11.1 C
Budapest
2024. február. 23. péntek

Magyarokat fenyegetnek az embercsempészek – videó

Dátum:

Megosztás:

Lövöldözések, robbantások, fenyegetések, prostitúció, bénító félelem – a Magyarország déli határa mellett elhelyezkedő településen járva úgy érezhetjük magunkat, mintha a világ kevésbé biztonságos felén járnánk. A hajdújárási lakosok tehetetlenek az incidensek ellen: fenyegetést követően akár bomba is robbanhat a házuk előtt.

Miért félnek ennyire a magyar–szerb határ túloldalán élők? A megkérdezettek valóban nem tudnak semmit az elmúlt napok, hónapok tragédiáiról, vagy valami oka van hallgatásuknak? – merülnek fel bennünk a kérdések a szerbiai Hajdújárás központjában, ahol a helyi lakosoknál érdeklődünk a közelmúltban az embercsempészek között lezajló fegyveres konfliktusokról. 

Az embercsempészek kifigyelték, hogy egy családfő gyakran panaszkodik a médiának, sűrűn hívja ki a rendőrséget, emiatt figyelmeztetésként dobtak kézigránátokat a házra – állítja egy hajdújárási lakos. Fotó: Havaran Zoltán
Az embercsempészek kifigyelték, hogy egy családfő gyakran panaszkodik a médiának, sűrűn hívja ki a rendőrséget, emiatt figyelmeztetésként dobtak kézigránátokat a házra – állítja egy hajdújárási lakos. Fotó: Havran Zoltán

A boltos a postáshoz, a postás a pékhez, a pék pedig megriadt, sejtelmes arccal a másik boltoshoz küld bennünket a mintegy kétezer lakost számláló település központjában, amikor a biztonsági helyzetről érdeklődünk. Már majdnem feladjuk a kérdezősködést, amikor egy, a posta előtt várakozó nő az iskola felé mutatva a következőt súgja nekünk: „Itt a falnak is füle van, keresgéljenek a falu túloldalán!” 

Fenyegetés embercsempész módra

A település közvetlenül az autópálya mellett fekszik, ide hozzák a bevándorlókat az embercsempészekkel szorosan együttműködő taxisok. Elsősorban ez az oka a migránsok tömeges jelenlétének, akik az elmúlt hónapokban gyakorlatilag heti rendszerességgel lövöldöztek a településen és annak környékén. Legutóbb kedd hajnalban történt fegyveres összetűzés Hajdújárás külterületén, előtte hétfőn lövöldöztek a faluban. Emlékezetes: 

a migránsok augusztusban egy lakott ház előtt robbantottak fel egy kézigránátot, míg júliusban bevonultak egy lakott ház udvarán álló melléképületbe, ahonnan lövéseket adtak le a rendőrökre is. 

A hatóságok a hét elejei lövöldözések után ugyan elszállították a bevándorlók többségét a településről, a történtek fényében mégis megdöbbentő, hogy egyetlen rendőrt vagy katonát sem látunk Hajdújáráson. A környék – amely felé az ismeretlen hölgy küldött bennünket – inkább hasonlít nyaralósorra, mint egy település külterületére: a körzet ritkán lakott, a házak között gyümölcsfa-, szőlőültetvények vannak, s talán még a földút is gyakoribb, mint az aszfalt. A bokros terület, a lakatlan házak ideális búvóhelyet nyújthatnak a migránsoknak, akik közül egyet sem látunk a környéken a déli órákban. Egy otthona kapuját éppen javító férfit szólítunk meg, 

aki csak azt követően kezd mesélni nekünk, hogy többször megígérjük: nem készítünk róla hangfelvételt vagy fotót.

– Akinek a háza előtt a kézigránátok korábban felrobbantak, állítólag szóbeli figyelmeztetést is kapott. Az embercsempészek kifigyelték, hogy a családfő gyakran panaszkodik a médiának, sűrűn hívja ki a rendőrséget, emiatt figyelmeztetésként dobtak kézigránátokat a házra. A történtek óta valami csoda folytán nem nagyon nyilatkozik – meséli a helyi férfi, hozzátéve, hogy természetesen minden hajdújárási tud a lövöldözésekről, de senki nem akar az említett idős emberhez hasonlóan járni a faluban. 

Laposkúszásban a házig

– Az embercsempészek átvették a hatalmat Hajdújáráson. Semmit nem tudunk tenni ellenük. Ezek harcedzett, kemény emberek. Korábban kétszer szerveztek lakógyűlést néhányan, de azt hallottam, hogy őket is megfenyegették, ezért hagytak fel vele – részletezte. A férfi meggyőződése szerint mindehhez az is hozzájárul, hogy néha nem lesz komolyabb következménye a csoportos erőszaknak. Hallomásból tudni véli azt is: albán és dél-szerbiai bűnbandák látják el fegyverrel és lőszerrel az embercsempészeket. Információi szerint a helyi lakosok is üzletelnek az embercsempészekkel. 

Hallani azt is, hogy egyesek tisztes összegért még nőket is szerveznek a migránsoknak.

A környéken szóra bírunk egy másik helyi férfit is. Mint kifejti, a migránsok elsősorban éjjel bukkannak elő, nappal megbújnak a susnyásban vagy a lakatlan házakban. Mint mondja, a legutóbbi lövöldözést követően a szerb hatóságok elszállították ugyan a migránsokat a dél-szerbiai táborokba, de néhány csoportot már a reggeli órákban újra látott a térségben. Korábban ő is tanúja volt egy kisebb lövöldözésnek.

Néhány héttel ezelőtt hangzavart hallottam gyümölcsösöm felől, és kimentem megnézni, mi lehet az, mire lövéseket hallottam a területről.

– A földes út túlsó végén kerestem fedezéket, majd laposkúszásban menekültem vissza a házamig. Talán soha nem féltem még ennyire. Sokkal többször lövöldöznek itt, mint ahányszor a sajtó megírja – meséli a férfi, aki szerint napokon belül ismét hallhatunk majd hasonló eseményekről.

Videó

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ma este egy romantikus vígjáték – Randiguru – videó

Albert (Kevin James), a jámbor könyvelő fülig szerelmes egy hírességbe: az elbűvölő és gyönyörűséges Allegra Cole-ba (Amber Valletta)....

Olcsóbb és teljes körű hozzáférést szeretne az Xbox Game Pass előfizetőknek a Microsoft

Csak azoknak kell a teljes árat fizetniük, akik kitartanak az Xbox-szal rivalizáló játékkonzolok mellett. Folytatódik az Activision Blizzard felvásárlásával...

Brutális állatkínzás Hajdú-Biharban: fejbe lőtt kutyát találtak – 18+

Egy budapesti állatkórházban próbálják megmenteni a püspökladányi kutyát. A püspökladányi Mancsmentő Állatvédő Egyesület a közösségi oldalán osztott meg egy...

Ahogy drágul az üzemanyag, egyre sűrűbben fordul elő, hogy a benzinkúton fizetés nélkül akarnak távozni..

Fizetés nélkül távozni nem csak a boltokból szokás, a szarkák gyakran a benzinkutakat is úgy hagyják ott, hogy...