15 C
Budapest
2024. február. 27. kedd

Ma 33 éve kezdődött a Páneurópai piknik, ami megváltoztatta a történelmet – Fotókon a Fertő-tavi esemény ritkán látott pillanatai

Dátum:

Megosztás:

Ma 33 éve történt, hogy a Fertő-tó mellett úgynevezett Páneurópai pikniket rendeztek. Ebből az alkalomból ideiglenesen megnyitott osztrák–magyar határt, így több száz NDK-állampolgár jutott át Ausztriába.

Augusztus 19. hajnalán kiürült a budapesti NDK-turisták menekülttábora, mivel délután a határon gyűltek össze.

Fodor Tamás, Sopron Fidesz–KDNP-s polgármestere évekkel ezelőtt úgy fogalmazott, az események történelmi jelentőséggel bírnak. Az akkor készült felvételek már másnapra bejárták a világsajtót. Hatásukban még nagyobbak voltak, hiszen hozzájárultak nemcsak a vasfüggöny végleges lebontásához, de Németország újraegyesítéséhez és Európa egységének megteremtéséhez is.

1989

1989 a határnyitás éve volt, az év májusában a magyar–osztrák határon megkezdődött a műszaki határzár, a vasfüggöny lebontása. Ezáltal több száz keletnémet állampolgár szökött át a határon Ausztriába, majd onnan Nyugat-Németországba.

A páneurópai piknik, amely egy osztrák–magyar határ menti baráti találkozó volt, a debreceni Mészáros Ferenc fejében fogant meg. Az ötletet a helyi MDF elnöksége is támogatta, egyben javasolták, hogy abba vonják be a Martonvásáron szervezett „Sorsközösség Tábor” résztvevőit is.

A Páneurópai piknik története

A páneurópai piknik a tábor augusztus 20-i programzáró rendezvénye lett volna Fertőrákoson, védnöknek Pozsgay Imrét és Habsburg Ottót kérték fel, s felvették a kapcsolatot a Soproni Ellenzéki Kerekasztallal. Az emblémát, a szögesdrótot átszakító fehér galambot Varga Ákos grafikus készítette, aki a plakátokat is ingyen szitázta és nyomtatta, a debreceniek vállalták a felhívás kinyomtatását 5 ezer példányban, továbbá a piknikes trikók előállítását.

A rozoga határkapu áttörése az egyik fontos előzményévé vált az Európát kettéosztó vasfüggöny végleges eltűnésének és Németország egyesítésének.

Az államhatáron álló idejétmúlt „vasfüggöny” rozsdás, fakeretes drótkapujánál tartott rendezvény jelmondata a „Bontsd és vidd” volt.

A magyar kormány kimondatlan jóváhagyásával is mintegy 300 NDK-s állampolgárnak sikerült – a jogi és fizikai határkaput egyszerre áttörve – átszöknie a határon. Az ezt követő néhány napban pedig még sok száz, különböző helyszínen várakozó kelet-német lépte át az osztrák–magyar határt.

Habsburg Ottó védnök, az áttörést követően 1989. augusztus 21-én azt nyilatkozta a Deutschlandfunk német rádiónak, hogy nem számoltak a tömeges meneküléssel és nem tudott arról, hogy német nyelvű röplapok tájékoztatták a keletnémet állampolgárokat a szökési lehetőségről.

Filep Mária az esemény főszervezője és a történészek kutatása szerint 1989. augusztus 19-én nem volt érvényben tűzparancs a határon. A szolgálatban lévő Bella Árpád határőr parancsnok azonban azt nyilatkozta az ATV televízió egyik műsorában, hogy a minősített esetekre vonatkozó tűzparancs akkor is érvényben volt a katonai szabályzat szerint, annak ellenére ő felelős parancsnokként nem adott ki olyan parancsot, ami emberi életeket követelt volna.

Mindenesetre a piknik jóváhagyásával az ország demonstrálta szándékát a vasfüggöny végleges lebontására. Erich Honecker az NDK államtanácsának elnöke, aki nem értett egyet az eseményekkel, a Daily Mirror egyik interjújában Habsburg Ottót nevezte meg felelősnek az NDK-ból történő tömeges kivándorlásért.

Képes összeállításunkkal most kicsit visszaugrunk az időben, egészen pontosan 33 évet és megmutatjuk hogyan zajlott ez a rendkívül fontos történelmi esemény.

(Forrás: MultkorWikipédia)

Galéria

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Elhunyt Roberto Messina, a Bud Spencer és Terence Hill filmjeinek egyik visszatérő mellékszereplője – videó

90 éves korában érte a halál Floridában, Isten nyugosztalja! Videó Hirmagazin.eu

Rövidesen tisztázódhat egy fontos dolog a kegyelmi ügy kapcsán

Hamarosan lezárul a vizsgálat, mely azt hivatott kideríteni, hogyan kerülhetett bele a Kúriai Döntések című folyóiratba a kegyelmi...

Rémálom Piliscséven: buszsofőr manőverezett a sínen, amikor jött a vonat – videó

A sorompót is letörő sofőrnek nagy szerencséje volt, mert még pont át tudott hajtani az állomásra érkező vonat...