2.2 C
Budapest
2023. február. 5. vasárnap

Magyar gazdaság: több hazai és külföldi elemző is javította előrejelzését

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Clipboard115 1024x576

Forrás: Duna Híradó | 2015. 03. 07. 18:38:41

Pénteken kiderült, hogy még az előzetesen számoltnál is jobban nőtt a gazdaság 2014-ben.
Több hazai és külföldi elemző is javította a magyar gazdasággal kapcsolatos előrejelzését, miután pénteken kiderült, hogy még az előzetesen számoltnál is jobban nőtt a gazdaság 2014-ben. Van olyan londoni bankcsoport, amelyik a tavalyi 3,6 százalékos GDP növekedés után, már idénre is 3 százalékhoz közeli eredményt vár. A hitelminősítők egyelőre kivárnak.

Most már mindenki szerint feljebb kéne minket minősíteni. Meggyőző érvek szólnak Magyarország idei felminősítése mellett – így írtak pénteken az internetes hírportálok arról, hogy londoni Morgan Stanley bankcsoport elemzőstábja szerint a magyar gazdaság olyan teljesítményt nyújtott az elmúlt időszakban, ami okot adhat arra, hogy a nemzetközi hitelminősítők kedvezőbb kategóriába sorolják. Az angol elemzők szerint az Európai Bizottság előrejelzésénél is kedvezőbb lesz a magyar gazdaság növekedése: idén 2,9, jövőre pedig 2,3 százalék. Azt is írták, hogy a magyar gazdaság több alapmutatója javult.

A várakozásokkal ellentétben egyelőre nem döntött a Moody’s a magyar gazdaság felminősítésről. A következő időszakban azonban több hitelminősítő napirendjén is szerepelhet a besorolás kedvező felülvizsgálata. Ezt erősíti az a tény is, hogy pénteken kiderült, a korábban vártnál nagyobb mértékben, éves összehasonlításban 3,6 százalékkal növekedett a GDP. Az utolsó negyedévben például 3,4 százalék volt az emelkedés mértéke, ami a legnagyobbnak bizonyult az Európai Unióban

Történelmi áttörésnek nevezte Orbán Viktor egy pénteki rendezvényen, hogy tavaly úgy tudott növekedni a magyar gazdaság, hogy közben nem adósodott el. A miniszterelnök kiemelte, a foglalkoztatás növekedése mellett olyan gazdasági ágazatok is jól teljesítettek, amelyek döntően magyar kézben vannak: így például az építőipar, a kereskedelem, a turizmus, a mezőgazdaság vagy a szállítás. “Most itt van mögöttünk egy év, a 2014-es év, amiből úgy tűnik, hogy sikerült a magyar gazdaságon belül olyan változásokat elérni, szerintem elsősorban a foglalkoztatás növelése volt ilyen, amely lehetővé tette, hogy európai uniós átlagot kétszer, háromszor meghaladó növekedésünk legyen, anélkül, hogy nőtt volna Magyarország eladósodása, sőt úgy, hogy közben az eladósodásunk szintje csökkent” – mondta Orbán Viktor, miniszterelnök.

A kormányfő hozzátette: a magyar gazdaságnak úgy sikerült gyarapodnia, hogy a legfontosabb exportpiacon, az Európai Unióban jóval lassabb volt a bővülés. A miniszterelnök fenntarthatónak nevezte a gazdasági növekedést, és azt mondta, idén meghaladhatja a költségvetésben előirányzott két és fél százalékot.

A Híradónak nyilatkozó elemző szerint tovább folytatódhatnak a pozitív folyamatok a magyar gazdaságban. Németh Dávid azt mondta: a nemzetközi elemzők és a befektetők már elismerik az elmúlt időszak eredményeit. “Fontos, hogy ők is úgy látják, hogy a magyar gazdaság az már növekedni tud és ilyen szempontból, hogyha megnézzük, hogy a piacon ők hogy viselkednek, akkor már szinte befektetési kategóriájú országnak tekintik az országot. Tehát ilyen szemszögből azt kell mondani, hogy nincs is akkora jelentősége a felminősítésnek. Persze más szempontból nagyon fontos lenne, hiszen többletgazdasági növekedést adna az ország számára” – mondta Németh Dávid, a K&H vezető elemzője.

Az elemző szerint Magyarország felminősítése legkésőbb az év második felében megtörténhet.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Visszavágott a Ferencváros a Bietigheimnak, és továbbjutott a BL-ben

Továbbjutott a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportköréből a Ferencváros, miután nagyon fontos találkozón begyűjtötte a két pontot a...

Elütött egy embert a metró, nem járt az M2-es

Deák Ferenc tér és a Déli pályaudvar között a baleset miatt pótlóbusz közlekedett. Az Infostart úgy tudja, hogy a...

Örökre eltűnhet az útlevél az életünkből

A biometrikus azonosításé lehet a jövő a papír alapú útlevelek helyett. A technológia és az adatbiztonság fejlődése révén ma...

41 centimétert billent meg a Balaton – fotók

A viharos szél "halmozta fel" a tó vizét az egyik oldalon. Az Időkép vette észre az Országos Vízjelző Szolgálat adataiban,...