13.2 C
Budapest
2024. február. 28. szerda

Magukra maradtak a sztrájkra készülő mozdonyvezetők

Dátum:

Megosztás:

Kicsi rá az esély, hogy elérik céljukat a mozdonyvezetők a jövő hétfőtől határozatlan időre meghirdetett munkabeszüntetéssel.

A MÁV-Start elutasítja a mozdonyvezetők tavalyi évre vonatkozó bérkövetelését, és jogszerűtlennek tartja a meghirdetett sztrájkot, ennek megállapítása érdekében a vasúttársaság a bírósághoz fordult.

Ha a bíróság ennek helyt ad, nem sztrájkolhatnak a mozdonyvezetők. A VG.hu információi szerint a sztrájktól és a követelésektől a vasutas szakszervezetek többsége is elhatárolódik. Ha mégis sor kerül a munkabeszüntetésre, akkor sem kell jelentős fennakadásoktól tartaniuk az utasoknak.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Egyelőre kérdéses, hogy megtarthatják-e a szeptember 5-től határozatlan időre meghirdetett munkabeszüntetést a mozdonyvezetők. A Mozdonyvezetők Szakszervezete augusztus 25-én jelentette be, hogy az eredetileg március 10-re hirdetett, ám végül elhalasztott sztrájkot mégis megtartja, mivel bérkövetelésüket továbbra is elutasítja a vasúttársaság.

mozdonyvezetők,sztrájk
Ha sztrájk jön, akkor is közlekedniük kell a legnépszerűbb járatoknak. Fotó: Knap Zoltán

A MÁV-Start jogszerűtlennek tartja a sztrájkot, ezért bírósághoz fordult. Ha a bíróság – szemben a márciusi sztrájkkal – ezúttal a munkáltatónak ad igazat, jogszerűen nem tartható meg a jövő hétfőtől tervezett munkabeszüntetés.

Nem csak a bérvita mérgesítette el a viszonyt

A Mozdonyvezetők Szakszervezete tavaly novemberben kezdeményezett kollektív munkaügyi vitát, mivel a MÁV vezetése nem volt hajlandó érdemben tárgyalni a mozdonyvezetők bárköveteléséről.

Az érdekképviselet szerint tavaly nem emelkedett a mozdonyvezetők bére, így az inflációt is figyelembe véve csökkent a munkavállalók fizetésének vásárlóereje. Az érintettek ezért a reálkereset-csökkenés ellentételezésére kompenzációt szerettek volna a vasúttársaságtól.

A MÁV vezetése kezdetektől visszautasította a bérkövetelést. A vállalat álláspontja szerint tavaly nyáron a szakszervezetekkel megkötött, három évre szóló bérmegállapodás az irányadó, így nincs helye egyéb követelésnek.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete nem írta alá a bérmegállapodást, ugyanakkor a kollektív szerződéskötésre jogosult szakszervezetek elfogadták a 2021-es, 2022-es és 2023-as évekre szóló, alapbérfejlesztést is tartalmazó egyezséget.

Korábban a Magyar Nemzet arról írt, nem csak a bérvita keltett feszültséget a képviselet és a munkáltató között. A tavaly nyári megállapodás érvényességéről eltérő az álláspont a munkáltató és a szakszervezet között:

nincs egyetértés arról, hogy a mozdonyvezetőket tömörítő képviseletnek van-e érdemi beleszólása a csoportszintű kollektív megállapodásba.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A munkáltató szerint a Mozdonyvezetők Szakszervezete nem jogosult a bérmegállapodás megkötésére, így nincs jelentősége, hogy az egyezséget nem írták alá, mivel a többi erre jogosult szakszervezet elfogadta azt.

Magukra hagyott mozdonyvezetők

A 2021 nyarán megkötött bérmegállapodást ugyanakkor a többi érdekképviselet aláírta, így nem tudnak szolidaritást vállalni a mozdonyvezetőkkel és a sztrájkhoz sem csatlakoznak.

A VG.hu információi szerint a vasútnál jelen lévő képviseletek közül sem mindenki ért egyet a tervezett sztrájkkal. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a mozdonyvezetők csak maguknak akarnak bérkompenzációt kiharcolni, a többi vasúti dolgozó bérrendezése nem szerepel a követeléseik között. Fontos az is, hogy a legtöbb szakszervezet és a MÁV abban egyetértenek, hogy be kell tartani az érvényes bérmegállapodást, így annak lezárása után utólag nincs helye követelésnek.

A Mozdonyvezetők és Motorvonatvezetők Szakszervezete közleményében elhatárolódott a sztrájkra készülő szakszervezettől, és minden olyan megmozdulástól, amely a mostani gazdasági, energetikai válságban a vasút – mint alapvető és fenntartható közlekedési rendszer – működését sérti vagy veszélyezteti.

Az utasok többsége sem vállal szolidaritást

A közösségi oldalakon olvasható kommentek és vélemények arra utalnak, hogy az utasok, és a nem vasutas munkavállalók többsége nem támogatja a mozdonyvezetők sztrájkját. Ennek oka, hogy egy mozdonyvezető átlagfizetése meghaladja a 800 ezer forintot, vagyis bőven az átlagkereset feletti a keresetük.

mozdonyvezetők,sztrájk
Fotó: Knap Zoltán

MÁV pedig arra emlékeztetett, a mozdonyvezetők felelősségteljes munkájának jelentőségét a javadalmazásukban is kiemelten elismerik. Keresetük 2016 óta több mint 60 százalékkal növekedett a tavalyi év végéig. Az idén év elején megvalósított 10 százalékos béremelés tovább növelte járandóságukat.

Ennek eredményeként a mozdonyvezetők a MÁV csoporton belül és a teljes nemzetgazdaságban is kiemelkedő mértékű havi átlagkeresete meghaladja a 800 ezer forintot.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Emellett júliusban előrehozott, egyszeri, egyösszegű kifizetésben részesült a vállalatcsoport minden munkavállalója, köztük a mozdonyvezetők is.

A jövőről már mindenki szívesebben tárgyalna

A 2021-es bérmegállapodás értelmében idén került sor a tavalyi évre megállapított alapbéremelésre is, így januártól átlagosan 10 százalékkal nőtt minden vasutas keresete. A megállapodás 2023-ra ugyanakkor csak 5 százalékos bérfejlesztést tartalmaz.

Nemcsak a vasútnál, de szinte minden állami közszolgáltató vállalatnál hasonló megállapodások jöttek létre. A jelentősen megugró, egyes becslések szerint a következő hónapokban a 20 százalékot is elérő háborús infláció miatt a béremelések ellenére is jelentős reálbércsökkenés éri az állami végek munkavállalóit.

A szakszervezetek ezért már kezdeményezték az infláció ellensúlyozása érdekében bérkompenzációról, esetleg a bérmegállapodás felülvizsgálatáról, kiegészítéséről szóló egyeztetések elindítását a munkáltatóknál.

Mozgásban maradna az ország

Ha szeptember 5-től sztrájkba lépnének a mozdonyvezetők, akkor sem kell komoly járatkimaradásoktól, vagy – hasonlóan a 2009-es vasutassztrájkhoz – a fél ország megbénulásától tartani.

Ennek oka egyrészt az, hogy nem csatlakozna minden mozdonyvezető a sztrájkhoz és a többi vasutas sem tervez munkabeszüntetést. Másrészt a Munka törvénykönyve értelmében a vasútnál is meg kell állapodni a még elégséges szolgáltatásokról.

Ha márciusban megtartották volna a sztrájkot a mozdonyvezetők, akkor mindössze reggel 9 óra és délután 3 óra között maradtak volna ki járatok, vagyis abban az időszakban, amikor egyébként is kevesebben utaznak.

Nincs politikai szándék

Noha a mozdonyvezetők bérharcának támogatottsága meglehetősen alacsony, a VG.hu szakszervezeti forrásokból úgy tudja,

a kilátásba helyezett sztrájk mögött nem áll politikai szándék és nem célja a képviseletnek a munkáltatóval szembeni ellenállás sem.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A képviseletek ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy hiányos a munkaadó és a munkavállalók közötti kollektív megállapodások megkötésének jogosultságáról szóló szabályozás, amely több ponton is eltérően értelmezhető.

A márciusra meghirdetett sztrájktól a szakszervezet végül elállt. Az okok közül kiemelték a háborút, az országgyűlési választások közeledtét, valamint azt, hogy a MÁV ígéretet tett a tárgyalások folytatására, amelyet végül a munkáltató nem tartott be.

vg

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ma este egy izgalmas thriller, Mel Gibson főszereplésével – Vonalban vagy – videó

Elvis (Mel Gibson), a népszerű műsorvezető megdöbbentő hívást kap, amelyben egy ismeretlen személy azzal fenyegetőzik, hogy élőadásban megöli...

Demeter Szilárd lett a Nemzeti Múzeum főigazgatója

Demeter Szilárd lesz a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és létrejön a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ – jelentette be...

Milyen anyagú szőnyeget válassz?

Összeszedtük a legfontosabb szempontokat. A nappali szőnyegének kiválasztása jelentősen befolyásolhatja a tér hangulatát. Számtalan lehetőség áll rendelkezésre, az anyagtól...

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége gyakran korlátozza a mesterséges intelligencia (MI) fejlődését.

Különösen a bőrbetegségek esetén nehéz megszerezni a jó minőségű, címkézett adatokat. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP...