26.2 C
Budapest
2023. szeptember. 21. csütörtök

Magányosan is telhet tartalmasan a karácsony

Dátum:

Megosztás:

A karácsonyt a legtöbben a szeretteik körében meghitt ünnepléssel töltik, sokaknak azonban idén is csak a magány lesz a „társa”.

Ebben az időszakban az egyedül lévők és környezetük egyaránt tehetnek a depresszív tünetek csökkentéséért, valamint azért, hogy az ünnep tartalmasan teljen.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Az ünnepi időszak a boldogság mellett terhet is jelenthet. Van, akinek az ajándékvásárlás, a főzés, az utazás a stressz fő forrása, de vannak, akikből a család és a társaság hiánya váltja ki a szorongást.

„A karácsony nagyon sok embernek kevésbé örömteli, mert van egy olyan elvárása, hogy mindenkinek mosolyogni kell és boldognak kell lennie. Főleg azok vannak nehéz helyzetben, akik nem tudnak megfelelni ezeknek az elvárásoknak, hiszen nincsenek rokonaik vagy közeli ismerőseik, akikkel ünnepelhetnek” – mondta Makai Gábor klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta a hirado.hu-nak.

Kiemelte: ebben az időszakban az egyedül lévők többször szembesülnek kudarccal, így a karácsony felerősíti a depresszív tüneteket és a magányosság érzését. Ezek az emberek ilyenkor elkezdenek befelé fordulni, mert ráébrednek, hogy nincs senkijük.

A magányosság állapot, az egyedüllét döntés

Makai Gábor szerint sokan ilyenkor pánikszerűen ismerkedni kezdenek, társkereső oldalakon regisztrálnak, mert érzik, hogy egyedül lesznek a közelgő ünnepek alatt. „Önös cél a magányosság érzése elől való menekülés. Ott van bennük a kapcsolódási igény, de ezek a fellángolásokra épülő kapcsolatok szinte mindig rövid életűek, mert nincs mély érzelmi alapjuk. Ha valaki dolgozik egy kapcsolaton és hagy időt arra, hogy elmélyüljön, akkor annak a kapcsolatnak lesz jövője” – fogalmazott.

Különbség van a magányosság és az egyedüllét között.

Az az ember magányos, aki szeretne kialakítani bensőséges kapcsolatot, de nem sikerül neki. Ott van benne a vágy, de állandóan kudarcot él meg. Nem feltétlenül magányos az, aki egyedül van, ez az ő döntése is lehet.

Pszichológiai értelemben akkor kapjuk fel a fejünket, ha az egyedülléthez társulnak negatív érzelmek, például csalódottság vagy szomorúság. Ezek az emberek nem mutatják, de egyébként megközelíthetők. Ez az úgynevezett sündisznó effektus: kifelé keménynek mutatkoznak, de belül vágynak a kötődésre” – mondta a pszichológus.

Sok múlik a családon, barátokon, szomszédokon is

Ha a magányos személynek vannak rokonai, akkor sok múlhat a családtagokon, hogy miként tudják kibillenteni ebből az állapotból. „A magányos emberek sokszor egy ördögi körbe kerülnek, mert megerősítik saját magukban a téves, torz gondolatokat, miszerint rájuk már nincs szükség, nem kellenek senkinek, és nincs esélyük a boldogságra, szerelemre” – hangsúlyozta Makai Gábor.

A környezetük hatása is rendkívül fontos: akár a szomszédok is tudnak azért tenni, hogy a magányos embereknek kevésbé legyen lehangolt karácsonya, például azzal, hogy felhívják az ünnepek alatt, vagy visznek neki ételt.

Jelentős szerepe van az egyháznak is abban, hogy megszólítsa az egyedül lévőket. „Rengeteg olyan egyházi program van az adventi időszakban, amivel próbálják bevonzani azokat az embereket, akik alapvetően vágynak a kötődésre és az odafigyelésre” – mondta a pszichológus.

Az ünnepi „rituáléknak” ott van a helye az egyedül élők lakásában is

A magányosságérzet elkerülésére többféle módszer is van, ehhez azonban először fel kell ismerni a problémát, és nyitottnak kell lenni a megoldására.

Rajtuk múlik. Mondhatunk tippeket, de ha ők nem teszik meg az első lépéseket, hogy beismerjék, saját magukat zárták be a négy fal közé és elutasítók, akkor nem lehet mit tenni. Ha azonban ezt meglépik, és ott van bennük a társaság iránti igény, akkor megszakíthatják az ördögi kört” – emelte ki Makai Gábor.

Az ünnepi hangulat egyedül is megteremthető,

sőt, kifejezetten ajánlott a kedélyünk javítására. Makai Gábor a magányosan karácsonyozóknak azt tanácsolja, mindenképpen díszítsenek fát, valamint menjenek közösségbe, hogy minél több inger legyen körülöttük, ami kirántja őket a rossz érzésekből. Minden program, ahol más emberek is vannak, ingerközösség, pozitívan hat a hangulatukra.

Lelkisegély-telefonszolgálat: 116-123 – éjjel-nappal mobilról vagy vezetékesről hívható, mindkettőről ingyenes.

Aktívabbá kell tenniük magukat, mert fontos, hogy ráhangolódjanak az ünnepre. Főzzenek vagy rendeljenek ünnepi ételt, és ugyanúgy ahogyan mások, ők is üljenek az ünnepi asztalhoz, tegyenek be ünnepi zenét. Nem szabad leértékelnünk a karácsonyi rituálékat. Ezeknek ott van a helye az egyedül élők lakásában is” – tette hozzá.

Azoknál, akik ezeket elutasítják és netán butaságnak tartják, szakember bevonása szükséges – hangsúlyozta.

A karitatív cselekedetek is segíthetnek

Ha valaki nem szeretne a négy fal között lenni, és inkább olyan típus, hogy segíteni akar, akkor menjen el otthonokba, kórházakba meglátogatni más embereket, mert ezzel ő maga is kimozdíthat másokat a magányos állapotból. Már önmagában valakinek a jelenléte is sokat ad” – mondta a pszichológus.

Az ünnepek előtt rengeteg jótékonysági akciót szerveznek, melyek alatt az adományok mennyisége idén sorra döntötte a rekordokat.

Rekordösszeg, több mint 220 millió forint gyűlt össze a közmédia jótékonysági kampánya, a Jónak lenni jó javára, amelynek idei kedvezményezettje a koraszülöttek mentését és szállítását 30 éve végző Peter Cerny Alapítvány volt. A Mikulásgyár több mint 130 tonna tartós élelmiszert, tisztító- és tisztálkodó szert, jó minőségű ruhát, játékot és könyvet gyűjtött a rászoruló családoknak, míg a Baptista Szeretetszolgálat hatvanezer cipősdoboznyi ajándékkal tette szebbé a nehéz sorsú gyerekek karácsonyát.

Az Adni öröm! akcióban szintén rekordmennyiségű, több mint 327 tonna élelmiszer-adomány gyűlt össze. Az Ökumenikus Segélyszervezet pedig napi ezer adag étellel segítette a hajléktalanokat és a rossz szociális körülmények között élő családokat az ünnepek előtt Csepelen, ahol a meleg étel mellett feldíszített, fűtött sátor és karácsonyi zene is várta a rászorulókat.

Továbbra is rengeteg jótékonysági program segíti a magányosakat és rászorulókat,

így ha valaki segíteni kíván, elég csupán kiválasztania a számára legszimpatikusabb kezdeményezést vagy szervezetet, melyet adománnyal és közösségi munkával is segíthet, mint például az Ételt az Életért Alapítványt. A szervezet december 24-25-26-án a Népligetben, a Planetárium mellett rendezi meg a háromnapos karácsonyi Szeretetlakomát. A bőséges meleg ebéd mellé több mint 1000 darab gazdag élelmiszercsomagot állítanak össze az érkezőknek.

Makai Gábor szerint az ünnepi időszak lezárulásával a magányos embereknél a depresszív és szorongásos tünetek csökkennek, az alapprobléma azonban nem oldódik meg. Azért, hogy kitörjenek az ördögi körből az év további részében is tenniük kell.

A címlapfotó illusztráció. 

Szabó Tamás

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Hét gólt hozott a Bayern–Manchester United BL-rangadó – videó

A Bayern München többször is lezárhatta volna az ezer sebből vérző Manchester United elleni BL-rangadót, igaz, a német...

Az első fotók az esztergomi robbantás helyszínéről – Meghalt a férfi is, aki tegnap megölt egy rendőrt és több másikat megsebesített – részletek

A helyszínen részleteket tudott meg a Blikk az Esztergomban szerda este történt robbantásról, amelyben már hivatalos személy sérelmére...

Magyar oktatás: tizenöt hazai egyetem került be a legkiválóbb európai intézmények közé

Több magyar intézmény is ott van a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási intézményeket értékelő nemzetközi rangsorának európai listáján. Az örömteli...

Hamis alkatrészeket találtak több légitársaság gépeinek hajtóműveiben

Már európai, amerikai és ausztrál légitársaságoknál is találtak beszerelve ilyeneket. A repülőgép-alkatrészekre vonatkozó szigorú eljárásokat és dokumentációs kötelezettséget megkerülve,...