-0.5 C
Budapest
2023. március. 29. szerda

Magyar felfedezés – Kisbolygó robbant fel pár órája a Föld légkörében

Dátum:

Megosztás:

 

Felrobbant egy kisbolygó a Föld légkörében. Az ember méretű égitestet néhány órával korábban egy magyar csillagász, Sárneczky Krisztián fedezte fel. A felfedezés jelentőségéről, körülményeiről és a kisbolygóról a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója beszélt.

„Vasárnapról hétfőre virradóra Sárneczky Krisztián magyar csillagász, a Piszkéstetői Obszervatóriumból, a Mátrából egy dedikált keresőprogram keretében fölfedezett egy kisbolygót, amiről fél-egy órán belül kiderült, hogy hétfőn hajnalban ütközni fog a Földdel” – mondta el az InfoRádiónak Kiss László csillagász, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.

https://twitter.com/i/status/1625050868490940416

A felfedezéskor a Földtől nagyjából negyedmillió kilométerre, tehát már a holdpályán belül tartózkodott a kőszikla. A számításoknak megfelelően magyar idő szerint reggel 4 óra környékén valóban be is csapódott a kisbolygó a La Manche csatorna térségében.

A legfrissebb hírek itt!

A fénye bevilágította az éjszakát Dél-Nagy-Britanniában, Északnyugat-Franciaországban, de még Brüsszelből szép videó felvételek készültek. A kisbolygó végül egy telihold fényességű légköri robbanással végezte útját.

https://twitter.com/i/status/1625072736283361280

Kiss László szerint a dolog jelentőségét az adja, hogy az elmúlt húsz évben hétszer sikerült kisbolygót becsapódás előtt fölfedeznie a csillagászoknak, ebből három az elmúlt 11 hónapban következett be, és ebből kettő Sárneczky Krisztián nevéhez fűződik.

„Mondhatjuk azt, hogy ez egy olyan terület, amiben a magyar csillagászok – kiemelten Sárneczky Krisztián abszolút a világ élvonalában van”

– mondta Kiss László.

Mint mondta, amikor az előző kisbolygó tavaly március 11-én becsapódott, a bulvársajtó „fél zsiráf” méretűnek könyvelte a 3-4 méteresre becsült a 2022 RB5-öt. A mostani bolygó végső elnevezése 2023 CX1 jelzés volt, és mivel nem tudják, hogy pontosan milyen összetételű volt,

a tűzgömb robbanása alapján egy emberméretű, 1-2 méter átmérőjű kőszikla lehetett.

A felfedezés mutatja, hogy az ennél nagyobb égitestek „nagyot tudnak ütni” az 1-2 méteres és a 10-20 méteres tartományra már oda kell figyelni. A csillagász emlékeztetett: február 15-én lesz a cseljabinszki meteoritjelenség tíz éves évfordulója. Akkor a mostaninál nagyjából tízszer nagyobb égitest robbant fel az orosz Cseljabinszk város fölött. A hangrobbanás több ezer ablaktörést, és több ezer ember sérülését okozta.

A legfrissebb hírek itt!

Kiss László hangsúlyozta: a tény, hogy már előre is tudjuk jelezni a becsapódást, mutatja, hogy a Föld kozmikus védelme komoly űrcsillagászati, űrkutatási, föld kozmikus-térség monitorozási feladat is. Egy 2016-2020 között zajló uniós beruházásnak köszönhetően Piszkéstetőn egy fejlett digitális képalkotó rendszer jött lére. A nagyjából egymilliárdos befektetéssel a Piszkéstetői Obszervatórium a Föld kozmikus védelmét ellátó távcsőrendszerek élvonalába került. A felfedezésben ugyanakkor benne van Sárneczky Krisztián 25 éves tapasztalata, észlelői gyakorlata is.

Fotó: piszkesteto.konkoly.hu.
Fotó: piszkesteto.konkoly.hu.

A csillagász megjegyezte, hogy az amerikai monitorozórendszereknek esélyük sem volt felfedezni a kisbolygót, hiszen ott még nappal volt, „tehát igazából ténylegesen szükséges minden földrajzi hosszúságon elhelyezni ilyeneket”. Sárneczky Krisztián felfedezése azt mutatja, hogy szükséges további fejlesztés.

Kiss László szerint a történteknek furcsa iróniát kölcsönöz, hogy szerdán érkezik az Európai Űrügynökség űrbiztonsági delegációja, hogy felmérjék a magyarországi szaktudást. Úgy véli, fel tudja ajánlani a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontnak a kisbolygó fölfedező kapacitásait, mert „Európában még egy ilyen sikeres program rajtunk kívül nincsen”.

A legfrissebb hírek itt!

A hétfő hajnalban becsapódott kisbolygó nem okozott bajt, mert nagyjából 60-80 kilométeres magasságban egy nagy robbanás keretében szétesett. Arra van esély, hogy kisebb meteoritkövek elérték a földfelszínt, de a Föld 10-20 méter átmérőjű légköre kellő védelmet biztosít. Ha pár kő leesik, az még sok vizet nem zavar, „ha csak vízbe nem esik”, de a 30-40 méteresek már képesek átverekedni magukat a földi légkörön, és közvetlenül lakott településre zuhanva akár katasztrófát is okozhatnak. „Ilyenek szerencsére tíz évente vannak, de ezeket is azért jó lenne előre tudni” – utalt a fejlesztések fontosságára Kiss László csillagász.

Nyitókép: Piszkéstetői obszervatórium, piszkesteto.konkoly.hu.

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Leonardo DiCaprio; Jonah Hill; Matthew McConaughey; Margot Robbie; – A Wall Street farkasa – videó (18+)

A pénz sosem elég. Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) becsületes tőzsdeügynökként kezdte pályafutását, de az amerikai álom őt is...

Szijjártó Péter: Magyarország és Lengyelország nemet mondott az európai földgázrendeletre

Az uniós tagállamok arról szavaztak, hogy meghosszabbítsák-e azt a rendeletet, amely előírná az EU-n belül a földgázfelhasználás csökkentését. Korábban...

Bejelentés: hamarosan lép a kormány a fúrt kutak ügyében

Csökkenteni fogják azoknak a korábban szabálytalanul létesített kutaknak az engedélyezési költségét, amelyeket nem öntözésre, hanem háztartási célra használnak...

Új helyen bukkant fel és rekorder lett M237, a vándorló farkas – itt a teljes útvonala

Immáron a legnagyobb távolságot dokumentáltan megtevő farkas Európában az a példány, mely tavaly nyáron Svájcból indult, a napokban...