27.9 C
Budapest
2023. szeptember. 27. szerda

Luxembourgig megyünk a kvóták ellen

Dátum:

Megosztás:

forrás: Kossuth Rádió/Ütköző

Az ellenzék „rossz vonatra szállt”, majd amikor leszállt pechére ismét egy „rossz irányba tartó vonatra sikerült felszállnia”. A pénteki terrorcselekményt követően pedig „semmilyen vonatra nem szállnak már inkább”, mert teljesen össze vannak zavarodva.

Milyen megoldási lehetőségek vannak még a kvótán kívül az EU kezében? Lesz-e visszatoloncolás? Van-e összefüggés a terrorizmus és a migráció között? Politikai elemzők vitáznak a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában a pénteki párizsi merényletek tükrében.

Kedd délelőtt az Országgyűlés a házszabálytól való eltéréssel elfogadta az európai kvótaszabály elleni fellépésről szóló határozatot. A Fidesz, a KDNP és a Jobbik igennel szavaztak, az ellenzék tartózkodott. A parlament törvényben kötelezte a kormányt, hogy forduljon az Európai Unió Bíróságához, és kezdeményezze a bevándorlók kötelező kvóták szerinti szétosztásáról szóló uniós jogszabály megsemmisítését.

A Magyarország és Európa védelmében a kötelező betelepítési kvóta elleni fellépésről című Fidesz-KDNP-s törvényjavaslatot 154 igen szavazattal, 41 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett – a házszabálytól való eltéréssel – fogadták el a képviselők.

Csapdába csalta magát a baloldal

A Századvég által november 2. és 5. között ezer ember megkérdezésével készített reprezentatív felmérés szerint a kvótaelképzelést a magyar lakosság 65 százaléka ellenzi, 30 százaléka támogatja, 5 százaléka pedig nem tud dönteni a kérdésben. Az illegális határátlépések megakadályozása céljával telepített kerítéssel 75 százaléknyian egyetértenek, 23 százaléknyian ellenzik, 2 százaléknyian nem tudják megítélni. A magyarok 68 százaléka elégedett a kormány bevándorlás politikájával, 30 százaléka elégedetlen és itt is 2 százalék azok számaránya, akik nem tudják eldönteni.

Böcskey Balázs politikai elemző szerint a baloldali liberális ellenzék csapdába csalta magát a kvótaszabály kérdésében. A délelőtti szavazás is jól mutatja, hogy inkább nem mondtak sem igent, sem nemet, nincs kiforrott elképzelés a betelepítések kapcsán – tette hozzá a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában. A kérdést sokkal inkább a Fidesz uralja, az ellenzék véleménye másodlagos – mondta. A politikai elemző elismerte, hogy a magyar miniszterelnök pénteki nyilatkozatában nem mondott újat, az elmondottak a korábbi kommunikáció vonalát követik.

Megjegyezte, hogy nincs egységes európai álláspont, sokkal inkább régiók és fél kontinensek fognak egymással szemben állni az uniós források felett a migránskérdés kapcsán.

Kétszer is rossz vonatra szállt az ellenzék

Lánczi Tamás, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója a műsorban megállapította, hogy az ellenzék „rossz vonatra szállt”, majd amikor leszállt, pechére ismét egy „rossz irányba tartó vonatra sikerült felszállnia”. A pénteki terrorcselekményt követően pedig az ellenzékiek „semmilyen vonatra nem szállnak már inkább”, mert teljesen össze vannak zavarodva – tette hozzá.

Orbánnak a merényletek után sem kellett újat mondani

A vezető elemző szerint az események abba az irányba haladnak, amit Orbán Viktor előre megjósolt. Megjegyezte, Európában nem sokan mondhatják el magukról, hogy a pénteki merényletek után nem kell újat mondani, mert a korábban elmondottak is megállják a helyüket. Lánczi Tamás szerint a magyar miniszterelnök eddig is a migrációs politika veszélyeire próbált figyelmeztetni, arra, hogy hosszabb távon ez tragédiához vezethet.

Az EU-nak nincs hivatalos álláspontja arra vonatkozóan, hogy milyen megoldási lehetőségek vannak még a kvótán kívül. Lánczi Tamás elmondta, hogy abban az esetben, ha a határok lezárására kerülne sor, feleslegessé válna a kvóta.

Az európai elit szembekerült a közvéleménnyel

A migráció másként való megítélése okozza az alapvető ellentétet az álláspontok között: egyesek szerint, ami történik az jó, mások szerint viszont nem. A kvóta kérdése ennek csupán a lecsapódása – fűzte hozzá a Lánczi Tamás. Az elemző szerint előfordulhat, hogy a következő hónapokban az európai elit, amely eddig bevándorláspárti volt, szembekerül saját országa közvéleményével.

Böcskey Balázs szerinte hosszú ideig nem lesz döntés a magyar beadvánnyal kapcsolatban Luxembourgban. A gyors döntéshozatal ugyanis dezintegrációt okozhat.

Korai volt összekeverni a migrációt a párizsi merényletekkel

A pénteki párizsi merényletekkel kapcsolatban kijelentette, hogy nem volt szerencsés összekeverni a terrorizmust a menekültkérdéssel, talán kicsit körültekintőbben kellett volna eljárni az elkövetőként nem ismert személyek vonatkozásában.

Tabunak számít a terrorizmus és a bevándorlás közötti kapcsolat

Van-e logikai kapcsolat a bevándorlás és a terrorizmus között? – hangzott el Lánczi Tamástól a kérdés a műsorban. Szerinte Nyugat-Európában ez olyannyira tabunak számít, hogy még Sarkozy is nagyon óvatosan fogalmaz. A nyugat-európai társadalmakban él a félelem, hogy ezzel a kijelentéssel minden egyes bevándorlót megbélyegeznek. Holott erről Lánczi Tamás szerint nincs szó, ez csupán képmutatás. A valóság félreismeréséhez vezet, ha ezzel a ténnyel nem nézünk szembe – mondta. Hozzátette, tény, a bevándorlás növeli a terror kockázatát.

Bölcskei Balázs a műsorban kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a visszatoloncolással szemben a kvóta mellett megnyugtató kormányzati érvelést nem hallott.

Lánczi Tamás szerint mindenesetre a német politikai elit zsarolásának tekinthetjük, ha a német hívásra beözönlött bevándorlókat Magyarországra akarnák visszatoloncolni. Politikai nonszensznek nevezte. „Ez egyelőre csak zsarolás, nem realitás” – magyarázta.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Az energia-tévedés – vagy inkább energia-átverés, és a világ kifosztásának egy remek modellje – 4

Térjünk picit vissza a tehenekhez! A metán – laborban kísérleti leg igazolható, az szénmonoxidból és vízből jön létre, és...

NAPÚT – 7: AZ Utolsó vacsora szereplői – Jakab

Jobbról balra haladva az ötödik apostol az idősebb Jakab. Jakab robbanékony természetű volt. Szent Lukácstól tudjuk a következő esetet,...

Felháborítóan kicsi a Hableány-ítélet! – Az ügyészség részletesen elmagyarázza, miért kell nagyobb büntetés (2 db vonatkozó hanganyag a cikkben)

Fellebbezett az ügyészség a Viking Sigyn szállodahajó kapitányát érintő elsőfokú bírósági ítélet ellen a Hableány-perben. Az ügyészség szerint...

Fogyhatunk-e az éjszaka folyamán?

A globális elhízási járvány erőfeszítésre sarkallta a világot, hogy hatékony és elérhető fogyási stratégiákat találjon. Ennek következményeként új étrendi...