20.6 C
Budapest
2023. szeptember. 30. szombat

Luxus lesz a jogsi! Egy átlagos vagy nem jó tanulónak, akár 350-400 ezer Ft-ba is kerülhet! – Egyre kevesebb a tanuló

Dátum:

Megosztás:

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki vezetői engedélyt szeretne

A jogosítvány megszerzése eddig sem volt olcsó mulatság, hiszen a teljes procedúra ára már-már meghaladta a 250 ezer forintos lélektani határt.

Ehhez képest ismét drágulás várható, nem is akármekkora. Annak, aki jogsit szeretne, mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

Az autósiskoláknál dolgozó oktatók többsége nem alkalmazotti jogviszonyban adott órákat, hanem katás volt. A katatörvény ezt elvágta, a megemelkedett költségek miatt viszont a vállalkozók kénytelenek árat emelni, méghozzá nem is kis mértékben. Az oktatók országos demonstrációba kezdtek, hiszen az alapvetően drága mulatságot még borsosabb áron árulni egyenlő a szakma öngyilkosságával. A tanulók száma érezhetően csökkenőben van így is

– írja az Infostart.

„Mi szeptember 1-jétől azonnal megemeltük 1500-2000 forinttal az óradíjat” – mondta a Vezess.hu-nak Mészáros Zoltán, egy vidéki autósiskola igazgatója.

A jelenlegi előírás alapján a tanulóknak 29 órát kell vezetniük, de legalább 580 km-t, ami szinte lehetetlen annyi idő alatt, mivel a különböző parkolásokat és rutin feladatokat is meg kell tanulniuk – mondta a szakértő. Vannak olyan oktatók, akik már előre elmondják a diákjaiknak, hogy számoljanak plusz órákkal, mert a megszabott nem lesz elegendő.

Heti 2 alkalommal 2 óra vezetés elegendő arra, hogy a sofőrtanonc ne essen ki a gyakorlatból: ez 36-40 ezer forint költséget jelent hetente, ami havi 160 ezer forint. Ehhez jön az elméleti oktatásért és a KRESZ-vizsgáért kicsengetett 60 ezer, illetve a 11 ezres egészségügyi vizsga. Alsó hangon tehát úgy 250 ezer forintba kerül a jogosítvány, mivel ez az óraszám rendszerint nem elegendő, további összegek szükségesek.

Attól függően, kinek hány extra órára van szüksége, így kell számolni:

Budapesten és Nyugat-Magyarországon 8-12 ezer forintba kerül egy óra az oktatóval, Közép-Magyarországon ugyanez 8-9 ezer, míg keleten ugyanez 6-8 ezer forint – tudtuk meg a Vezess.hu felméréséből. Tehát 10 órányi ráadás máris 100 ezer forintos többletköltséget ró a vizsgázóra és családjára.

Mészáros Zoltán nehezményezte, hogy az energiaválság, az infláció és az elszálló rezsiárak mellett a katás mizériából fakadó plusz kiadások is terhelik az oktatókat. „Emelkedik a tanpályabérleti díj, a terembérleti díj, akársak az autófenntartási költségek, az alkatrészek és a karbantartás árai, sőt, eleve az autó ára” – sorolta a szakember, aki arra is rámutatott: mindez oda vezetett, hogy sorra tűnnek el a tanulóik.

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Váratlan dolgot tettek az oroszok éjjel, ez az ország sodródhat bele a háborúba

Lehetséges légtérsértést észleltek a román hadsereg radarjai péntekről szombatra virradó éjszaka, amikor Oroszország újabb légitámadást intézett a román...

Kiakadtak a rajongók Beckham tettén, amikor szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert…

David Beckham ismét megosztotta a követőit legújabb videójával, amelyen szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert. Éppen Victoria Beckham párizsi...

Milliókat keres ez a gyönyörű lány azzal, hogy a kerek fenekével lufikat robbant – fotó

Egy fiatal nő nem gondolta volna, hogy az egyik rajongója fura kérdéséből üzleti vállalkozást fog indítani, azonban mégis...

Egyre durvul a migránsőrület – képek, videó

Drótvágó, létra, bot, csőre töltött éles lőfegyver... – át akarnak jönni az illegális migránsok a kerítésen - írja...