10.5 C
Budapest
2024. február. 24. szombat

Luxusbunkert találtak az izraeliek a gázai kórház alatt – videó

Dátum:

Megosztás:

Igencsak meglepődtek az izraeli katonák, amikor bejutottak az al-Sifa kórház alatti Hamász-rejtekhelyre.

Az izraeli titkosszolgálat már régóta gyanította, hogy a szélsőséges iszlamista szervezet egyik központja a Gázai övezet legnagyobb kórháza alatt lehet. Ezért is támadta a légierő az intézmény közvetlen környezetét, mert szét akarták rombolni a bunkerrendszerhez vezető lejáratokat. A bombázás azonban rengeteg civil áldozatot követelt. Az izraeliek ezzel szemben jó ideig nem tudtak érdemi bizonyítékokkal szolgálni a titkos alagútrendszer létezéséről, így idővel egyre többen kérdőjelezték meg, hogy egyáltalán létezik-e az a bizonyos földalatti Hamász-központ.

Végül pár napja az izraeli hadseregnek (IDF) sikerült elfoglalnia az al-Sifa kórházat és az épületekből aztán lejutottak a mesterien álcázott alagútrendszerbe. Kiderült, hogy a Hamász már korábban kiürítette a mintegy 300 méter hosszú alagúthálózatot, és lezárta, majd szét is rombolta a felszínre vezető aknákat, nehogy az izraeliek azokon keresztül tudjanak támadni. Ellenben a kórházon belül lévő lejáratok egy részét sértetlenül hagyták.

Értékelések szerint egészen elképesztő, amit az izraeliek találtak. Egyelőre az alagútrendszer 170 méterét tárták fel.

Az alábbi videón Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője vezeti körbe a nézőket a Hamász korábbi központjában. Van itt minden, ami lehetővé tette, hogy hosszú ideig kitartsanak a szélsőséges iszlamista harcosok. Légkondicionált pihenő szoba, vízöblítéses vécé, konyha és persze mindenütt világítás, hiszen az alagúthálózatot a kórház energiarendszerére kötötték.

Volt olyan lejárat, amit úgy fedezték fel az izraeliek, hogy követték az al-Sifa egyik légkondicionáló egységéből induló csöveket.

Videó

Daniel Hagari ellentengernagy a videóban arra is felhívta a figyelmet, hogy a Hamász milyen profi módon építette meg a járatokat. Egyszerű, téglalap alakú, vasbeton lapok alkotják a falakat, a mennyezet pedig ugyancsak betonból öntött, ívelt elemekből áll. A nagyjából két méteres belmagasság elegendő ahhoz, hogy a harcosok kényelmesen és gyorsan közlekedjenek az alagutakban. Az IDF szóvivője szerint ezt az építési technológiát a Hamász az elmúlt 15 évben fejlesztette ki. Mint mondta, a szélsőséges szervezet azért kórházak alá építkezett, mert így az egész intézmény, a benne lévő páciensekkel, orvosokkal, ápolókkal együtt hatalmas, élő pajzsként borult a bunkerhálózatra.

Az alagútrendszernek egyébként számos kijárata volt a kórház környékén.

Akadt olyan, amelyik közvetlenül egy utcára vezetett, mások házakba vagy udvarokba nyíltak. Persze a bejáratokat nemcsak gondosan álcázták, hanem gyakran robbanócsapdákkal vagy házilagos készítésű bombákkal védték a behatolók ellen. Daniel Hagari ellentengernagy külön kiemelte, milyen nehéz és veszélyes feladat volt az izraeli hadsereg különleges egységeinek átjutni ezeken az akadályokon.

A szóvivő a bunkerrendszer egyik titkos lejáratát is megmutatta.

A kórházzal párhuzamos utcában áll az a családi ház, amelyben egy iskola is működött. Ennek egyik szobájában, a padlóba rejtve találták meg az egyik, mélybe vezető aknát.

Videó

Innen kétfelé ágazik az alagút, vagy a kórház alatti járatokba, vagy egy másik rejtekhelyhez lehet eljutni – olyan helyről kiindulva, ahol naponta gyerekek tanultak.

Forrás

HIRMAGAZIN ONLINE MÉDIA

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Egy nagyon megható film a mindennapos küzdeni akarásról és küzdelemről – A boldogság nyomában – videó

Chris Gardner mindent elkövet, hogy a családja boldogan, biztonságban éljen. Ám a szerencse valahogy sosem szegődik mellé. Bár...

4 millió 699 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,5%

2024 januárjában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 4...

Van élet 1 millió dollár alatt?

Újraformálódik a startup piac.. A változásra az inkubátoroknak is reagálni kell Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a...

Kijevbe utazott Ursula von der Leyen a háború évfordulója alkalmából, már nagyon várja a találkozást a ukrán elnök és az EB elnöke!

Kijevbe utazott az Európai Bizottság elnök. e a háború évfordulója alkalmából. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen...