29.7 C
Budapest
2022. július. 6. szerda

Londoni gyilkosság: nem tudják eltemettetni a lefagyasztott áldozatot

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Rokkant nyugdíjból élnek, még két gyermeküket iskoláztatják, nem futja az egymilliós költségre.

„Ha haragudtam is rá, szerettem, azt akarom, hogy itthon legyen eltemetve, de ha megvonjuk a szánktól a falatot, akkor se lesz ennyi pénzünk soha!”

– mondta elkeseredetten a Londonban megölt kétgyermekes nő, Szűcs Henriett édesanyja, amikor megtudta: körülbelül egymillió forintba kerül lánya holttestének a hazahozatala. A boncolás nem tudta kideríteni, hogyan halt meg a 34 éves magyar nő.

Egyelőre nem adják ki annak a magyar nőnek a holttestét, akit egy másik nő, a 38 éves török Mihrican Mustafa holttestével együtt London Canning Town nevű városrészében találtak egy földszinti lakás fagyasztóládájában. A boncolás ugyanis nem hozott eredményt, nem tudták megállapítani a halál okát. A Telegraph szerint a testeken több sérülés is volt. A nőket ruhástul tették be a fagyasztóba, ezért eggyé fagytak össze. Először azonosítani sem tudták őket, sőt még az sem volt egyértelmű, hogy felnőttekről van szó. Emberölés miatt folyik a nyomozás, még arra a kérdésre is keresik a választ, hogy a két nő ismerte-e egymást, és hogyan kerültek a fagyasztóba.

A Ripost megtalálta Henriett szüleit, akik Sajópüspökiben élnek szerény körülmények között. Ennek ellenére édesanyja, Mária azt mondta lapunknak, hogy mindenképpen szeretné itthon eltemettetni a lányát. Igaz, haragudott rá, amiért annak idején elhagyta a családját és nem törődött a két gyermekével, de reménykedett abban, hogy egyszer megjön az esze, és hazatér.

„Ha életében nem, legalább holtában nyugodjon itt a közelünkben, kijárhassak hozzá” – mondta a gyászoló asszony.

„Anyák napján értesítettek a rendőrök, mi történt, és azt mondták, egyelőre semmit nem tehetünk, majd szólnak, segítenek intézkedni. Bízunk a hatóságokban, de fogalmunk sincs, hogyan hozatjuk haza Henriettet, és miből temetjük el.”

Pedig dr. Kamarás Péter ügyvéd szerint attól a naptól, hogy az angol hatóság kiadja a holttestet, az örökösökre hárulnak az azzal kapcsolatos költségek.

„A külképviselet biztosan tud segítséget nyújtani az ügyintézésben. Egyetlen esetben mentesülnek a szülők a költségektől: ha hivatalosan lemondanak az örökségről. Ekkor a londoni helyhatóság kötelessége lesz, hogy köztemetésről gondoskodjon, de a hozzátartozók nem szólhatnak bele, milyenről.”

A Ripost utánajárt, mégis mennyi pénzből lehetne hazahozatni Henriett holttestét, hogy magyar földben nyugodjon.

 

„Angliában minden szolgáltatás, így a temetkezés is nagyon drága”

– árulta el a Ripost-nak egy olyan temetkezési vállalkozó, aki vállal külföldön elhunyt hozzátartozókkal kapcsolatos ügyintézést. – A családnak több lehetősége is van. Ha megbíznak egy londoni céget, akkor várhatóan légi úton, mintegy 1,7 –2 millió forintos áron szállítják haza a földi maradványokat. Ha egy hozzáértő magyar temetkezési céget választanak, akkor hűtött halottszállító autóval ennek az árnak a feléért is hazakerülhet a holttest. Angliában az elhunytak hűtési díja naponta 50 font, vagyis közel húszezer forint. Magyarországra szállítani holttestet csak balzsamozva lehet, mivel „veszélyes anyagnak” számít. Ennek a költsége Angliában 500 font, nagyjából 189 ezer forint – mondta lapunknak a cégvezető.  Ha a család a hamvasztás mellett dönt, akkor Londonban ennek a költsége nagyjából 1700-2000 font, vagyis mintegy 640-754 ezer forint. Ez a legolcsóbb megoldás.

Henriett édesanyja a szívéhez kapott, amikor ezt meghallotta.

„Arra gondoltam, ha ez az ára, akkor visszamegyek dolgozni a városi gondnokságra, de mikorra keresek ott meg ennyi pénzt?”

– szörnyülködött.

A párom rokkantnyugdíjas, túl van egy tüdőembólián, szívinfarktuson, semmit nem dolgozhat, én ápolom. Van egy fiunk, aki főiskolára készül és egy kislányunk, aki most megy középiskolába. Én most az aktív korúak ellátását kapom, alig több mint húszezer forintot. Még a ház sem a miénk, amiben lakunk!”

A Ripost információi szerint arra nemigen van példa, hogy holttest hazaszállíttatását átvállalja a nagykövetség vagy az állam. Az sem valószínű, hogy Henriettnek volt biztosítása, hiszen még bejelentett lakása sem volt Londonban. Így szinte kizárt, hogy a magyar nő hazai földben leljen nyugalomra.

Kedves, vidám nőnek ismerték

A kelet-londoni, hajléktalanokat segítő szolgálat vezetője, Sonia Lynch ismerte Szűcs Henriettet. A magyar nő 2015 augusztusáig vette igénybe a szolgáltatásaikat, addig minden nap felkereste a Welcome Centre-t.

„A nehéz körülményei ellenére nagyon kedves, közvetlen és törődő ember volt, mindig mosolygott, mindig rajzolt, ezért nagyon megrázó hallani, hogyan halt meg” – nyilatkozta a brit lapoknak Lynch.

„Amíg ismertük Henriettet, nem voltak drog-, alkohol- vagy egyéb problémái. Sokat rajzolt, ez egyfajta terápiát jelentett a számára.”

Mikor utoljára találkoztak, úgy tűnt, hogy a nő egészséges és vidám, azt mondta, egy barátjánál lakik. Henriettről 2016 nyarán hallottak utoljára ismerősei, azóta eltűntként keresték.

A 34 éves Zahid Younist, aki abban a lakásban élt, ahol a holttesteket találták, azzal gyanúsítják, hogy megakadályozta a nők törvényes és tisztességes eltemetését. Neki május 29-én kell megjelennie az ügyészség előtt.

Aki utazik, kössön biztosítást!

Megdöbbentő esetekkel találkozott az a temetkezési vállalkozó, aki a Ripost kérésére kiszámolta, mibe kerülne hazahozatni a holttestet. Nemrég történt, hogy egy nyugdíjas magyar férfi szállt meg Bécsben. A szállodai szobájában infarktust kapott, majd meghalt. Holttestének Magyarországra szállítása csaknem egymillió forintba került a szomszéd országból. Egy másik esetben a horvátországi Vir szigetén nyaralt egy magyar hölgy, és váratlanul meghalt. Mivel ott nincs krematórium, a holttestet el kellett szállítani Zágrábba, ami tetemes költség, erre jött még a hamvasztás díja. A hűtés napi 50 euró, vagyis nagyjából 16 ezer forint.

A temetkezési cég vezetője mindenkinek azt tanácsolja, hogy ha külföldre utazik, ne a biztosítási díjon spóroljon.
Forrás: Ripost

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia

Kapcsolódó hírek

Megtalálták a Dunába fulladt másik kutyakiképző fegyőr holttestét is

Megtalálták a 29 éves kutyakiképző holttestét is.. A szakemberek az eltűnés helyének közelében, 8:10-kor megtalálták Rácalmásnál, a Kis-Duna-ágban a...

Édesburgonya gofri – Finomság kicsiknek 1 éves kortól, de a felnőttek is imádni fogják!

Gyakran kívánunk meg valami finomságot, de nem mindig eheti ugyanazt a kisgyermekünk mint mi. Erre jó megoldás lehet az...

A cseh elnök megerősítette, hogy támogatja az Oroszország elleni összes büntetőintézkedést, holott korábban ellenezte azokat…

Milos Zeman cseh államfő egyetért azzal, hogy Csehországnak továbbra is fegyverszállításokkal kell segítenie Ukrajnát, és azzal is, hogy...

Szlovákia: Videón a brutális medvetámadás a Tátrában – videó

A megtámadott fotós végül kisebb sérülsekkel megúszta az esetet. Medvetámadás történt a Liptói-Tátrában, amelyről videó is készült – írja az...
facebook