanyagellátás.

An OMV AG logo sits on the side of the ethylene plant at the OMV AG Schwechat oil refinery in Schwechat, Austria, on Wednesday, Oct. 21, 2015. OMV, Austrias state-controlled oil and gas company, wrote down its exploration and production assets by about 1 billion euros ($1.1 billion) citing the slump in crude prices. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg via Getty ImagesKép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Az OMV pénteken közölte, hogy új ellátórendszert vezet be, hogy pótolja a keletkezett hiányt, miután a schwechati finomítójában a múlt héten bekövetkezett balesetet során megrongálódott a finomító desztilláló egysége.

A vállalat közölte, hogy még nem tudja megbecsülni, mennyi időbe telik a finomítóban a javítások elvégzése – idézi a Reuters hírét a Portfolio. A lap emlékeztet, a cég múlt héten közölte, hogy az incidens késleltetni fogja a finomító beindítását, miután április óta tart a karbantartás.

Az OMV pénteken jelezte, hogy finomítói hálózatának kapacitásait használja fel a schwechati termeléskiesés pótlására. Emellett maximalizálja egy kisebb nyersolaj-lepárló egység desztillációs kapacitását, ami azt jelenti, hogy az OMV továbbra is képes feldolgozni az Ausztriában termelt összes nyersolajat.

Emellett rövid távú kiigazításokat is fontolgat a schwechati finomító meglévő termelési kapacitásainak további növelése érdekében. Az OMV azt is közölte, hogy együttműködik partnereivel termékek felvásárlása érdekében, hogy pótolja a kiesést.

A hírre az OMV árfolyama tovább esett a pénteki kereskedésben, késő délután 6 százalékos mínuszban járt.

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs
infostart

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Bruce Willis, Kevin Dillon – Táv-felügyelő (Wire Room) – Bruce Willis egyik utolsó filmje – videó

Bruce Willis egyik utolsó filmje, amelyben ismét egy hőst alakít, .. fordulatos, izgalmas esti szórakozás! Teljes film magyarul: Táv-felügyelő (Wire...

Rendkívüli hír! .. Megszavazta az Európai Parlament: Magyarország alkalmatlan az uniós elnökségre

Az állásfoglalást 442 EP-képviselő támogatta, és csak 144 szavazott ellene. Az Európai Parlament csütörtökön megszavazta azt az állásfoglalást, mely...

Az Európai Bizottság és a kínai vezetés is aggódik a mesterséges intelligencia veszélyei miatt

Az EB korlátozásokat vezetett be az MI-eszközök használatára, Kína pedig még szigorúbban tervezi ellenőrizni az internetes adatforgalmat. A ChatGPT...

Megosztó TRIANON

Trianon miért fontos a magyarok egy részének, és a másik részének miért nem? - erre a kérdésre keressük a...