Home Newspaper SVÉD - Språkinlärning Löfven KU-anmäls: Vägrar lämna anteckningar

Löfven KU-anmäls: Vägrar lämna anteckningar

Statsminister Stefan Löfven vägrar lämna ifrån sig minnesanteckningar från möten i regeringens säkerhetspolitiska råd till övriga partier i riksdagen trots upprepade påstötningar. Nu KU-anmäls statsministern av Moderaterna.

Löfven KU-anmäls: Vägrar lämna anteckningar

Statsminister Stefan Löfven. Foto: Tomas Oneborg

– Det är anmärkningsvärt att oppositionen inte kan följa arbetet, säger försvarstalesmannen Hans Wallmark till SvD.

Det säkerhetspolitiska rådet är ett nytt inslag i regeringsarbetet och inrättades efter den stora ubåtsjakten i Stockholms skärgård på hösten 2014.

– Frågor som berör säkerhetspolitik i vid bemärkelse behöver hanteras på ett mer sammanhållet sätt, både internationellt och nationellt, förklarade Stefan Löfven vid en presskonferens i Rosenbad när det nya rådet presenterades.

Fem av regeringens statsråd deltar i rådets möten: Stefan Löfven själv, vice statsminister Åsa Romson, utrikesminister Margot Wallström, försvarsminister Peter Hultqvist och inrikesminister Anders Ygeman. Enligt Löfven ska rådet behandla „inre och yttre hot”, till exempel försvarsfrågor, epidemier och miljökatastrofer. Mycket mer än så är inte känt.

Redan i mars 2015 försökte Moderaternas försvarstalesman Hans Wallmark få klarhet i vad rådet egentligen sysslar med och hur arbetet dokumenteras.

Löfven svarade då att det fördes ”minnesanteckningar över vad vi har sagt” och att han tänkte se till att riksdagen gavs möjlighet till insyn i rådets verksamhet. Men tio månader senare har inget materiell gjorts tillgängligt.

– Det är anmärkningsvärt att man inte kan få ut ett enda dokument om något som statsministern ändå har gjort till en så stor sak, säger Hans Wallmark till SvD.

I sin KU-anmälan hänvisar Wallmark till att det oroliga omvärldsläget ställer krav på en ”samsyn kring försvars- och säkerhetspolitiken”. Och även till tidigare uttalanden av KU att det bör finnas dokumentation ”även av möten av mer informell karaktär” i regeringskansliet, både för att det ska vara alldeles klart vad som är sagt och för att ”underlätta granskning av händelseförloppet”.

– Det är viktigt att det finns den här möjligheten till spårbarhet och uppföljning. Om det nu är så att det här rådet ska ha betydelse är det ju än viktigare att riksdagen vet vad man har gjort. Alternativt har det här ingen betydelse och då kan jag förstå att man inte producerar någonting, säger han till SvD.

Varför har materialet inte gjort tillgängligt för riksdagen?

– Det kan man bara spekulera kring. Jag har försökt pressa statsministern och följt upp med att begära ut handlingar. Nu blir det svårare att kringgå om KU ställer skarpa frågor kring det här.

Även justitieminister Morgan Johansson anmäls till KU för ett uttalande i riksdagen om att regeringen inte betraktar minnesanteckningarna från det säkerhetspolitiska rådets arbete som allmänna handlingar.

Moderaterna har under den gångna veckan redan anmält både utrikesminister Margot Wallström och inrikesminister Anders Ygeman till KU. I Wallströms fall för att inte ha informerat utrikesnämnden om det militära stödet till Frankrike, och i Ygemans fall för att ge EU:s gränsmyndighet Frontex utökat mandat utan att ha förankrat den positionen i EU-nämnden.

Forrás: http://www.svd.se

Exit mobile version
Megszakítás