-1.9 C
Budapest
2023. február. 9. csütörtök

Magyar kutatás: boldogabbak a gyerekek a szüleiknél, és az anyák jobb szülők – hanganyag

Dátum:

Megosztás:

A Corvinus Egyetem közelmúltban megjelent kutatása szerint a fiataloknak sokkal többet jelent az érzelmi biztonság, mint a jó anyagi helyzet. A szülők élettel való elégedettsége a gyerekekre is nagyban kihat.

A kutatásban azt néztük, hogy vajon a fiatalok és szüleik elégedettsége a környezetükkel kapcsolatban mennyire hasonlít egymáshoz.

Az egyik kérdés arról szólt, hogy a szülői minőség, az együtt töltött idő alapján mennyire öröklődik át a fiatalra a szülő szubjektív jóllétének a szintje – mondta Nagy Beáta, a Corvinus Egyetem egyetemi tanára.

A kutatásból kiderült: erős a kapcsolat a gyermekek és a szülők jólléte között. Amennyire elégedett a szülő a lakókörnyezetével vagy a jövőbeli kilátásával, hasonlóan elégedettek a fiatalok is. Megállapították azt is, hogy a fiatalok elégedettebbek az életükkel. Nagy Beáta szerint ez azért fontos, mert

nemzetközi összehasonlításban Magyarország nagyon rosszul áll a szubjektív jóllét szintjével.

Kimutatták azt is, hogy a gyermekek jóllétét nagyban emeli, ha számíthatnak a szüleikre. A szakértő szerint ebben nincs szerepe az anyagi tényezőknek.

A kérdések közt olyanok szerepeltek, hogy például ott van-e a szülő, amikor a gyerek beteg, milyen értékek szerint neveli, vagy érezteti-e, hogy fontos a gyermek számára, ott van-e az élet fontos eseményén a szülő, vagy elfogadja-e a gyerekét úgy, ahogy van. Megkérdezték, hogy lehet-e hozzá fordulni, ha bosszús, szán-e időt a szülő a beszélgetésre, és tudja-e egyáltalán, hogy mi történik a gyerek életében.

A legfrissebb hírek itt!

A kutatásból többek közt az is kiderült, hogy amikor a gyerekek jó véleménnyel voltak a szüleik szülői teljesítményéről, akkor ez hozzáadott az ő jóllétük szintjéhez. Azt is megállapították, hogy

a gyerekek az anyák szülői teljesítményét jobbnak ítélték meg, mint az apákét.

A szakértőt meglepte, hogy az anyáknak a családban betöltött szerepe mennyivel nagyobb teljesítményt igényel. Bár szerinte sokat beszélünk az anyaság fontosságáról, ennek elismerése hiányos, mert a jelenlegi társadalmakban gondozási krízis van, és egyre több feladat hárul az anyákra.

“Nagyon nem mindegy, hogy milyen jóléttel bírnak ezek az anyák, és mit örökítenek át a gyerekeikre” – tette hozzá Nagy Beáta.

Nyitókép: pixabay

Kapcsolódó hang

infostart

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Mindkét lábát amputálni kellett az olimpiai bajnoknak

Mindkét lábát amputálni kellett a korábbi orosz műkorcsolyázó Roman Kosztomarovnak, aki 2006-ban jégtáncban téli olimpiai aranyérmet szerzett. A többszörös...

Nagyon rossz irány: az ukránok orosz területek célbavételét emlegetik, az oroszok ultimátumot adtak az USA-nak

A Mandiner is megírta: az oroszok ultimátumot adtak az USA-nak. „Az orosz félnek nem áll szándékában eltűrni az amerikai nagykövetség...

Az EP-jelentéstevője szerint Magyarország veszélyt jelent az EU-ra a nagy orosz befolyás miatt

Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti politikus szerint Magyarország veszélyt jelent az EU-ra a nagy orosz befolyás miatt. Szerinte a magyar...

Megtalálták az elveszett várost az óceán mélyén – videó

A Közép-atlanti gerinctől nyugatra, az óceán mélyén tornyok csipkézett tája emelkedik ki a homályból. Krémszínű falaik és oszlopaik kísérteties...