6.7 C
Budapest
2022. december. 3. szombat

Magyar tűzoltók is mennének Amazónia poklába: már toborozzák a csapatot a mentőakcióra

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Budapest — Lángokban áll a föld tüdejének is nevezett végtelen esőerdő Amazóniában. A mintegy három hete tűzben álló dzsungel sorsa már nem csak helyi kérdés, az egész bolygó jövőjére hatással lehet.

A tragikus ökológiai katasztrófát a magyar tűzoltók sem néznék ölbe tett kézzel, egyikük máris egy felhívást tett közzé a közösségi oldalán.

– Tűzoltó Kollégák Figyelem!!!! Szólok most minden olyan Tűzoltóhoz, akik már nyugdíjasok, illetve még aktívak. Lángokban áll földünk tüdeje, az amazonasi esőerdő. Amennyiben lenne lehetőség kijutni, és ott közös erővel megfékezni a lángtengert, hozzájárulnánk földünk és otthonunk megmentésében. Lenne olyan Tűzoltó aki bevállalná? Időközben Jambrik Rudolf Ezredes Úr vállalta Magyar csapat koordinálását, köszönet érte!!! – szól a felhívásban.

A magyar tűzoltók ugrásra készen. Jambrik Rudolf nyugalmazott tűzoltó ezredes el is vállalná a magyar misszió vezetését

A posztban említett Jambrik Rudolfot a Blikk is megkereste, aki leszögezte: tettre kész tűzoltókból nincs hiány, de egy ilyen misszió alapos felkészülést igényel.

– Számomra nem is kérdés, hogy vállalnám-e, de ez egyelőre egy gesztusértékű felajánlás. Először is egy diplomáciai szintű felkérésre lenne szükség. Jelenleg elsősorban a levegőből oltanak, ezután jöhetnek majd a földi erők a parázslás megszüntetéséhez. Az idő azonban vészesen rohan, miközben percenként egy focipályányi erdő ég el – mondta Jambrik Rudolf.

Jelenleg a levegőből oltanak többnyire, de idővel a földi egységekre is sor kerül / Fotó: MTI EPA

10 tény a Föld tüdejét pusztító katasztrófáról

1. Erdőtüzek mindig is voltak Brazíliában, de egy év alatt drámai módon megnőtt a számuk és a kiterjedésük: míg tavaly percenként egy focipályányi terület vált a lángok martalékává, addig idén már hárompályányi területet pusztít el a tűz minden percben.

2. Az amazonasi őserdő a világ friss oxigénkészletének egyötödét szolgáltatja. Bolygónk összes fajának 10 százaléka él itt. A dzsungel több milliárd fa, 40 ezer növényfajta, több mint 400 féle emlős és 2,5 millió rovarfaj élőhelye.

A NASA által készített képen világosan látni azokat a pontokat, ahol jelenleg is lángokban áll az erdő/ Fotó: MTI EPA

3. Amazóniának brazil területen 20 millió lakosa van, akik közül egymillióan élnek a tűz által fenyegetett területen. Körülbelül 100 törzsnek semmiféle kapcsolata nincs a külvilággal.

4. A tüzeket szinte minden esetben szándékosan okozzák az erdőirtók, akik az állattenyésztésben és a szójatermesztésben érdekeltek. A fákat munkagépekkel kitépik a földből, és a megmaradt csonkokat felgyújtják, mivel a hamu jó talajjavító.

5. A hivatalban lévő brazil elnök, Jair Bolsonaro támogatja az erdőirtókat, mivel a mezőgazdaság fellendítésével akarja rendbe tenni a gazdaságot. Szerinte ehhez joga van, mert a külföld semmit sem tesz az erdők védelméért, miközben ezt elvárja a braziloktól.

Magyar tűzoltók is részt vennének a pokoli tűz megfékezésében / Fotó: MTI EPA

6. A nyugati élelmiszerek 50 százaléka tartalmaz pálmaolajat. Az olajpálma termesztése Amazóniában is hatalmas üzlet, ami megint csak az őserdő felégetésével jár.

7. Az EU soros elnöki tisztét betöltő Finnország szerint mindenki, aki brazil szóját vagy marhahúst vásárol, hozzájárul a katasztrófához, ezért azt szorgalmazzák, hogy tiltsák be a brazil mezőgazdasági termékek behozatalát.

8. Brazília világelső a meggyilkolt környezetvédő aktivisták számát tekintve. Legtöbbjükkel Amazónai hatalmas kiterjedésű, elhagyatott területein végeznek.

A gép egyszerre 70 ezer liter vizet képes a megfelelő helyre szállítani / Fotó: Northfoto

9. A tüzek miatt eddig 228 megatonna széndioxid került a levegőbe – ez megegyezik Németország negyedéves kibocsátásával.

10. Amennyiben a szén-dioxid kibocsátása meghaladná az őserdő növényzete által termelt oxigén mennyiségét, akkor a most még a föld klímaberendezéseként működő Amazónia szavannává válna, és fűteni kezdené bolygónkat.

A Supertankert erdő- és bozottüzek kapcsán szokták bevetni. Most az Amazonasban van / Fotó: Northfoto

Bevetik a nagyágyút

A világ számtalan pontján bevetették már, most pedig az Amazonashoz is megérkezett a világ legnagyobb tűzoltó-repülőgépe, egy Boeing 747-400-asból átalakított jármű, a Supertanker. A nehezen megközelíthető helyeken keletkezett és a gyorsan terjedő erdő- és bozóttüzek megfékezésére kiválóan alkalmas az óriásgép, amely egyszerre több mint hetvenezer liter oltóanyagot vagy vizet képes szállítani és a megfelelő helyszín felett kiengedni.

Forrás: Blikk.hu

Fotó: MTI EPA

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

A Doktor, a Gyűjtő, a Tál és az Álarcos – Íme, a Schadl-ügy lehallgatási anyaga: a lehallgatók vagy viccesek, vagy éhesek voltak, amikor a...

Büntető ügyek befolyásolására kért több tízmillió forintokról, de százról is szó esik azokban a beszélgetésekben, amelyeket a szakszolgálat...

Az oroszok üzentek: még soha nem volt ennyire közel az atomháború – videók

Az orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy jövőre jelentősen növelik a katonai kiadásokat, felpörgetik a hadiipart és különös figyelmet...

Félelmetes ragadozó piráját találtak a Sebes-Körösben – videó (látványetetés)

Az elpusztult példányra Nagyváradon bukkantak. lpusztult vöröshasú piráját (Pygocentrus nattereri) találtak Nagyváradon a Sebes-Körösben – közölte pénteken az Ebihoreanul.ro bihari...

Tragédia! Elhunyt Varga Tímea kutyája, gyertyát is gyújtott érte e temetőben..

Borzalmas ami történt! A temetőben teljesen összetörve fotózták le Vajna Tímeát Vajna Tímea teljesen összetört ugyanis férje Andy Vajna...