16.9 C
Budapest
2022. július. 6. szerda

Lopott amerikai katonai tervrajzokat árulnak a sötét weben

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A Recorded Future kiberbiztonsági vállalat egy rutinvizsgálatakor felfedezte, hogy valaki amerikai katonai dokumentumokat, harcászati stratégiákat és a hadsereg által használt eszközökről készült részletes tervrajzokat árul a sötét weben.

Forrás: AFP/2015 Getty Images/Isaac Brekken

A Reaper nevű amerikai szuperdrón tervrajzai például már 200 dollárért megvehetők.

Andrei Barysevich, a Recorded Future kutatója a Boston Heraldnak elmondta, hogy még sosem látott ilyen mennyiségű, megvásárolható, bizalmas információt a sötét weben. Elmondta, hogy az Egyesült Államok hadserege által Irakban és Afganisztánban követett stratégiák és taktikák most bárki számára elérhetőek.

Barysevich állítása szerint egy hackerfórumon talált rá az értékes dokumentumokra, ahol a csoport egyik tagja azt állította, hogy az amerikai légierőtől lopott dokumentumok vannak nála, köztük az MQ-9 Reaper drón részletes tervrajza, amelyen már 200 dollárért túladott volna. A Reaperhez még karbantartási útmutatót is kínáltak.

Ezekkel az információkkal könnyen meg lehet találni az amerikai légierő gyöngyszemének, a Reapernek a gyengeségeit. További vizsgálódás kiderítette, hogy egy másik dokumentumhalmaz is fönn van a neten.

Ebben az amerikai hadsereg páncélos hadműveleteit összegezték részletesen, valamint az út menti autókba rejtett házi készítésű bombákra vonatkozó előírásokat. Barysevich elmondta, hogy az iratok, amelyekben részletes leírják, hogyan védjék meg magukat az amerikai katonákat, most akár terroristák kezére is juthattak.

A hacker, akit máig nem sikerült beazonosítani, elmondta, hogy a légierő egyik parancsnokának a számítógépét törte fel routeren keresztül, így sikerült lelopnia az értékes dokumentumokat. Barysevich ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a biztonságos internetezés szabályainak alapjait szegte meg a parancsnok, és ennél sokkal körültekintőbbnek kellett volna lennie.

Barysevich szerint a hacker Dél-Afrikában él, és elég információt gyűjtöttek róla, hogy elkaphassák, és már értesítették a nemzetbiztonsági szolgálatot is. Valószínűleg a hacker véletlenül bukkant a dokumentumokra, amit az általa kért alacsony árak is igazolnak, mert nem volt tisztában a megszerzett információk felbecsülhetetlen értékével.

Forrás: vilagfigyelo.com

 

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Az Európai Unióban EGYEDÜLÁLLÓ üzleti segítség UKRAJNA részére!

A HIRMAGAZIN.EU ONLINE MÉDIA kiemelten fontosnak ítéli meg Ukrajna támogatását, ezért Médiatanácsunk az alábbi fontos döntést hozta meg: "Minden...

Hivatásos szélhámos: Nőgyógyásznak, majd ügyvédnek és közjegyzőnek adta ki magát egy 24 éves férfi, rentgeteg embert csapott be és sok millió forintot “zsákmányolt”..

Nőgyógyásznak, majd ügyvédnek és közjegyzőnek adta ki magát egy 24 éves férfi Pécsett. Rendőreink kezdeményezték a letartóztatását. A hivatásos szélhámos...

Most érkezett: megtalálták a Dunába borult egyik kutyakiképző fegyőrt

Az idősebb, 34 éves férfi holttestét a tragédia helyszínén találták meg a kutatást végző szakemberek. A rendőrség és a...

Jakab Péter átköltötte a Tankcsapda slágerét, majd az Országházból üzent: „Ez itt a Parlament, ahová utálok bejönni, mivel tele van sz*r emberrel”..

Jakab Péter ezúttal sem rejtette véka alá a véleményét: kendőzetlenül kitálalt a parlamentben helyet foglaló politikusokról. Jakab Péter ezúttal...
facebook