6.3 C
Budapest
2023. március. 28. kedd

Magyar állatmentő döbbenetes állítása az életveszélyes házi kedvencekről – Pár száz euróért megrendelhető a halál!

Dátum:

Megosztás:

Virágzik az illegális állatkereskedelem hazánkban, legalábbis ezt tapasztalja a neves vadállatbefogó, Both Zoltán, aki munkája során számos olyan egzotikus állatot gyűjtött be, melyeknek semmi keresnivalójuk nem lenne a magyar köztereken.

– Pár kattintással a neten, egy kis alapfokú angoltudással vagy egy jó fordítóprogrammal pillanatok alatt bárki hozzájuthat egy kobrához, csörgőkígyóhoz, bármilyen méregölő állathoz – szögezte le rögtön a beszélgetés elején Both Zoltán. Ki tart otthon emberi életre veszélyes ragadozót? A vadállatbefogó szerint a 16 évesektől kezdve egészen a 40-esekig egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a veszélyes állatok.

Divattá vált a veszélyes állatok tartása, mert lehet vele dicsekedni a haveroknak. Gyakorlatilag pár száz euróért megrendelhető a halál.

– mondta Both Zoltán. – A baj ugyanis pillanatok alatt megtörténik azoknál, akik nem értenek ezekhez az állatokhoz. A szomszédos országokból 150 euróért, vagyis körülbelül 50-60 ezer forintért vehetsz magadnak méregölő állatot. Még egy mobiltelefon is többe kerül ennél egy fiatalnak, akik előszeretettel vásárolnak például kígyókat, mert az „menőbb”, mint egy kutya vagy macska – mesélte lapunknak a vadállatbefogó.

Bár a méregölő állatok tartása engedélyhez, szakirányú végzettséghez és egy sor szigorú szabályhoz kötött, a vásárlókat még ez sem riasztja vissza. Both szerint ráadásul a határon könnyedén bejuttatják az állatokat ellenőrzés hiányában. Mivel nincs szaguk, nem hangosak, ezért ahogy fogalmazott: „még szomszéd se jön rá, hogy a mellette lakó házban egy vitrinben kobrát tartanak.”

Both Zoltán vadállatbefogónak sok munkája akad, nem mindenki képes ugyanis bánni az egzotikus állatokkal Both Zoltán vadállatbefogónak sok munkája akad, nem mindenki képes ugyanis bánni az egzotikus állatokkal

– Mielőtt méregölő állatot vásárol valaki, érvényes szavatosságú ellenszérumot kell beszereznie. Ez akár több millió forintba is kerül. Amennyiben baleset történik, és nincs otthon ellenszérum, úgy az adófizetők pénzén hozatnak Ausztriából vagy Franciaországból ellenszert. Persze ha felépül az illető, fizetnie kell. Ha felépül – folytatta Both, aki szerint az illegális állattartók nehezen buknak le.

– Általában csak akkor lehet őket elkapni, ha a közösségi oldalakon hencegnek a szerzeményeikkel, vagy valaki értesít bennünket. A hívások 99 százaléka azonban alaptalan. Az utóbbi pár évben az aligátorteknősökből fogtam sokat, idén kettőt. Semmi keresnivalójuk sincs magángyűjteményekben. Közterületen inkább azokkal a kígyókkal lehet találkozni, amik állatkereskedésben is beszerezhetők. Mindennemű állat tartása azonban felelősséggel jár. Legyen szó kutyáról, macskáról, hörcsögről vagy egy pitonról. Sokan azt sem tudják, hogy a kígyók élő állatokkal táplálkoznak. Amikor ráun a gyerek, a szülőre marad a gondozása, de undorodik tőle, így inkább kidobja az utcára, mintha nem is lett volna – tette hozzá.

Ilyenkor riasztják Both Zoltánt, aki befogja az állatot, ami később vadasparkba vagy állatkertbe kerül.

Gondoljuk át alaposan

  1. Részletesen szabályozzák az adott állat tartásának tárgyi feltételeit Vásárlás előtt tájékozódjon!
  2. Alaposan gondolja át, milyen állatot vesz maga mellé. Egy kígyó 15-20, míg egy teknős akár 60 évig élhet. Ez idő alatt Ön tartozik felelősséggel az állatért!
  3. Megbízható forrásból szerezze be a különleges állatot!
  4. Rendelkezze engedélyekkel, amennyiben szükséges az állat tartásához!
  5. Ha veszélyes állatot tartunk, akkor fel kell erre hívnunk jól látható módon, például táblával a környezetünk figyelmét is erre.

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu

Fotó: Grnák László

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Egy félidő alatt elintézte a magyar válogatott a bolgárokat! .. Szép volt fiúk!

Győzelemmel kezdte szereplését a magyar labdarúgó-válogatott a 2024-es Eb selejtezőiben. Az első félidőben szerzett három góllal 3-0-ra nyert...

Любовное письмо!

Моя дорогая любовь, Акерке! Я рад тебя видеть! Ты женщина моей мечты, ты Солнце, Луна, Звезды, Ты Хорошая, Красивая,...

A Deutsche Welle hivatkozva egy amerikai szakértő által mondottakra, ezt írja..

Amerika selejtes fegyvereket küld az ukránoknak, mert Washington el akarja kerülni az eszkalációt at oroszokkal.. Washington el akarja kerülni...

Kampánypénzek: eddig soha nem látott visszaélésekre bukkanhatott az Állami Számvevőszék

Annyira összetett finanszírozási gyakorlatot tárt fel a hatóság, hogy egy év alatt sem ért a végére a pártok...