29.7 C
Budapest
2022. július. 6. szerda

Lopakodó fekete lyuk van a Tejútrendszerben

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Rejtett fekete lyukat fedeztek fel a Tejútrendszerben a csillagászok. A VLA J2130+12 ez idáig azért volt „láthatatlan”, mert viselkedése eltér attól, amit a fekete lyukaknál megszokhattunk.

 

Egyszerűen fogalmazva a most felfedezett fekete lyuk „csendesebb” az átlagnál, a felfedezésben részt vevő egyik kutató egyszerűen „lopakodó fekete lyukként” definiálta a kozmikus képződményt.

Akárcsak normálisan viselkedő társai, ez is magához vonzza a környező anyagokat, de sokkal lassabban teszi – ezért is tévesztették szem elől mostanáig. Az új eredmény alapján azt feltételezik a szakemberek, hogy a lopakodó fekete lyukak száma több milliósra tehető az univerzumban.

Rádióhullámok és röntgensugarak

Természetesen a fekete lyukakat nem olyan egyszerű megtalálni, csakis a környező anyagra gyakorolt hatásuk alapján tudják észlelni a képződményeket.

Lopakodó fekete lyuk van a Tejútrendszerben

Ha ez kevésbé látványos, sokáig észrevehetetlenek maradhatnak.

„Általában úgy találjuk meg a fekete lyukakat, hogy rengeteg anyagot vonzanak magukhoz” – írta a sajtóközleményben Bailey Tetarenko, a kanadai Alberta Egyetem tudósa.

„Mielőtt a fekete lyuk elnyelné, az anyag felforrósodik, felfénylik, jól detektálható röntgensugarakat bocsát ki. A mostani fekete lyuk azonban annyira csendes, hogy gyakorlatilag lopakodónak minősíthető” – tette hozzá.

Lopakodó fekete lyuk van a Tejútrendszerben

Kérdés, hogy akkor miként érzékelték?A VLA J2130+12 úgy bocsátott ki rádióhullámokat, mint egy normális fekete lyuk, a röntgensugarak viszont jóval haloványabbak voltak,mint amit a kutatók megszokhattak ezeknél a kozmikus képződményeknél.

Végül a tudósok rájöttek, hogy a gyenge röntgensugarakat egy, a szokásosnál „lassabban működő” fekete lyuk produkálta.

A felfedezést a Chandra-röntgenteleszkóp, a Hubble űrtávcső és a Very Large Array (VLA) rádióteleszkóp-hálózat adatainak tanulmányozása során tették a szakemberek.

 

Nem egy hatalmas bestia

A VLA J2130+12 nem mondható bestiálisnak, tömege mindössze egytizede vagy egyötöde lehet a Napunk tömegének és 7200 fényévre található Földünktől.

Lopakodó fekete lyuk van a Tejútrendszerben

A kutatásban résztvevő tudósok szerint könnyen meglehet, hogy számos rejtőzködő fekete lyuk van a bolygónktól nem messze, félnünk viszont nem kell, mert ez a távolság is több fényévet jelent. A kutatók a továbbiakban ilyen rejtett képződményeket fognak keresni.

A tanulmányt a The Astrophysical Journal című szakfolyóiratban publikálták.

 

forrás: vilagtitkai/Origo

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Megtalálták a Dunába fulladt másik kutyakiképző fegyőr holttestét is

Megtalálták a 29 éves kutyakiképző holttestét is.. A szakemberek az eltűnés helyének közelében, 8:10-kor megtalálták Rácalmásnál, a Kis-Duna-ágban a...

Édesburgonya gofri – Finomság kicsiknek 1 éves kortól, de a felnőttek is imádni fogják!

Gyakran kívánunk meg valami finomságot, de nem mindig eheti ugyanazt a kisgyermekünk mint mi. Erre jó megoldás lehet az...

A cseh elnök megerősítette, hogy támogatja az Oroszország elleni összes büntetőintézkedést, holott korábban ellenezte azokat…

Milos Zeman cseh államfő egyetért azzal, hogy Csehországnak továbbra is fegyverszállításokkal kell segítenie Ukrajnát, és azzal is, hogy...

Szlovákia: Videón a brutális medvetámadás a Tátrában – videó

A megtámadott fotós végül kisebb sérülsekkel megúszta az esetet. Medvetámadás történt a Liptói-Tátrában, amelyről videó is készült – írja az...
facebook