-1.6 C
Budapest
2023. február. 6. hétfő

Magyarország 7,5 milliárd euróját fagyaszthatják be – a tegnapi nap legfontosabb hírei röviden..

Dátum:

Megosztás:

December 20-ig megköthetik a megállapodást a minimálbér jövő évi emeléséről.

Lényegében nem változtatott a magyar korrupcióellenes intézkedések értékelésén az Európai Bizottság, amely továbbra is 7,5 milliárd euró befagyasztását tartja indokoltnak.

Meghatározta az úgynevezett végső menedékes időszak utáni fix áras energia jövő évi tarifáit az MVM Next

***

December 20-ig megköthetik a megállapodást a minimálbér jövő évi emeléséről – mondta az Inforádiónak a Liga Szakszervezetek elnöke. Mészáros Melinda szerint a mértékekről még korai beszélni, ugyanakkor a munkáltatói és munkavállalói oldal javaslatai között szerepel a minimálbér és a garantált bérminimum arányának megőrzése mellett, hogy a bérek reálértékét 2023-ban is meg lehessen őrizni. Az alku jelenlegi állása szerint bruttó 230-235 ezer forint lehet a minimálbér jövőre.

***

Az élelmiszerárstop meghosszabbítására készül a kormány a Portfólió értesülései szerint. A gazdasági portál több forrásból is azt az információt kapta, hogy jövő áprilisig érvényben marad az árkorlátozás, az áruhiánynak pedig szigorúbb ellenőrzésekkel és nagyobb büntetésekkel vennék elejét. Az árstop jelenleg december végéig van érvényben.

***

Lényegében nem változtatott a magyar korrupcióellenes intézkedések értékelésén az Európai Bizottság, amely továbbra is 7,5 millárd euró befagyasztását tartja indokoltnak. Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési biztosa a tagállami nagyköveteknek eljuttatott levélben azt írta, hogy Magyarország pozitív lépéseket tesz a közkiadások átláthatóságának fokozása érdekében, de a korábban kifogásolt hiányosságok, és az uniós költségvetést érintő kockázat továbbra is fenn áll.

***

Az uniós források felhasználásért felelős miniszter továbbra is arra számít, hogy még az idén létrejön a megállapodás az Európai Bizottsággal. Navracsics Tibor a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács ülésén, az Országházban azt mondta: a kohéziós pénzeknél a tárgyalások jelenlegi állása szerint már csak a politikai jóváhagyás kell. Közölte: a források másik része a helyreállítási alaphoz kötődik. Ebben szerepel vissza nem térítendő támogatás és kedvező kamatozású hitel, utóbbi esetleges felvételéről a kormány később dönt.

***

Meghatározta az úgynevezett végső menedékes időszak utáni fix áras energia jövő évi tarifáit az MVM Next. Ez néhány tízezer, NEM magánszemélyt érint, nekik a tervezhetőség érdekében tették közzé a január elsejétől érvényes árakat. A szolgáltatási jogviszony határozott időre szól, az ügyfelek a következő kilenc-tizenkét hónapban fix áron vásárolhatnak földgázt és villamos energiát. A tájékoztatás szerint a megállapított árak elérhetők a cég honlapján.

***

Közösen épít hőszigetelőanyag-gyárat a Masterplast és a Market Építő Zrt. Erről most kötötték meg a stratégiai együttműködési megállapodást. A két cég Magyarországon és Szerbiában épít fel két új, kőzetgyapot hőszigetelő anyagot előállító gyárat. Tibor Dávid a Masterplast elnöke kiemelte, hogy óriási szükség van a régióban hőszigetelő anyagok gyártására a tartósan magas energiaárak miatt.

***

Az uniós piacra évi kétmillió tonna hidrogén érkezhet az Ibériai-félszigetről azon az új zöldenergia-folyosón, amelynek részleteit Alicantéban véglegesítette a spanyol és a portugál miniszterelnök, a francia elnök, valamint az Európai Bizottság elnöke. A projektben két vezetéket építenek fel: egyet Portugália és Spanyolország között 248 kilométer hosszan, 48 hónap alatt 350 millió eurós költséggel. Egy másik vezetékkel kötnék össze a spanyolországi Barcelonát a francia Marseille városával. Utóbbi 455 kilométer hosszan futna a tenger alatt, 56 hónap alatt épülne meg és 2,5 milliárd euróba kerülne.

***

A Magyarországon gyártott védelmi ipari termékek a biztonságot növelik – mondta a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a tárca és a német Dynamit Nobel Defence közötti szerződés aláírása alkalmából tartott rendezvényen úgy fogalmazott: a vegyesvállalat a védelmi ipar újraépítését indítja el. Hozzátette: a magyar haderő kezébe olyan eszközök kerülnek, amelyek a magyar emberek biztonságát garantálják.

***

Európa után világszerte is vezető szerepet tölthet be Magyarország az elektromos autóipari átállásban – közölte: a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Tiszakécskén úgy fogalmazott: Magyarország időben és jól reagált az autóipari forradalomra. A tárcavezető egy német tulajdonú cég. műhelyének és raktárának átadásán arról számolt be, hogy az autó-, gép-, építő- és orvostechnikai ipar számára elektronikai részegységeket gyártó vállalat 1,4 milliárd forintos beruházását az állam 276 millió forinttal támogatta, így hozzájárulva hetven új munkahely létrehozásához.

***

Az iraki elnökkel találkozott a magyar államfő. Novák Katalin történelmi találkozónak nevezte az Abdul Latif Rashid elnökkel folytatott megbeszélést, hiszen magyar köztársasági elnök még sosem járt Irakban. A Sándor-palota tájékoztatása szerint a két elnök egyetértett abban, hogy országaik közös ellensége a nemzetközi terrorizmus. A találkozón szó volt a Hungary Helps programról is, amelyen keresztül Magyarország aktívan részt vesz a legkiszolgáltatottabb társadalmi csoportok megsegítésében.

***

A kárpátaljaiak javára hirdet karácsonyi adománygyűjtést a Magyar Református Szeretetszolgálat. December 20-ig gyűjtenek gyertyákat és elemlámpákat, továbbá a hónap végéig pénz felajánlásával is lehet csatlakozni a programhoz.

***

Egyhangúlag megállapodtak az orosz olaj árplafonjáról az Európai Unió tagországai, így a hordónkénti 60 dollárról szóló lépés már hétfőn életbe léphet. A G7 csoport tagországai is jóváhagyták az összeget. Az Európai Bizottság hangsúlyozta: a tengeren szállított orosz olaj ára felső határának meghatározása csökkenteni fogja Oroszország bevételeit, miközben stabilan tartja a globális energiapiacokat. Oroszország figyelmeztette az uniós országokat, hogy az ársapka bevezetésével saját biztonságukat veszélyeztetik. Ukrajna üdvözölte a hírt, de túl magasnak tartja a megszabott összeget. Kijev 30 dollárt tartana célszerűnek.

***

Mentességet kapott Magyarország az olajársapka alkalmazása alól – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Facebook bejegyzésében azt írta: az uniós tagországok elfogadták az orosz olajra kivetendő árplafont, pedig itt lenne az ideje, hogy Brüsszelben is belássák: az ilyen és ehhez hasonló intézkedések leginkább az európai gazdaságnak fájnak. Szijjártó Péter úgy vélte, az energiahordozók mennyiségének növelésére lenne szükség, mert az csökkentené az árakat.

***

Folyamatos a tűzifa szállítása a szociális tüzelőanyag programban – közölte az Agrárminisztérium. 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kap a téli tüzelőjéhez segítséget, amihez a kormány 5 milliárd forint támogatást biztosít. Emellett a kabinet országszerte hatósági árassá tette a tűzifát, hogy segítse a lakosságot a rezsicsökkentésben. A szociális tűzifa program 2011 óta működik, a támogatási keret azóta az ötszörösére emelkedett. A legtöbb igény eddig a Szabolcs- Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben gazdálkodó erdészethez érkezett.

***

A globális minimumadó bevezetését sürgeti az LMP. Az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerint meg kell adóztatni a külföldi tulajdonú nagyvállalatokat. Kanász-Nagy Máté szerint a fenntarthatatlan és drága orosz gázfüggőség helyett megújuló energiák használatára, azok támogatására van szükség. Jelezte, hogy az LMP TAO módosítási javaslatot fogalmazott meg, amely kétkulcsossá tenné a társasági adó rendszerét. Szerinte a többletbevételből lehetne biztosítani a zöld átállást és a fenntartható energiaellátást.

***

A gyermekeiket egyedül nevelőknek nyújtott többlet támogatásra hívta fel a figyelmet Nagy-Vargha Zsófia, fiatalokért felelős helyettes államtitkár az egyszülős családoknak szervezett Mikulásünnepségen. Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője elmondta, hogy Magyarországon csaknem félmillió olyan gyerek él, aki vagy csak az édesapjával vagy csak az édesanyjával nevelkedik, ez mintegy 300 ezer családot jelent.

***

Svédország kiadta Törökországnak a Kurdisztáni Munkáspárt szakadár kurd szervezet egyik tagját. A férfi még 2015-ben kért menedékjogot Svédországban, miután Törökországban hat évi börtönbüntetésre ítélték. Svédország és Finnország májusban nyújtotta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz, de Törökország kifogásolta a felvételüket arra hivatkozva, hogy menedéket adnak a terrorszervezetnek tartott PPK tagjainak. Stockholm és Helsinki tagadja, hogy fegyvereseknek adna menedéket, de megígérte, hogy együttműködik Törökországgal.

***

Nagy hatótávolságú rakéta-sorozatvetőkkel bővíti védelmi rendszerét Észtország. Az amerikai HIMARS fegyverrendszerek a tervek szerint 2024-ben érkeznek az országba. A 200 millió dolláros megállapodás Észtország eddigi legnagyobb védelmi beruházása. A fegyverek mellett a szükséges kiképzést is biztosítják Észtország számára.A többi balti állam, Lettország és Litvánia vagy már rendelkezik ilyen védelmi rendszerrel, vagy már folyamatban van annak beszerzése.

***

Felkapcsolták a Szent Péter téri karácsonyfa és betlehem fényeit. A közép-olaszországi Abruzzo tartományból érkezett hatvankét éves és huszonhat méter magas jegenyefenyő a 134 lakosú Rosello település környékéről származik. A fények energiatakarékos ledlámpák. A fenyőfa és a betlehem január 8-ig maradnak a Szent Péter téren. December 8-án nemzetközi betlehemkiállítás is nyílik a Szent Péter tér oszlopcsarnokában.

***

Meghalt Hegedűs Zsuzsa volt miniszterelnöki főtanácsadó – értesült a családhoz közel álló forrásból a távirati iroda. 77 éves korában, csaknem egy éve tartó betegség következtében hunyt el. Hegedűs Zsuzsa 1969-ben az ELTÉ-n szerzett bölcsészdiplomát, szociológiából doktorált Párizsban, ahova 1976-ban emigrált, 10 évig nem jöhetett Magyarországra. A szociológus 1969 és 1975 között a Pénzügykutatási Intézet tudományos munkatársa volt, miniszterelnöki megbízottként 2014 és 2022 között dolgozott. Hegedűs Zsuzsa 2009-től a Minden gyerek lakjon jól! Alapítvány kuratóriumi elnöke volt.

infostart nyomán

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Hamburgert csinált áldozataiból, majd eladta idegeneknek (18+)

Az elmúlt évtizedek egyik legborzalmasabb bűnügyének története a következő: Joseph Roy Metheny 1955. március 2-án született az amerikai Baltimore-ban....

Kína: Meteorológiai kutatásokat végzett az amerikai légtérbe tévedt léggömb

Meteorológiai kutatásokat végzett az amerikai légtérbe tévedt kínai léggömb, amely azért tévedt ilyen messze a tervezett útvonalától, mert...

Lelőtték az amerikai légtérben felfedezett kínai hírszerző léggömböt

Az amerikai haderő szombaton megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt, amely az amerikai...

Eddig is rovarokat ettünk, legfeljebb nem tudtunk róla

Hatalmas felhördüléssel fogadta a hazai közvélemény az Európai Bizottság két januári döntését, melyek értelmében a gyártók az EU-ban...